Finse lente: "Where the EU exists, there are problems"

Geen categorieapr 15 2011, 15:15
Nog nauwelijks bekomen van de 'Arabische lente', worden we alweer verrast door de 'Finse lente'. In het land van de duizend meren staan verkiezingen voor de deur, en als de voortekenen niet bedriegen stevent de 'Echte Finnen'-partij daar af op een monsterzege.
Net als elders in Europa hebben veel Finse kiezers hun buik vol van de massa-immigratie van kansarmen, en daar speelt die partij op in. Niet dat de immigratie in Finland al net zo uit de hand is gelopen als in sommige andere Europese landen, maar de Finnen hoeven alleen maar naar buurland Zweden te kijken om te zien hoe het fout kan gaan en wat de ontwrichtende werking op de samenleving van immigratie kan zijn.
Opmerkelijker dan die (anti-)immigratie-agenda is de opstelling van de 'Echte Finnen'-partij tegenover de Europese Unie. Reken maar dat in Brussel de alarmbellen rinkelen. In een analyse onder de onheilspellende kop "Eurosceptic populism invades Finnish election" valt te lezen waar de schoen wringt bij de Finse kiezer:

Public confidence in politicians has been struck a blow. At the same time, the politicians have been forced to take difficult decisions on Finland's participation in redressing the financial crises in the weak countries of the Eurozone. One single thing has stood out clearly in this obscure complicated matter: money is flowing out of Finland. The necessity of giving this aid has been explained in complicated language and rejected in simple language.

Jaja, dat hebben we vaker gehoord: "het is allemaal geweldig waar we in de EU mee bezig zijn, alleen de burger begrijpt het niet. We moeten het beter uitleggen".
Helaas zijn we met die schuldencrisis lelijk in de aap gelogeerd en linksom of rechtsom gaat dat ons geld kosten. Maar het is zeer de vraag of geld pompen in de PIIGS het minste van alle kwaden is. Als het er echt om gaat onze banken en institutionele beleggers, die zo kwistig hebben belegd in staatsleningen van de PIIGS, overeind te houden zoals ons steeds wordt voorgehouden, dan is dat wel een enorme omweg. Een omweg ook die vrijwel zeker zal eindigen in het moeras. Het lijkt erop dat die dwarse Finnen dat beter doorhebben dan Angela, Jan Kees en al die anderen. Soini, de leider van de 'Echte Finnen'-partij, gaat nog een stapje verder:

Where the EU exists, there are problems

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten