Rutte benoemd tot formateur, en rechtse coalitie op 80 zetels

Geen categorieokt 08 2010, 10:15
Ein-de-lijk: koningin Beatrix heeft Mark Rutte benoemd tot formateur. Rutte denkt slechts een paar dagen nodig te hebben om zijn kabinet samen te stellen. Volgende week donderdag moeten de nieuwe ministers en staatssecretarissen op het bordes staan bij de koningin.
De VVD-voorman kan dit zo snel doen omdat de namen van de meeste kabinetsleden hem al bekend zijn.
En het werd wel tijd zeg. Wat hebben we met z'n allen lang moeten wachten op Rutte-Verhagen. Maar goed, het is bijna zover. En de drie regeringspartijen worden er meteen voor beloond:

Het CDA-congres afgelopen zaterdag in Arnhem heeft goed uitgepakt voor de partij van Maxime Verhagen. De christen-democraten hebben ten opzichte van twee weken geleden vier zetels gewonnen.

Dat blijkt uit de Politieke Barometer van onderzoeksinstituut Synovate.

Achttien
Twee weken geleden stond het CDA nog op veertien zetels, een historisch dieptepunt. Bij deze peiling is de partij gestegen naar achttien, wat er overigens nog altijd drie minder zijn dan nu in de Tweede Kamer.

Deze zetels komen met name van CDA-kiezers die na de verkiezingen waren afgehaakt, omdat ze geen vertrouwen meer hadden in deze partij. Nu zij dan toch zaken doet met zowel de VVD als de PVV komen deze kiezers weer terug.
Het beste nieuws van deze peiling is dat eens temeer blijkt dat rechtse samenwerking rechtse partijen altijd winst oplevert. Nederland is een (gematigd) rechts land.
Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat meer dan de helft van het electoraat denkt dat het kabinet Rutte-Verhagen zal vallen voor de vier jaar voorbij zijn. Als Rutte, Verhagen en Wilders het tegendeel bewijzen - dus aantonen dat ze wel degelijk in goede orde kunnen samenwerken, en dat het kabinet uitermate stabiel is - kunnen zij over vier jaar ongetwijfeld op nóg meer zetels rekenen.
Goed, het kabinet staat in minder dan een week tijd op het bordes bij Trix, en het rechtse blok doet het steeds beter in de peilingen. Als dat geen bemoedigend nieuws is voor de betrokkenen, en met name voor het door dissidenten geplaagde CDA, weet ik het ook niet meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten