Wilders wil grens op slot voor Noord-Afrikanen

Geen categoriefeb 28 2011, 9:10
PVV-leider Geert Wilders eist dat de regering duidelijk maakt dat Noord-Afrikaanse vluchtelingen hier niet welkom zijn. Nederland moet "de poorten sluiten, zelfs als daar een burgeroorlog uitbreekt," zo verklaart hij tegenover het gratis ochtendkrantje Spits.
De groeiende vluchtelingenstroom uit Noord-Afrika vormt een politiek probleem van de buitencategorie. Opvang in de regio is wat lastig geworden nu de regio zelf ook in brand staat. Maar al die vluchtelingen opnemen is ook geen optie. Wat te doen dus? De Franse president Sarkozy reshuffelde zijn ministersploeg naar eigen zeggen om de verwachte enorme vluchtelingenstroom beter te kunnen indammen. Italie eist zelfs een onmiddellijke gezamenlijke Europese aanpak.
Nederland reageerde vooralsnog afwachtend. De crisis raakt landen als Italie, Frankrijk en Spanje immers directer. Meewerken aan een gezamenlijke Europese aanpak is bovendien weinig aantrekkelijk omdat die waarschijnlijk op quota's per land uit zal draaien. Door nu zijn veto uit te spreken, heeft Wilders Rutte en co in zekere zin een troefkaart gegeven in de Europese onderhandelingen. We willen wel, maar we kunnen niet, dat zal de boodschap zijn. Veel succes dus, maar reken liever niet op ons.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten