GroenLinks wil het Koningshuis vernietigen

Geen categoriefeb 28 2011, 12:45
GroenLinks wil dat onze Koning-in-spé Willem Alexander straks niets heeft te vertellen over het landsbestuur. Tweede Kamerlid Ineke van Gent zal dit jaar nog met een initiatiefwetsvoorstel komen voor een louter ceremoniële rol van het staatshoofd. Deze uitholling van het koningschap is een tussenstap naar de droom van GroenLinks: Nederland als republiek.
GroenLinks misbruikt de uitspatting van Huub Oosterhuis. Deze liet twee weken terug in het televisieprogramma Blauw bloed vallen dat de Koningin in haar kersttoespraak zwaar gecensureerd was. Na dit onhandigheidje van Oosterhuis, acht GroenLinks de tijd rijp voor de een aanval op het koningshuis. Vanaf Willem Alexander zal de Nederlandse Koning alleen nog een representatieve functie hebben, aldus Van Gent.
Wat we ons natuurlijk moeten afvragen, is wat het betekent om de Koning van alle politieke invloed te ontdoen. Wat blijft er nog het instituut over? Koning(inne)dag, lintjes doorknippen en ongecensureerde toespraken? Dat is een kleinburgerlijke invulling van een instituut dat de eenheid van het Nederlandse volk op een belangrijke manier vertegenwoordigt.
Veel cynici zien het koningshuis graag verdwijnen. Het zou te veel geld kosten en niet meer 'van deze tijd' zijn. Het koningshuis heeft echter wel degelijk een belangrijke functie. In de Koning, komt Nederland samen in één persoon. Hij symboliseert wat wij allen gemeenschappelijk hebben.
Desalniettemin is GroenLinks wel weer buitengewoon consequent in het systematisch opheffen van de Nederlandse cultuur. Nederland moet een multiculturele samenleving worden naar utopische snit. Daar past Oranje niet bij, dat is namelijk te uitgesproken Nederlands.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten