Donner bevecht kansarme immigratie

Geen categoriemrt 28 2011, 15:12
Als het aan rashervormer Piet Hein Donner van BiZa ligt, krijgt Nederland ook een Green card-systeem. Nederland kan de (massa-)immigratie van kansarme buitenlanders niet langer aan. Immigratie kost ons geld. We kunnen het ons niet veroorloven deze mensen op basis van charitas of knagende gewetens binnen te laten.
Dat vindt Donner ook. In plaats van voor immigratie te betalen, heeft hij naar het Amerikaanse Green card-systeem gekeken. De Amerikanen hebben al bijna honderd jaar ervaring met dit systeem dat staatsburgerschap verleent op basis van kwalificaties. Immigranten die goed zijn voor de arbeidsmarkt krijgen een verblijfsvergunning, anderen niet. Door dit strenge beleid levert immigratie geld op.
Zo ver is het momenteel nog niet. Donner begint voorzichtig. Zo stelt hij onder andere dat mensen, om in aanmerking te komen voor een Nederlands paspoort, op zijn minst het minimumloon moeten verdienen, twee jaar werkervaring moeten hebben en het Nederlands dienen te beheersen. Het is een stap in de goede richting. Mensen die niet aan deze eisen voldoen, wordt het Nederlandse paspoort en daarmee het recht op gebruik van sociale voorzieningen, onthouden.
De maatregelen lijken vooral bedoeld te zijn om het beroep op sociale zekerheden terug te dringen, maar als de eisen op de duur strenger worden, kan Nederland werkelijk een immigratiebeleid gaan voeren op basis van wat onze arbeidsmarkt nodig heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten