Wat gaat er gebeuren met de sociale huur?

Foto:

Naar aanleiding van een vraag in de Open draad nog even wat tekst en uitleg bij het onvolprezen lemma ‘sociale huur’. De Nederlandse sociale huurmarkt is, zoals eerder vastgesteld, een puinhoop. In Nederland kan iemand onafhankelijk van zijn inkomen gebruik maken van de sociale huur, terwijl dit woningbestand oorspronkelijk toch echt bedoeld is voor mensen met een laag inkomen. Het is heel simpel: de hele sociale huurbonanza moet behoedzaam heroverwogen worden grondig op de schop, anders wordt het woningtekort nog nijpender en de kosten voor de belastingbetaler nog hoger.

Aangezien iedereen wel structureel te weinig voor zijn huurwoning wil betalen, is er een eeuwig tekort aan sociale huurwoningen en wordt er vanwege ‘de vraag’ (haha!) voortdurend bijgebouwd. Hierdoor worden er veel te weinig vrije sector-huurwoningen gebouwd. Het sociale huurwoningbestand is in combinatie met de huidige regelgeving een zichzelf opblazende tijdbom.

Om dit rampscenario af te wenden, heeft de Nederlandse regering daadkrachtige stappen genomen. Nieuwe regelgeving van de  Europese Commissie noopt de Nederlandse regering ertoe eindelijk eens iets aan het obese zorgenkindje te doen. Afslanken is de enig goede oplossing. Volgens de EC mag geen enkele Europese overheid nog langer woningbouw subsidiëren zonder te voldoen aan een aantal criteria. Daarnaast zou er een inkomensgrens moeten komen om aanspraak te kunnen maken op een sociale huurwoning. Goh. Aanvankelijk zouden de regels ingaan per 1 oktober, maar pruillipjes bij belangenorganisaties maakten de knietjes van S5’er Van Middelkoop week. Momenteel is 1 januari 2011 de streefdatum.

Nu is de inkomensgrens voor een huishouden 33.000 euro bruto. Kijk, daar is sociale huur voor bedoeld! Belangenorganisaties als de Woonbond schreeuwen moord en brand. 650.000 huishouden zouden door deze nieuwe regelgeving geen aanspraak meer maken op een sociohut. Alsof dat een probleem is! Het probleem bestaat niet eens als de lieve sociale huurders niet verhuizen, want ze kunnen ze gewoon blijven zitten.

Vanwege de gestaag toenemende vraag naar vrije sector-huur zullen er meer van deze soort woningen worden gebouwd, terwijl de hoeveelheid sociale huurwoningen afneemt door de vraagbeperking. De inkomensgrens is een eerste verstandige stap naar het afslanken van het sociale huurwoningbestand.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!