How Low(lands) can you go?

Geen categorieaug 25 2011, 12:44
Afgelopen weekend was ik op Lowlands. Voor mij de derde en tevens laatste keer. Die beslissing had ik van tevoren al genomen, omdat de hype nu definitief groter is geworden dan het festival: Binnen 2 uur was het uitverkocht, terwijl er nog helemaal niks van het programma bekend was gemaakt. Dan hoeft het voor mij niet meer, moeten knokken voor een kaartje terwijl je eigenlijk helemaal niet weet waarvoor. Mensen die alleen maar op de naam Lowlands afgaan omdat het vet gaaf is om er geweest te zijn.
Van de muziek heb ik genoten, voor de rest zijn er nog eens 2 redenen bijgekomen om niet meer te gaan. Allereerst het publiek. Was het in 2008 en 2009 nog redelijk rustig en gemoedelijk, dit jaar werd je gek van de mensen die het festival gebruiken om zich 3 dagen ongelofelijk te misdragen, tot overlast en vandalisme aan toe. Mensen die over je tent heen lopen is nog tot daar aan toe, maar andermans spullen (met name partytenten) slopen, ghettoblasters die de hele nacht op abnormaal volume doorblazen, midden in de nacht massaal het badhuis gaan slopen en knalvuurwerk naar je tent gegooid krijgen, dat gaat toch echt over al mijn grenzen heen. Dit zijn natuurlijk allemaal verboden zaken op festivals (en ook in het dagelijkse leven), maar op Lowlands faalde de beveiliging duidelijk in zijn taak, voor zover er al beveiliging was. Pas na 2 uur kon het slopen van het badhuis worden gestopt, vuurwerk en ghettoblasters hadden uberhaupt bij de poort in beslag moeten worden genomen al dan niet in combinatie met verwijdering van het festivalterrein.
Waar ik me bijkans nog meer aan ergerde dan het onveilige gevoel dat me werd bezorgd op iets wat vooral een feest had moeten zijn, is dat de organisatie het kennelijk nodig vindt om gelijk ook een politieke manifestatie van het popfestival te maken. Terwijl ik naar een popfestival ga om plezier te hebben, van mijn favoriete muziek te genieten en even een paar daagjes de wereld verder te laten voor wat ie is, krijg ik de politieke preek er gratis en voor niets bij. Op zich al iets waar ik niet op zit te wachten, politieke preken in de popmuziek, maar als het van een kinderachtig niveau als 'cultuurterrorist met peroxidepruik', 'de Hofnar van Prins Carnaval van Kleingeesterveen en zijn marionettenkabinet' en 'geperoxideerdevolkspopulismuspipo' is, dan wil ik daar al helemaal niks meer mee te maken hebben.
Maar het toppunt komt nog, hou je vast: In een bedankmail van Lowlands aan de bezoekers wordt opgeroepen om e-mailbommen te sturen naar Halbe Zijlstra en alle kamerleden van de PVV, inclusief een opsomming van al hun e-mailadressen. Wat zou de Lowlands-organisatie nou helemaal denken? Dat dit een constructieve manier is om de discussie aan te gaan? Dat dit ze zal motiveren om de BTW-verhoging en de besparing op subsidies toch maar weer terug te gaan draaien?
Waar doen ze dit überhaupt voor? Lowlands krijgt helemaal geen subsidie, integendeel, als er iemand financieel warmpjes bij zit dan zijn zij het wel. Reken maar uit: 55.000 kaarten keer € 165 binnen twee uur helemaal uitverkocht. De BTW-verhoging houdt de bezoekers nou ook niet bepaald tegen, als je ziet dat ze met gemak nog het driedubbele van het normale tarief willen neerleggen op Marktplaats. Ook de acts zelf hebben het bepaald niet slecht als je hun gages bekijkt, daar komt geen subsidie aan te pas.
Voor de 'verbroederende cultuur en vrije gedachtevorming' zoals op Lowlands dan? Ga toch weg, als het eerder genoemde gedrag van de bezoekers onder die noemer valt dan vreet ik mijn schoenen op en mogen ze die 'cultuur' voortaan van me houden.
Nee, prettige popmuziek kan ik ook elders beleven en dat is dan ook wat ik voortaan ga doen, ze mogen hun dure kaartje, hun politieke preek en hun 'cultuur' voortaan houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten