Het gulden-rapport: de reacties

Geen categoriemrt 05 2012, 16:40
Fact-free journalism viert hoogtij als het over de PVV gaat.Ook vandaag één en al 'hi ha hoe' en gezelligheid over de PVV. Een overzichtje.
Matthijs Bouwman heeft een matige Nederlandse samenvatting gelezen en vindt het rapport een "afstudeerscriptie". Frits Wester (eveneens RTL) vindt dat de PVV maar uit de coalitie moet stappen en campagne moet gaan voeren voor herinvoering van de gulden. Grappig, Frits. Maar goed dat jij zo ontzettend fatsoenlijk bent. Om zijn onafhankelijkheid verder te benadrukken heeft hij PvdA-bioloog Ronald Plasterk in de studio voor een keiharde, directe, onafhankelijke analyse. Hallo ome Roon, leuk dat je er bent. Groenlinks-campagnemachine Ewald Engelen vindt het ontzettend stom dat Lombard alleen met Zweden en Zwitserland vergelijkt en niet met Denemarken. Grappig genoeg had hoofdonderzoeker Charles Dumas daar een duidelijk antwoord op: "In tegenstelling tot de andere twee landen volgde Denemarken de euro wél, waardoor het aanmerkelijk slechtere resultaten heeft geboekt." Of het causaal verband helemaal klopt is uit zijn mondelinge verklaring niet op te maken. Wel voegt hij eraan toe dat Engeland (geen euro) en de VS (al helemaal geen euro) het in de afgelopen tien jaar óók aanzienlijk beter hebben gedaan qua economische groei dan Nederland en de rest van de eurozone. Peter Verhaar (ex-Alexa) is teleurgesteld over de Nederlandse component van het rapport. Syp Winia (Elsevier) vindt dat het rapport meer gaat over de waarschijnlijkheid van een Griekse euro-exit dan een Nederlandse. Econoom Ivo Arnold (EUR): "De bedragen overtuigen niet. Europese verdragen voorzien niet in de mogelijkheid om uit de euro te stappen. Als wij als sterke partner uit de euro stappen dan vinden de andere landen dat niet leuk." En hij blundert vervolgens door te stellen dat Zwitserland de munt aan de euro heeft gekoppeld.
De NOS laat vandaag weer eens zien hoe afhankelijk we van hen zijn. Met een bezetting van 40 man is de politieke redactie de grootste van Den Haag. Daar kun je van verwachten dat ze snel met berichtgeving over het rapport komen. Toch? Nouja, niet dus. Herhalingen van de Catshuis-persco van vanochtend en de Gulden-persco op Politiek24, een P&W-herhaling op Nederland 1. Wat een sneue bende. Snijd daar maar héél gauw een flinke hap uit, heren en dame onderhandelaars.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten