Klik hier als u meer wilt lezen over ons privacybeleid en gebruik van cookies.

(Niet meer tonen)

Antisemitische cartoon in de Volkskrant

Geplaatst door Joost Niemoller op 20 maart, 2012 - 11:29

Vandaag publiceerde de Volkskrant een cartoon van Collignon, waarin een Eeuwige Jood Wilders geld toestopt.

Ik kreeg er gelijk een misselijkmakend gevoel bij toen ik vanochtend de Volkskrant opensloeg. In de cartoon van Jos Collignon is een Wilders te zien die in het hebreeuws een anonieme hand bedankt die hem door een schutting een berg geld toesteekt. In een een klein hoekje legt Brinkman uit wat er staat in het hebreeuws: 'Dank u beleefd en maakt u zich geen zorgen.' We zien hoe de kwaad kijkende Wilders figuur het geld in zijn jasje propt. 

Het is een cartoon die doet denken aan de van jodenhaat vergiftigde cartoons die in de kranten in het Midden Oosten worden afgedrukt, waarin 'de Jood' een bijna onzichtbaar wezen is, dat zijn ware aard verbergt, en achter de schermen complotten uitbroedt met als doel geld en macht naar zich toe te trekken. Het is 'De mythische Jood'  zoals we die kennen uit de nazifilm Der Ewige Jude. Maar de figuur is al veel ouder, denk aan het Shakespeare-personage Shylock, de Joodse woekeraar die geld leent en mensenvlees terugeist.

De mythes over de Joden als de alles besturende stille krachten van het wereldkapitalisme, de internationale bankwereld, ze zijn een vast onderdeel van het antisemitische pakket. In de moslimwereld word je er dag in dag uit mee geconfronteerd, vandaar dat moslims er van overtuigd zijn dat de Joden de ware schuldigen zijn achter 11 september. Zelfs als Arabieren de vliegtuigen besturen, dan nog trekken de Joden aan de touwtjes.

Deze mythe van de Joodse kapitalist, opererend achter de schermen, wordt vandaag de dag nieuw leven ingeblazen in links-intellectuele kringen. Het VPRO-programma Tegenlicht wijdde al verschillende programma's aan de Israël lobby. ( Hier en hier. ) Daarbij figureert Wilders, net als in de cartoon van Collignon, als puppet die wordt aangestuurd door de onzichtbare Joodse machten. Datzelfde Tegenlicht maakte ook een uitzending over de kwaadaardige macht van de bank Goldman Sachs die de crisis veroorzaakt zou hebben. 

Ah, Goldman Sachs, is dat niet in handen van... de Joden? Net als die andere bank waar het mee begon, Lehman Brothers, trouwens hoe heette die oude superrijke bankiersfamilie ook alweer, juist The Rothschilds? Zo is het plaatje rond. Het zijn op mensenvlees beluste, satanische Joodse bankiers die de wereld besturen.

En zij hebben de kwaadaardige politici als Wilders in hun handen, met geld. Zoals Collignon ons laat zien in zijn weerzinwekkende tekening. Die gewoon in de krant staat die elke dag door mijn brievenbus glijdt.

Als links intellectuelen zich botvieren op antisemitische complottheorieën, mag het ineens niet meer antisemitisch heten. Diezelfde VPRO kwam in kwaad daglicht te staan door een antisemitisch bordspel. Zelfs het internationale documentatiecentrum over de holocaust, het Simon Wiesentahl Center kwam ertegen in het geweer, en uiteindelijk zag de VPRO zich genoodzaakt het walgelijke 'spel' (waarin Joden de Anne Frank kaart konden inzetten om hun zin te krijgen) van de website te halen. Maar in een bericht daarover bleef NRC Handelsblad het woord 'antisemitisme' in de kop nog tussen aanhalingstekens zetten. Alsof het eigenlijk niet echt antisemitisme was. 

Nu, antisemitisch was het weldegelijk. Ook de mensen die 'deugen' volgens de links correcte mores, deugen in bepaalde opzichten heel erg niet. Jos Collingon is er zo een. Onder het mom van 'lollige' Wilders kritiek schuilt onvervalste Jodenhaat, en dit keer niet eens meer met het excuus dat het gewoon kritiek op Israël zou zijn.

Reacties

tipo op 20 maart, 2012 - 11:40

Catherine Ashton

Deze ongekozen EU-ambtenaar (die zichzelf minister van BuZa waant) vergeleek gisteren de doelgerichte moord in Toulouse op Joodse kinderen met het lot dat kinderen in Gaza ook zou treffen. Zonder een spier te vetrekken.

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2012/03/20/97001-20120320FILWWW00324-toulouse-gaza-israel-critique-ashton.php

Dennis op 20 maart, 2012 - 11:49

Verschil

Ik denk dat we wel een verschil moeten maken tussen joden als "ras" en de religie.

Het kan toch niet zo zijn dat we wel kritiek kunnen hebben op het christelijk geloof maar niet op de islam of het jodendom. Dan gaat iedereen gillen dat het islamofobie is of antisemitise.

Navy Seal op 20 maart, 2012 - 11:57

De Volkskrant

Echt om te kotsen!

En dat na het "dit nooit weer", waar de socialisten decennia lang sier mee maakten na WOII. Hoe denken deze mensen eigenlijk? Ik kan er niet bij. Waarom geen cartoons over de Arabische wereld? In Israel worden geen mensen vermoord, ook geen andersdenkende Arabieren. Daarbuiten is het een grote geweldadige haat en chaos tegen alles wat Joods, Christelijk, Westers of niet Islamitisch is. Hoe kunnen Westerse intellectuelen hier voor opkomen? Je eigen cultuur en vrijheid opgeven voor een middeleeuwse religieuze dictatuur. Onbegrijpelijk.

jack elschot op 20 maart, 2012 - 12:06

Toch een soort verkapte

Toch een soort verkapte Godwin: elk kritisch geluid over Israel leidt vroeg of laat (hier eerder vroeg dan laat) tot een verwijzing naar eeuwen en eeuwen van jodenhaat culminerend in de Tweede Wereldoorlog. Onzin natuurlijk; de cartoonist wekt alleen de suggestie dat Wilders (die in Israel gewoond heeft) financiële steun uit dat land krijgt om zijn islamparanoia hoog op de politieke agenda te houden. Dat is onbewezen en nogal speculatief, maar gezien de vaagheid van de PVV over de eigen financiën mag daar in een spotprent best een beetje mee gespeeld worden. 

Mensen zijn natuurlijk niet automatisch slecht en op geld en macht belust mdat ze toevallig joods zijn (en de spotprent beweert dat ook niet, dat ziet de auteur er alleen graag in). Maar ze zijn ook niet automatisch onschuldig, rechtschapen en boven elke verdenking verheven. Bovendien, dit is geen aanval op het jodendom, maar op de regering van Israel en op Geert Wilders. 

Joost Niemoller op 20 maart, 2012 - 12:10

Jack,Ik zie geen enkele

Jack,

Ik zie geen enkele verwijzing naar Israël in de cartoon.

Gielah op 20 maart, 2012 - 12:10

Voor wie graag oordeelt.

@ Dennis.-  Het verschil is, dat er  in deze eeuw géén zes miljoen christenen of moslims als beesten zijn afgemaakt ( ausradiert ), nadat dit de afgelopen 2000 jaar ook al overal en steeds aan de orde was.

We weten onderhand waar 'kritiek op' een eufemisme vóór is en waar het  de gebruikelijke aanzet tóe kan zijn, als het om het Joodse volk gaat.

Omdat antisemitisme, hóe men het ook noemt ( antizionisme klinkt misschien prettiger, maar het is precies hetzelfde), nu eenmaal een onuitroeibaar kwaad is, dat zedelijk laagstaande mensen erg aantrekt.

Bovendien is het MIJ nog niet opgevallen dat er door de hele wereld heen Jóódse mensen bezig zouden zijn met de samenleving te ontwrichten, bomaanslagen te plegen, de eigen vrouwen en dochters te vermoorden, homo's naar het leven te staan en te eisen, dat de hele wereld volgens hún van God verkregen wetten gaat leven.

Men kan het hen toch niet kwalijk nemen dat zij zich in Israël de móórdenaars van de burgers van het lijf proberen te houden?

Of is dat soms niet toegestaan?

Is het soms hun rol, om alle onderdrukking een alle aanvallen dociel te ondergaan en vredig te blijven glimlachen onder de aanhoudende  raketbeschietingen.... eeuwige zóndebokken immers?

Was dat de wens?

Is dat de ongeschreven bedoeling/

Wie dus érg graag kritiek levert, zou dus voorlopig maar even niet naar Joden moeten kijken.

Is er - zo vraag ik -  niet méér dan genoeg te doen aan het in kaart brengen van de islamitische plannen tot wereldverovering ( wat hun leiders dus zélf openlijk verklaren.... en wat niemand verzint...)

en het tegengaan van de plannen van moslims, om ook hier in het westen sharía-wetten te laten gelden?  

Trudy op 20 maart, 2012 - 12:13

Welkom terug @Gielah....

Welkom terug @Gielah....

P.S. op 20 maart, 2012 - 12:13

@Joost, kun je je abonnement

@Joost, kun je je abonnement niet opzeggen? je houdt het zo zelf in stand.

Gielah op 20 maart, 2012 - 12:21

Todah rabbah.

Dank je, Trudy!

Ja, dat heeft even geduurd.

Dennis op 20 maart, 2012 - 12:41

@ GielahHohoho! U legt mij

@ Gielah

Hohoho! U legt mij hier dingen in de mond die ik nooit zou beweren. Hoe trekt u die conclusies uit die 2 zinnen die ik schreef? Ik begrijp dat dit voor u een gevoelig onderwerp is maar ik blijf bij mijn standpunt:

Kritiek op alle religies moet kunnen.

Ik heb het dus niet over het Joodse volk, dat is geen religie of wel?

En ja Israel moet zich kunnen en mogen verdedigen tegen terroristen.

jantje op 20 maart, 2012 - 12:42

ausradiert

@Gielah: Van de moslims weet ik het niet.

Maar er worden in het kalifaat jaarlijks meer dan 100.000 Christenen over de kling gejaagd.

En dit gaat elk jaar onverminderd door.

Caroline op 20 maart, 2012 - 12:51

Afgezien van het

Afgezien van het antisemitische karakter van de tekening (de gebruikelijke bagger), is het natuurlijk nog al wat: iemand van corruptie beschuldigen.

Ton op 20 maart, 2012 - 12:51

@ Gielah

Goed om weer van u te vernemen, ik heb uw bijdragen gemist.

Caroline op 20 maart, 2012 - 12:55

Dennis, welke kritiek op de

Dennis, welke kritiek op de joodse religie wordt er met deze tekening gegeven? Ik zie er geen religiekritiek in.

hlschouten op 20 maart, 2012 - 12:59

Antijoods cartoon.

Het enige verschil tussen Collignon en Soeterbroek is dat de eerste beter tekent.

zweefvlieg op 20 maart, 2012 - 13:12

wilders doet het weer-

Soms moet je wel eens om de Joden lachen, omdat ze
zo verdraade intelligent zijn, en dat ook wel degelijk gebruiken, maar een hekel
heb ik niet aan die aparte soort mensen. Dat links hier niet mee om kan gaan
komt omdat ze er niet op schelden kunnen,want dat doen ze graag.Joods doet aan
rechts denken, en dat zit niet lekker.Maar misschien gaat die nieuwe leider ook
eens wat vernieuwender denken.
jack elschot op 20 maart, 2012 - 13:17

@joost Alleen als je tot

@joost Alleen als je tot vandaag onder een steen hebt geleefd, kun je die verwijzing inderdaad over het hoofd zien. Maar in dat geval kun je geen énkele betekenis in deze cartoon lezen, dus snap ik überhaupt niet hoe je er een stukje over kunt schrijven (al verklaart het wel weer waarom je de plank zo misslaat). De meeste spotprents zijn alleen te begrijpen als reactie op de actualiteit. De PVV is vaag over zijn financiën, WIlders is Israellofiel en valt dagelijks de islam aan; de optelsom is snel gemaakt. 

@Gielah er zijn inderdaad recentelijk geen miljoenen christenen of moslims afgemaakt. Wel duizenden, trouwens, in een recenter verleden. Bovendien zijn er wél vele duizenden mensen uit hun huis gezet om zomaar een nieuw land op te richten, of afgesneden van bruikbare landbouwgrond of water, en voortaan als tweederangs burgers behandeld in het land waar hun voorouders al generaties lang wonen. Die bomaanslagen waar je het over hebt, hoe verschrikkelijk en verwerpelijk op zich ook, zijn een reactie op de oprichting en vervolgens kolonisatiedrift van Israel. En NIET andersom. 

zweefvlieg op 20 maart, 2012 - 13:17

wilders doet het weer-

Soms moet je wel eens om de Joden lachen, omdat ze
zo verdraade intelligent zijn, en dat ook wel degelijk gebruiken, maar een hekel
heb ik niet aan die aparte soort mensen. Dat links hier niet mee om kan gaan
komt omdat ze er niet op schelden kunnen,want dat doen ze graag.Joods doet aan
rechts denken, en dat zit niet lekker.Maar misschien gaat die nieuwe leider ook
eens wat vernieuwender denken.
Caroline op 20 maart, 2012 - 13:29

Jack Elschot, recent zijn er

Jack Elschot, recent zijn er ongeteld veel moslims vermoord, zie Irak, zie Libië, zie Pakistan en etc.etc. Maar ja, dat doet Obama, en dat is een vredesduif dus dan telt het niet. De gebruikelijke moorden in islamlanden op niet-moslims gaan door, en Israel heeft alleen al uit dien hoofde meer vluchtelingen opgevangen dan welk land dan ook. Verdiep je eens in de totstandkoming van Israel, zou ik zeggen.

Als je op de landkaart kijkt dan zie je wel heel duidelijk dat er in de omgeving van Israel alle ruimte is om welk 'huisvbestingsprobleem' dan ook maar op te lossen.

Overigens raar dat de zich palestijn noemende arabieren het niet kunnen verdragen dat er ook joden in hun gebied wonen. In huizen die voor de gelegenheid 'nederzetting' worden genoemd, maar toch. Andersom is het zeer wel mogelijk voor arabieren in Israel te wonen, en daarvan zijn er maar weinigen (je hoort er in ieder geval nooit over) die graag onder arabisch bestuur zouden leven.

Karel Staal op 20 maart, 2012 - 13:29

Dat kan niet

Je kan heus wel kritiek hebben over de herkomst van donaties voor Geert Wilders, je kan kritiek hebben op de (wel degelijk machtige) israel-lobby in de VS, maar een tekening als deze vind ik ook een te sterke anti-semitische toon hebben.

Zonde Volkskrant.

Ann op 20 maart, 2012 - 13:32

/////

Geweldig dat u terug bent @ Gielah , uw reacties zijn de moeite waard .

Over die misselijk makende cartoon en  Collignon ? Meer dan walgelijk , abject en minderwaardig .

Ik wacht op een cartoon van dit mannetje (( laat  zien dat je lef hebt )) over de duidelijk WEL aanwijsbare miljoenen uit S.A. die hier en in heel Europa  de vele mosketen financieren en zonder vragen neer kunnen plempen .

Mar op 20 maart, 2012 - 13:33

Publiek geheim

Het is toch een publiek geheim dat voor Geert Wilders in Amerika diverse sponsordiners worden georganiseerd door o.a. joodse organisaties. Voor een smak geld krijgt men een diner en een speech van Geert Wilders.  Een deel van de opbrengst gaat naar Geert Wilders. Voorts kent iedereen nu wel de foto van een speechende Geert Wilders met een keppeltje op.

De sponsors blijven veelal anoniem en het bedrag wat opgehaald wordt in Amerika wordt niet bekend gemaakt.

Vorige week was er commotie over het nu verplicht zijn van openbaar maken van de namen van sponsors boven een bepaald bedrag. Een anti-PVV wet genoemd in de wandelgangen.

Joost gooit antisemitisme in de strijd, maar gezien de situatie die er voorheen was en wellicht nog steeds is, klopt de cartoon als een bus.  Het is bekend dat Wilders in Amerika geld krijgt van o.a. joodse sponsors, hoeveel en van wie is niet bekend.

De toekomst zal uitwijzen of Joost de cartoon juist interpreteert en zijn visie wordt gedeeld door anderen, met name joodse organisaties.

Obomov op 20 maart, 2012 - 13:35

Bankieren en Joodse mensen

Het was chistenen niet toegestaan geld uit te lenen tegen rente, Joodse mensen evenmin behalve als het aan niet-Joden werd uitgeleend. Vandaar dat de eerste banken in de Italiaanse stadssteden door Joden werden beheerd. Een financiële relatie die tot op heden doorspeelt. Daarnaast was Karl Marx van mening dat Joodse mensen de belichaming vormden van het kapitalisme, waardoor zij in het bijzonder bestreden moesten worden. (Zie hiervoor: 'Zur Judenfrage'). Deze twee gegevens samen verklaren a) het verband tussen Joodse mensen en bankieren en b) het antisemitisme van links. 

philippine op 20 maart, 2012 - 13:36

De Volkskrant wil ook geld

De Volkskrant wil ook geld zien hoor. 

Gielah op 20 maart, 2012 - 13:36

Beg to differ... meneer

Beg to differ... meneer Elschot.

Ik heb juist een 22 pagina´s tellende geschiedenis van de Joden en de kerk uit zitten typen ( die vond ik in een uitgave van Christenen voor Israël van 1999, behoorlijk vergeeld al en niet via internet meer op te diepen en nota bene geschreven door de door mij zeer gewaardeerde Wim Kortenoeven van de PVV)

en als je daar zo een paar dagen mee bezig bent, dan vliegt je het antisemitisme en het ellendige lot van de Joden, door alle tijden heen en op alle plaatsen ( hen ook en vooral door zogenaamde christenen aangedaan), naar de keel.

Natuurlijk wist ik als theoloog al het een en ander vanuit de kerkgeschiedenis.

Toen de staat Israël pas één dag bestond ( vele Joodse mensen, die naar Israël gekomen waren, nog met de door de nazi's aangebrachte kampnummers op de armen)

vielen de verenigde Arabieren al aan.... en ze zijn daar ook niet meer mee gestopt.

De zogenaamde Palestijnen ( meest Jordaniërs en verder een hoop statenlozen)  zijn daar door hun Arabische broeders neergeplant met maar één doel:  het de Israëli's zo moeilijk mogelijk maken.

Nu: dát hebben ze gedaan!

Voor een Arabier is het loutere feit van het bestaan van Israël een enorme provocatie... want in feite zou het niet mogen kúnnen, dat er op gebied, dat vrij lang door allah en zijn mensen is geregeerd, nu niet-moslims wonen.

Die schandvlek moet zo snel mogelijk verwijderd worden.

Alles, wat dát doel dient, wordt toegejuicht.

Israël bevindt zich in eigen land en elke meter grond, die ze daar nu hebben, hebben ze tegen woekerprijzen van Arabieren, die dat geld maar al te graag aannamen, gekócht.... en NIET veroverd.

Het land is, in meer dan één betekenis, van hen.

Stelt u prijs op die 22 pagina's lange geschiedenis, geef dan even uw email-adres op.

Dan stuur ik die aan u op.  

Mar op 20 maart, 2012 - 13:43

Saoedi-Arabië

En die miljoenen vanuit Saoedi-Arabië komen weer vanuit Amerika, dat driftig zaken doet met dit land en vooraanstaande families, waaronder de Bush-familie warme banden heeft met het koningshuis van Saoedi-Arabië, zoals uit deze foto blijkt:

http://www.wanttoknow.nl/wp-content/uploads/bush_holding_hands.jpg

Jan Van op 20 maart, 2012 - 14:12

Missed the road, Jack......

"WIlders is Israellofiel en valt dagelijks de islam aan"

Je bedoelt dat de aanhangers der Islam DAGELIJKS wel érgens zó provoceren dat normale vrijheidslievende mensen wel móeten reageren....!

Mvg, Jan Van

jack elschot op 20 maart, 2012 - 14:14

Ik zou het anders ook als een

Ik zou het anders ook als een provocatie beschouwen, als er zomaar een nieuw land werd opgericht door kolonisten uit een heel ander gebied. En dan gebaseerd op de vage claim dat 2000 jaar hun voorouders daar woonden.

Haalt u alstublieft de Bijbelse geschiedenis niet door elkaar met de echte. Ten eerste is die Israelische eigendomsclaim van dat land na zoveel eeuwen niet bepaald meer relevant. Weet u waar uw voorouders woonden, en mag u daar dan ook zomaar een boerderijtje oprichten? Ten tweede woonden er ook 2000 jaar geleden niet alleen maar joden in wat nu Israel is. Ten derde is het helemaal niet zeker dat joden uit Europa ook daadwerkelijk afstammen van joden uit Palestina, er waren immers ook allerlei bekeerde joodse gemeenschappen ver daarbuiten. Tenslotte: joden in de Arabische wereld zijn lange tijd stukken beter af geweest dan in Europa. 

Wat het beleid van de Arabische buurlanden verder ook is en is geweest, en hoe gemeen de Palestijnse terroristen ook zijn, feit is: er woonden mensen in wat nu Israel is, en die moesten weg omdat er - met westerse steun - een Joodse staat moest komen. En hoe erg het ook is, dat schuldgevoeld dat u nu weer probeert op te rakelenen over de holocaust speelde daar ook een grote rol in. Mag ik vragen wat de doorsnee Palestijnse olijfboer met die holocaust te maken had? 

Uw 22 pagina's lijken mij, gezien de titel en de medewerking van een zeer gewaardeerde PVV'er, niet helemaal neutraal. Ik vind 22 pagina's ook rijkelijk weinig voor zo'n gecompliceerde geschiedenis. 

jack elschot op 20 maart, 2012 - 14:15

2000 jaar GELEDEN bedoel ik

2000 jaar GELEDEN bedoel ik natuurlijk

philippine op 20 maart, 2012 - 14:30

jack elschot Ik kan aan alles

jack elschot

Ik kan aan alles merken dat u het begrijpelijker had gevonden als joden naar Madagascar geemigreerd/uitgezet waren. 

janos73 op 20 maart, 2012 - 14:46

Ann, wat is er mis met het

Ann,

wat is er mis met het bouwen van moskee-en? Hebben we hier geen godsdienst VRIJHEID.

En maakt deze godsdienst VRIJHEID onze cultuur niet beter dan de cultuur in onder andere het midden oosten?

Waarom blinken de aanhangers van de partij voor de VRIJHEID altijd uit in het verbieden van dingen?

En er is een hele simpele oplossing om dot soort cartoons te voorkomen, openheid van zaken van de PVV over de ontvangen giften, net zoals dat verplicht is voor alle politieke partijen in dit land.

baksteen op 20 maart, 2012 - 14:59

artikel Gielah

Graag je artikel, mijn adres is bij de redactie bekend, op deze pagina zet ik die, zoals je zult begrijpen, niet.

alvast bedankt.

Europa, donkergroene agenda, antisemitisch als de pest, het wordt wel steeds bekender terrein op deze manier. 2.0 zal ik maar zeggen.

kwam in dit kader nog een leuk citaat tegen van mussert:

"Aan dit nieuwe Europa
moet ons volk deel hebben, of het moet ten onder gaan.

Wij willen het niet
zien ondergaan; wij willen het voorgaan op den weg naar herrijzenis.

Het is jammer dat er
nog zo velen zijn die dit niet begrijpen. Het doet ons soms pijn te bemerken
hoe wij worden miskend maar het zal ons geen duimbreed doen wijken van de weg
die wij voor juist houden."

 

Hij is gefussileerd vanwege het uitleveren van Nederland aan een vreemde mogendheid als ik me niet vergis, het wordt druk bij die muur over een paar jaar.

Gielah op 20 maart, 2012 - 15:15

Tijdlijn Israël en de kerk.

@ Baksteen:  Ik heb zojuist aan de redactie gevraagd om uw e-mailadres.

Zodra ik dat heb, verstuur ik de lijst.

ethan op 20 maart, 2012 - 15:29

@jack elschot

Je raaskalt, veel tekst met alleen maar onzinnige halve waarheden, en ik kan me niet voorstellen dat je je dat niet bewust bent.

Havank op 20 maart, 2012 - 15:54

@Gielah 12.10. uur.

Helemaal met U eens. Trouwens de "vreedzame Islam ", bestaat helemaal niet!   In Soera 8 vers 13 staat letterlijk: "Ik (allah) boezem ontzag in de harten der ongelovigen, SLAAT DAAROM HUN HOOFD AF en SLAAT ALLE TOPPEN VAN HUN VINGERS".  Ziehier wat ons te wachten zou staan als de Islam ons zou overheersen.

sprx op 20 maart, 2012 - 16:01

Links is 180 graden gedraaid

Links is 180 graden gedraaid met eigenlijk al haar politieke standpunten tov van hun standpunten40 jaar geleden.

Men verdedigt de perifere rechten van de nazislam, die contrair zijn aan vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen, ondersteunt nu dus kennelijk zelfs openlijk het onverbloemde antisemitisme dwz racisme dus, ondemijnt de economie met eco terreur en CO2 sprookjes, eist censuur en persbrijdel tav religie kritiek en kritiek op het klimaatbeleid en kritiek op de multiculturele heilstaat en de EUSSR.

Men wil dus de democratie afschaffen en met haar de vrijheid van meniingsuiting en van geweten.

Dennis op 20 maart, 2012 - 16:22

@ CarolineIk ook niet, heb ik

@ Caroline

Ik ook niet, heb ik dat geschreven? Lees anders nog een keer.

philippine op 20 maart, 2012 - 16:28
baksteen op 20 maart, 2012 - 16:28

@sprx

Links is helemaal niet gedraaid, de nazi's waren zeer links, groen, anti-kapitalistisch, voor een centralistich gestuurde super staat en aniti-simitisch.

En zoals ik schreef wilden zij een ondemocratisch centraal bestuurd Europa.

Ik zie geen verschil met wat de de linkse partijen van nu willen.

Karel Staal op 20 maart, 2012 - 17:27

@baksteen

En zo waren ze ook anti-communistisch, anti-sociastisch, anti-elitair en anti-feministisch.

Pick and choose gentlemen.

Mar op 20 maart, 2012 - 18:05

In de muur?

Welke muur, baksteen?

Johnny Manner op 20 maart, 2012 - 18:51

Meer antisemitisme

En nu gaan ze bij GeenStijl ook nog eens op de antisemitische toer: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/03/spelletje_israeliet_erger_j...

Dorith op 20 maart, 2012 - 19:26

Dank U beleefd

Aangezien ik nogal een puntje precies ben in bepaalde opzichten, wil ik melden dat de vertaling van het Hebreeuws "benimoes toda" inderdaad betekent "dank U beleefd" (letterlijk in beleefdheid bedankt). Dit is een zeer ongewone manier om te bedanken. 

Verder zie ik nergens iets staan wat vertaald kan worden als "maakt U zich geen zorgen". Misschien ben ik verblind door de vele geldbiljetten.

Wat de zg. palestijnen betreft over wie hier ergens vermeld wordt dat ze al "vele generaties" wonen waar ze nu wonen, dat klopt lang niet altijd. Het waren de Ottomanen die allerlei mensen naar dit gebied brachten om hier te werken, juist omdat er hier te weinig werkkrachten waren. 

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de huidige bewoners recht hebben op een goede behandeling. 

Het is overigens inderdaad zo dat de meeste Arabieren hier in Israel liever onder Israelisch bewind leven dan in een puur Arabisch land. 

philippine op 20 maart, 2012 - 20:58

Komt de inspiratie van Jos

Komt de inspiratie van Jos Collignon uit 'der Stürmer'?

Ik werd hierop attent gemaakt. 

http://billrichards.files.wordpress.com/2009/12/nazi_cartoon_jew_der_stu...

Charles de Gaulle op 21 maart, 2012 - 00:07

Obomov

@Obomov.Dat was slechts één van de redenen.Een andere was dat joden in Europa heel vaak een beroepsverbod kregen en dus andere bezigheden moesten vinden om zichzelf en hun gezin te onderhouden, dit werd dan vaak handel en in het verlengde daarvan geldhandel oftewel...banken!

Franciscus van Anconia op 21 maart, 2012 - 13:16

Rente en antisemitisme

@ Obomov & Charles de Gaulle

Er waren inderdaad meer redenen waarom joden in de geldhandel waren oververtegenwoordigd, maar het door Obomov aangehaalde punt was wel belangrijk. Het onbegrip tegenover het heffen van rente over geleende bedragen beslist bij aan antisemitisme. Niet in de laatste plaats dankzij de Katholieke Kerk, die zelf overigens boter op het hoofd had.

Meer over rente & antisemitisme, maar vooral over waarom het heffen van rente onmisbaar is voor een functionele kapitaalmarkt en daarmee voor groei en ontwikkeling, is te vinden op

http://www.theobjectivestandard.com/issues/2007-fall/morality-of-moneyle...

GerardaGerarda op 21 maart, 2012 - 13:24

Cartoon Wilders

Wat me op deze site opvalt is als er gescholden wordt op links,islam,etc,vindt iedereen het prachtig,'vrijheid van meningsuiting'weet je wel?Als iemand daarentegen kritiek heeft op Wilders,de PVVetc wordt er schande van gesproken en hoor ik niemand over vrijheid van meningsuiting,nogal hypocriet lijkt me.

Willem Doorsnee op 22 maart, 2012 - 01:14

Geleuter

Wat een gezeur over een spotprentje.

Peter Klein op 22 maart, 2012 - 04:47

Opvallend wisselende

Opvallend wisselende commentaren hier.

Klopt het dat degenen die NIET vinden dat dit een antisemitische cartoon is tegelijkertijd vinden, dat Mohammed niet mag worden afgebeeld?

Mar op 22 maart, 2012 - 09:10

Gelukkig maar

@Peter Klein

Gelukkig maar dat de commentaren wisselend zijn.

Klopt het dat degenen die vinden dat dit WEL een antisemitische cartoon is, tegelijkertijd vinden dat Mohammed volop in belachelijke situaties moet worden afgebeeld?

Karel Staal op 22 maart, 2012 - 13:19

@Mar

Je mag van mij beiden doen, maar het zegt in beide gevallen wel wat over de boodschapper.

GeneraalPPardon op 22 maart, 2012 - 13:42

Jack Elschot, u schreef:

Jack Elschot, u schreef: "Bovendien zijn er wél vele duizenden mensen uit hun huis gezet om zomaar een nieuw land op te richten." Graag zou ik voor mijn bestudering van de kwestie wat concreter weten wat u daarmee precies bedoelt. Dat Israël bij zijn oprichting Arabieren uit hun huizen heeft gezet met het oogmerk van landjepik?? Waar kan ik dat nalezen? Bent u overigens van mening dat Israël dient te worden opgeheven? Zo ja, hoeveel jaar zou het land moeten bestaan voordat de claim vervalt van Arabieren die stellen dat de grond eertijds van hen is geweest?

U schreef: "De cartoonist wekt alleen de suggestie dat Wilders (die in Israel gewoond heeft) financiële steun uit dat land krijgt om zijn islamparanoia hoog op de politieke agenda te houden."

Waarom noemt u dat paranoia? Wil u zeggen dat de islamisering geen reëel gevaar vormt dan?. Voor mij is dit in elk geval de reden om op hem te stemmen. En ik hoop dat hij daarvoor veel donaties blijft ontvangen van welke medestander dan ook. Graag ook veel geld uit Israël en van rijke zionisten. Pecunia non olet - geld stinkt niet.

Gielah: uw overtypwerk heeft mij nieuwsgierig gemaakt. Ik hou me aanbevolen voor ontvangst van de tekst op [email protected] verbonden aan mijn website www.infohit.nl/multicul

Vasti op 22 maart, 2012 - 17:20

@Mar

@Mar

Er is een groot verschil tussen het demoniseren van een volk en het op de korrel nemen van Mohammed.

Voor de rest zou ik zeggen:

 In vrijheid ontwikkelde innnerlijke beschaving en zelfbeheersing,  that's the challenge. 

© 2009 - heden Dagelijkse Standaard. Alle rechten voorbehouden.