PVV wordt tweede partij in Noord-Holland

Geen categoriefeb 28 2011, 16:16
De PVV staat op het punt de tweede partij te worden van Noord-Holland. Volgens een peiling van Maurice de Hond komt de partij bij de verkiezingen van overmorgen uit op maar liefst negen zetels.
Geen geringe prestatie voor een partij die voor het eerst in de geschiedenis meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen.
Ook de VVD doet het buitengewoon goed. De liberalen zullen waarschijnlijk 13 zetels in de wacht slepen. Daarmee blijven ze de grootste partij in de Staten.
Ondertussen zet de versplintering van links zich ook in Noord-Holland voort. De PvdA daalt van 11 naar 9 zetels. de SP gaat van 9 naar 7, D66 stijgt van 2 naar 4 zetels en de ouderenpartij 50Plus eindigt waarschijnlijk met 2 zetels (ook geen geringe prestatie, overigens). En dan hebben we ook nog de Partij voor honden, katten en andere diersoorten en de ChristenUnie-SGP die beide één zetel inleveren. GroenLinks is zo ongeveer de enige stabiele linkse partij: de natuuractivisten hebben vijf zetels en zullen die vasthouden.
Deze peiling is overwegend goed nieuws voor rechts: het zal nog lastiger worden dan het al is voor links om gezamenlijk de aanval in te zetten. Ze azen namelijk allemaal op min of meer dezelfde kiezers. En dus moeten ze elkaar het leven zuur maken in plaats van het CDA, de VVD en de PVV.
Jammer genoeg is niet alles rozekleur en manenschijn: het CDA moet ook in Noord-Holland flink inleveren. De partij heeft nu 10 zetels, maar houdt daar waarschijnlijk maar 4 van over. Hierdoor behaalt rechts met 26 zetels nét geen meerderheid in de Staten die uit 55 zetels bestaat.
Als u in Noord-Holland woont - of daar veel vrienden en familieleden hebt wonen - zorgt u er dan alstublieft voor dat zij woensdag wél stemmen. Dat is niet alleen voor de provincie zelf van groot belang, maar ook voor het land. De regering móét een meerderheid in de Eerste Kamer behalen als ze al haar plannen wil verwezenlijken. Bellen, emailen, en bij mensen op bezoek gaan dus graag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten