'Het hbo fraudeert al sinds 1984'

Geen categoriemei 07 2011, 11:06
In de NRC verbaast Bastiaan Bommeljé zich over de verbazing over de fraude bij hbo-scholen.
Bommeljé schrijft in de papieren NRC over allerlei commissies e.d. die vanaf 1991 in dikke rapporten over de achteruitgang van het hbo schreven.
Over vage opleidingen met een ,,modieus klinkende naam", een overvloed aan hbo-opleidingen - twaalfhonderd in totaal, terwijl 60 werd geadviseerd - , hbo-scholieren die massaal studievertraging oplopen, deeltijd scholieren die massaal voortijdig afhaken, scholieren die steeds minder tijd besteden aan hun opleiding.
In 1998 kwam dan het eerst rapport over hbo-scholieren die ten onrechte een diploma ontvingen. Toen werd ook, zelfs door de scholieren zelf, opgemerkt dat het niveau van de opleidingen veel te laag is.
En zo gaat Bommeljé nog even door: het ene na het andere rapport waarin korte metten wordt gemaakt met het hbo.
Bommeljé schrijft dit toe aan de te grote toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Geen politiek correcte boodschap, maar daardoor niet minder plausibel.
Bommeljé sluit af met: "We wisten het dus. We zagen het gebeuren. Dit is een typisch Hollands drama. Iedereen is schuldig. Niemand is verantwoordelijk. De enige troost die ons rest, is de eeuwige wederkeer van het spoeddebat."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten