GroenLinks probeert zich neer te zetten als het 'redelijke' linkse alternatief

Geen categorienov 01 2010, 10:15
GroenLinks probeert zich opeens te distantiëren van twee prominente leden die Wilders aangeklaagd hebben: Danen en zijn grote vriend Mohammed Rabbae. Zo twitterde Femke Halsema: "Soms word ik wat ongemakkelijk van de toevoeging oud-GroenLinks-Kamerlid: Rabbae doet zijn uitspraken bepaald niet namens ons".
Zelfs de linksradicaal Tofik Dibi deed mee: "René Danen. Zucht. Kan die man geen eigen partij oprichten?" Even later gevolgd door: "René is van de verboden, van de boycots en van de rechtszaken. Wij staan juist voor het voeren van een open debat. Je kunt niet iedereen met wie je het niet eens bent de mond snoeren".
Allemaal leuk en aardig, maar ik herinner mij nog al te goed dat Dibi zelf jarenlang dezelfde taal bezigde ten aanzien van Wilders als Danen. De landelijke leiders van GroenLinks mogen hun partij dan wel opeens als 'redelijk links' neer te zetten, maar dat is niets minder dan een PR-stunt, bedoeld voor publieke consumptie. Het heeft niets te maken met de werkelijke denkbeelden van de Groenen.
Je krijgt de indruk dat GroenLinks probeert te leren van Jon Stewart en zijn zogenaamde Rally for Sanity: verberg linkse dromen en denkbeelden onder een zogenaamd redelijk sausje en misschien realiseren kiezers niet hoe radicaal links je werkelijk bent. Jammer alleen voor Halsema en de haren dat haar eigen partij vooralsnog niet echt meewerkt.

En zie wat er nu gebeurt: de Wilders-aanval is een virtueel, multimediaal monster geworden, bijeengehouden door verontwaardigde anti-strijders die zich slechts thuisvoelen in het Wilders-bestrijden. In de recente Linker, het blad voor GroenLinks Amsterdam, las ik zelfs hoe columnist Wim Molenaar (géén gemeenteraadslid!) het Amsterdamse college met VVD in twijfel trekt omdat we ‘collaborateurs met het fascisme kunnen missen als kiespijn’. Hij mag het van mij zeggen, maar zo’n opmerking vind ik echt een paar worpen terug (met satire had het niks te maken, trouwens).

Ondanks Halsemas pogingen om het te verbergen is bovenstaande het echte gezicht van GroenLinks. Onder het nieuwe, zogenaamd redelijke masker van Halsema zit nog altijd de oude, radicaal linkse kop van oudcommunisten en marxistische feministen verstopt. En dat zal ook altijd zo blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten