Antisemitische cartoon in de Volkskrant

Foto:

Vandaag publiceerde de Volkskrant een cartoon van Collignon, waarin een Eeuwige Jood Wilders geld toestopt.

Ik kreeg er gelijk een misselijkmakend gevoel bij toen ik vanochtend de Volkskrant opensloeg. In de cartoon van Jos Collignon is een Wilders te zien die in het hebreeuws een anonieme hand bedankt die hem door een schutting een berg geld toesteekt. In een een klein hoekje legt Brinkman uit wat er staat in het hebreeuws: ‘Dank u beleefd en maakt u zich geen zorgen.’ We zien hoe de kwaad kijkende Wilders figuur het geld in zijn jasje propt. 

Het is een cartoon die doet denken aan de van jodenhaat vergiftigde cartoons die in de kranten in het Midden Oosten worden afgedrukt, waarin ‘de Jood’ een bijna onzichtbaar wezen is, dat zijn ware aard verbergt, en achter de schermen complotten uitbroedt met als doel geld en macht naar zich toe te trekken. Het is ‘De mythische Jood’  zoals we die kennen uit de nazifilm Der Ewige Jude. Maar de figuur is al veel ouder, denk aan het Shakespeare-personage Shylock, de Joodse woekeraar die geld leent en mensenvlees terugeist.

De mythes over de Joden als de alles besturende stille krachten van het wereldkapitalisme, de internationale bankwereld, ze zijn een vast onderdeel van het antisemitische pakket. In de moslimwereld word je er dag in dag uit mee geconfronteerd, vandaar dat moslims er van overtuigd zijn dat de Joden de ware schuldigen zijn achter 11 september. Zelfs als Arabieren de vliegtuigen besturen, dan nog trekken de Joden aan de touwtjes.

Deze mythe van de Joodse kapitalist, opererend achter de schermen, wordt vandaag de dag nieuw leven ingeblazen in links-intellectuele kringen. Het VPRO-programma Tegenlicht wijdde al verschillende programma’s aan de Israël lobby. ( Hier en hier. ) Daarbij figureert Wilders, net als in de cartoon van Collignon, als puppet die wordt aangestuurd door de onzichtbare Joodse machten. Datzelfde Tegenlicht maakte ook een uitzending over de kwaadaardige macht van de bank Goldman Sachs die de crisis veroorzaakt zou hebben. 

Ah, Goldman Sachs, is dat niet in handen van… de Joden? Net als die andere bank waar het mee begon, Lehman Brothers, trouwens hoe heette die oude superrijke bankiersfamilie ook alweer, juist The Rothschilds? Zo is het plaatje rond. Het zijn op mensenvlees beluste, satanische Joodse bankiers die de wereld besturen.

En zij hebben de kwaadaardige politici als Wilders in hun handen, met geld. Zoals Collignon ons laat zien in zijn weerzinwekkende tekening. Die gewoon in de krant staat die elke dag door mijn brievenbus glijdt.

Als links intellectuelen zich botvieren op antisemitische complottheorieën, mag het ineens niet meer antisemitisch heten. Diezelfde VPRO kwam in kwaad daglicht te staan door een antisemitisch bordspel. Zelfs het internationale documentatiecentrum over de holocaust, het Simon Wiesentahl Center kwam ertegen in het geweer, en uiteindelijk zag de VPRO zich genoodzaakt het walgelijke ‘spel’ (waarin Joden de Anne Frank kaart konden inzetten om hun zin te krijgen) van de website te halen. Maar in een bericht daarover bleef NRC Handelsblad het woord ‘antisemitisme’ in de kop nog tussen aanhalingstekens zetten. Alsof het eigenlijk niet echt antisemitisme was. 

Nu, antisemitisch was het weldegelijk. Ook de mensen die ‘deugen’ volgens de links correcte mores, deugen in bepaalde opzichten heel erg niet. Jos Collingon is er zo een. Onder het mom van ‘lollige’ Wilders kritiek schuilt onvervalste Jodenhaat, en dit keer niet eens meer met het excuus dat het gewoon kritiek op Israël zou zijn.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.