Uitgelekt plan VSNU: beperking studiefinanciering en instroom

Geen categoriefeb 27 2011, 12:45
Studentenorganisaties zijn woedend over het fantastische plan van de Vereniging van Universiteiten VSNU om iedere student zelf zijn studie te laten betalen en een studentenstop in te voeren. De landelijke studentenvakbond voelt zich door de universiteiten verraden, omdat hiermee het gezamenlijke verzet tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet is gebroken. Het plan van de VSNU is echter de enige manier, om het onderwijs op de universiteit te redden.
Twee weken terug kwamen de universiteiten bijeen en schreven een pleidooi, dat in handen van Trouw is gevallen. In het pleidooi reageren de universiteiten op de bezuinigingsplannen van het kabinet. Grote lijn: met minder financiële middelen er toch in slagen de kwaliteit van het academisch onderwijs handhaven.
In de eerste plaats komt het erop neer, dat alle studenten hun studiegeld lenen. Zij krijgen dus geen beurs meer die omgezet kan worden in een gift, zoals nu het geval is. In dit leenstelsel moet een beloning worden ingebouwd voor studenten die hun studie in een behoorlijke tijd afronden. Voor studenten waarvoor de universiteit geen overheidsgeld ontvangt, zoals langstudeerders, geldt dat dezen een hoger collegegeld gaan betalen.
In de tweede plaats wil de VSNU een stop aanbrengen op de aantallen studenten. Vanaf 2012 mag het aantal studenten op de universiteit niet meer groeien. Dit betekent een betere selectie aan de poort en meer potentiële studenten die doorverwezen zullen worden naar het HBO.
Ik zeg: hulde voor de plannen van het VSNU! Het is de enige juiste manier om het universitair onderwijs te redden.
Wanneer alle studenten hun studiegeld moeten lenen, brengt dat volop voordelen met zich mee. Ten eerste zal de student minder studietijd verdoen, wanneer het direct betrekking heeft op zijn eigen portemonnee. Het luizenleven van menig luie student hoeft dan niet door de belastingbetaler gefinancierd te worden. Ten tweede maakt het een einde aan discriminatie van ambitieuze jonge mensen in deze samenleving. Een student die onder de huidige omstandigheden bijvoorbeeld een tweede master wil doen en daarvoor geld leent, heeft meteen een achterstand op de woningmarkt, door de schuld die hij zich op de hals haalt. Dit probleem zal uit de wereld zijn, als álle afgestudeerden met een lening de woningmarkt opkomen.
Ook de studentenstop zal niets dan goeds brengen. Het zal een eind maken aan de neerwaartse spiraal waarin het universitair onderwijs nu gevangen zit. De mentaliteit dat 'iedereen moet kunnen studeren' en je na het HBO 'nog wel even een mastertje aan de uni kunt meepakken' is namelijk funest voor de kwaliteit voor het onderwijs.
Daarom: studentenraden, stop met zeuren! Dit plan combineert het beste van twee werelden: bezuiniging en waarborgen van de kwaliteit van de universiteit. Wie de universiteit wil redden, schaart zich achter deze plannen van het VSNU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten