Geen Postcodeloterij geld naar Electronic Intifada!

Geen categoriedec 02 2010, 9:00
Begin deze week kaartten wij op DDS de zaak aan van de financiering van de extremistische 'joden=nazi's' website Electronic Intifada door de Nederlandse ontwikkelingshulporganisatie ICCO. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken verklaarde daarop in de Haagse wandelgangen dat, als dit verhaal klopte, ICCO kon rekenen op een stevig gesprek.
ICCO reageerde vervolgens met een lange persverklaring. In het kader van "recht en gerechtigheid" sponsort men blijkbaar een website die het afvuren van raketten op Israelische woonkernen prima ok verklaart en het vredesproces afwijst in artikelen met titels als 'Waarom Israel niet zal overleven' ("De website baseert haar stukken en ideeën op de beginselen van het internationaal recht en de universele mensenrechten," aldus ICCO. Maar natuurlijk...). Nou ja, ze doen maar -- zolang het maar niet van ons belastinggeld gebeurt. Op dat punt komt ICCO nu met een prachtige aanvullende belofte:

ICCO ondersteunt de organisatie Electronic Intifada sinds 2006. Met medefinancieringsgelden ondersteunde ICCO de organisatie in 2006 met een bedrag van 20.000 Euro; in 2007 en 2008 met een bedrag van 40.000 euro per jaar en in 2009 met een bedrag van 50.000 euro. Vanaf 2010 wordt de organisatie met eenzelfde bedrag van 50.000 euro gesteund uit particuliere middelen.

Met andere woorden: ja, de afgelopen jaren is inderdaad €150.000 belastinggeld opgegaan aan subsidiering van een Palestijnse propagandasite die raketaanslagen goedpraat en het vredesproces afwijst. Maar vanaf 2010 zouden echt heus alleen nog maar particuliere middelen worden aangewend voor deze vredeswebsite.
Vraag aan ICCO: valt de subsidie van 0,9 miljoen die jullie in februari 2010 ontvingen van de Nationale Postcode Loterij ook onder jullie definitie van 'particuliere middelen'?
Over de rol van de Postcodeloterij als subsidieverstrekker van allerlei linkse actiegroepen hebben we hier al vaker geschreven. Tijdens de formatie spraken we de hoop uit dat de motie Aptroot-Vd Vlies-Ten Hoopen uit 2008, waarin de minister werd gevraagd verkapte overheidssubsidies via de Postcodeloterij aan stelselmatig de wet overtredende (Greenpeace) of ronduit criminele clubs (Milieudefensie) te verbieden, alsnog onverkort wordt uitgevoerd. De minderheid die de motie destijds steunde - VVD, CDA, PVV en SGP - is nu een ruime meerderheid. Tijd dus om bij de eerstvolgende verlenging van het contract van de Postcodeloterij eens serieus werk te maken van het aanscherpen van de criteria. Geen belastingcenten meer naar de Greenpeaces en Milieudefensies van deze wereld -- laat staan naar Electronic Intifada.
Kan iemand ter rechterzijde dus alsnog even die motie indienen? Werk aan de winkel!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten