Rabbae heeft gelijk: Wilders-proces past perfect bij GroenLinks

Foto:


Mohamed Rabbae, GroenLinks-lijsttrekker bij de TK-verkiezingen van 1994

Michael schreef het een tijdje terug al: GroenLinks doet hard zijn best om zichzelf, in de geest van The Rally To Restore Sanity, een zo ‘redelijk’ mogelijk imago aan te meten. Openlijk tevreden zijn met de vervolging van een Nederlandse parlementariër past daar uiteraard niet bij. Daarom was de belerende vinger van Femke Halsema onlangs gericht aan Mohammed Rabbae, één van de ‘benadeelde partijen’ in het Wilders-proces en uitvinder van het woord ‘islamracist’ waarmee hij Wilders aanduidt. Echter, zoals Wierd Duk deze week in Elsevier schrijft: wat Rabbae feitelijk verweten wordt is dat hij consequent is in zijn opvattingen. Vroeger wilde hij De Duivelsverzen van Salman Rushdie verbieden en nu wil hij een parlementariër vanwege felle islamkritiek veroordeeld zien.

Niets nieuws onder de zon dus. Vindt Mohammed Rabbae zelf ook, dus legt hij vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant de vinger op de zere plek:

Verkuil stelt dat de gang naar de rechter om politici als Wilders te corrigeren niet bij GroenLinks past. Het zou hem sieren als hij zou aangeven op welk wijsheid en bron hij zich baseert. Ik kan uit geen enkel document van GroenLinks afleiden dat het inschakelen van de rechter uit den boze. Ik heb GroenLinks niet horen protesteren tegen de succesvolle gang naar de rechter van de Clara Wichmannstichting – waarin leden van GroenLinks actief zijn – om de positie van de vrouw in de S[G]P gelijk te trekken.

Uit een onderzoek van TNS NIPO in januari 2009 blijkt dat 93 procent van de achterban van GroenLinks het proces tegen Wilders steunt. Moeten al deze kiezers GroenLinks verlaten?

Rabbae heeft gelijk. GroenLinks heeft nooit gepleit voor een absolute vorm van vrijheid van meningsuiting; toen de PVV pleitte voor het schrappen van de artikelen waarin het openlijk ‘beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst of levensovertuiging’ strafbaar is gesteld, stemde GroenLinks tegen. In het GroenLinks-partijprogramma verwoordt men het als volgt: “Het vrije woord is geen vrijbrief voor beledigen, kwetsen of discrimineren. Maar de rechter heeft het laatste woord en bepaalt wanneer de grenzen zijn overschreden.”

Het Wilders-proces past dus prima  bij GroenLinks. Sterker nog, er is geen partij waar het beter bij past.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!