Jeremy Clarkson ligt weer onder vuur

Geen categoriedec 04 2011, 10:15
En dit keer is de kritiek zo mogelijk nog onzinniger dan eerder deze week.
De Top Gear presentator zei zaterdag namelijk onaardige dingen over mensen die zelfmoord plegen. En tja, dat mag niet in het moderne Engeland. Zelfmoord is namelijk buitengewoon eervol.
Dat geloven de politiekcorrecten in Groot-Brittannie en de lokale verslaggever van De Telegraaf tenminste:

Een nieuwe dag, met nieuwe kansen om mensen te beledigen. Dat lijkt het nieuwe motto van Top Gear-presentator Jeremy Clarkson. Na de wervelwind aan kritiek over zijn uitlatingen aan het adres van stakende ambtenaren eerder deze week neemt de Britse lolbroek deze keer mensen die zelfmoord plegen op de hak.

U zult denken: 'Echt waar? Wat voor vre-se-lij-ke uitspraken heeft hij dan gedaan?' Nou, gaat u eerst even rustig zitten.
Ja, zit u op uw comfortabele stoel? Heeft u er genoeg steun aan? Ik geloof het wel he. Mooi. Dit is dan wat Clarkson - de ongevoelige rotzak - schrijft in zijn column voor The Sun:

In zijn column in de Britse krant The Sun gaat de presentator namelijk vrolijk verder met zijn salvo aan beledigingen. Jeremy schrijft dat hij wel begrip heeft voor mensen die zelfmoord plegen, maar dat geldt absoluut niet voor mensen die zichzelf voor de trein gooien. Volgens het 51-jarige BBC-boegbeeld zijn mensen die zichzelf voor de trein gooien 'egoïsten'.

Deze personen zouden volgens de Brit niet aan het treinverkeer, laat staan aan de arme de treinbestuurder denken, die nooit meer op tijd kan remmen. Als het aan flapuit Jeremy ligt moeten de treinbestuurders daarom gewoon 'doorrijden en de overblijfselen laten liggen voor de vogels'.

Pardon? Hoe en waarom is dit onacceptabel? Clarkson heeft 100% gelijk: mensen die zichzelf voor de trein gooien zijn egoistisch. Het klopt dat ze niet nadenken over wat hun daad voor anderen, en dan met name voor de dienstdoende machinist, betekent. Zij kunnen 'het leven niet meer aan', en dus maakt het ze geen bal uit of ze anderen een trauma bezorgen of niet.
Laat er geen misverstand over bestaan: zelfmoord is vrijwel altijd egoistisch. En ja, mensen die zichzelf voor de trein gooien zijn het ergste soort zelfmoordenaars. Zij zadelen andere mensen op met hun eigen problemen, alleen maar omdat ze het lef niet hebben om zichzelf te verzuipen of zich de polsen door te snijden in een warm bad. Nee, het moet allemaal zo snel mogelijk gebeuren. Als dat inhoudt dat een ander zijn leven lang met een trauma rondloopt, het zij zo.
Clarkson verdient dus hulde, niet gezever over dat hij weer eens te ver is gegaan. Zeker niet van de krant van wakker Nederland. (Overigens is het een schande dat juist De Telegraaf een dergelijk artikel publiceert. Als het nou de Volkskrant betrof, ala, maar De Telegraaf? Zijn de volwassen journalisten even iets anders aan het doen of iets dergelijks?)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten