Richard Lindzen: 'Geen klimaatcatastrofe in zicht'

Geen categorienov 22 2010, 16:30
Het gedoe rond klimaatverandering wordt hoe langer hoe surrealistischer, zelfs op het hoogste niveau. Duizenden deelnemers zullen weer naar de nieuwe klimaatconferentie in Cancun afreizen, maar men geeft al van tevoren toe dat er niets te onderhandelen valt. De VN is van mening dat er jaarlijks 100 miljard dollar nodig is om het klimaatbeleid van de ontwikkelingslanden te financieren. Maar het geld moet komen van 'rijke' landen, waarvan er vele op de rand van het faillissement staan.
De hoofdprijs voor absurditeit gaat echter naar Sir Nicolas Stern (van Brentford), bekend van het naar hem genoemde Stern-rapport over de kosten van de klimaatverandering. In een interview met The Times verklaarde hij dat de wereld de Amerikaanse export zou moeten boycotten als het land niet akkoord zou gaan met beperkingen van de uitstoot van broeikasgassen.
Maar er vinden ook meer geruststellende ontwikkelingen plaats. Zo heeft de Subcommissie voor Energie en Milieu van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een hoorzitting gehouden over klimaat. Dit keer werd deze niet gemonopoliseerd door klimaatalarmisten, maar waren ook de klimaatsceptici vertegenwoordigd (hoewel numeriek nog in de minderheid, hetgeen opmerkelijk genoeg bij de eerdere soortgelijke hoorzitting van onze eigen Vaste Tweede Kamercommissie voor VROM niet of nauwelijks het geval was).
De video van de hoorzitting is hier te vinden.
Opmerkelijk was de interventie van Richard Lindzen – een klimaatwetenschapper, tevens klimaatscepticus (hij geeft zelf overigens de voorkeur aan de kwalificatie 'klimaatontkenner'), die ook bij aanhangers van de menselijke broeikashypothese wetenschappelijk gezien in hoog aanzien staat. Belangrijke passages uit het betoog van Richard Lindzen zijn hier te vinden op de website van Anthony Watts. Ook is daar de link naar de volledige presentatie van Lindzen te vinden.
Lindzen concludeert:

In the meantime, while I avoid making forecasts for tenths of a degree change in globally averaged temperature anomaly, I am quite willing to state that unprecedented climate catastrophes are not on the horizon though in several thousand years we may return to an ice age.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten