Strafklacht tegen de Volkskrant over antisemitisme

Foto:

Ook na een strafklacht blijven media zwijgen over Der Stürmer-achtige cartoon in de Volkskrant. Denkt iemand nog aan de Joden?

Update: Elsevier pakte het bericht inmiddels wel op.

Vorige week schreef ik hier bij De Dagelijkse Standaard een blog over een cartoon van Collignon waarin De Eeuwige Jood werd afgebeeld die Wilders vanachter een schutting een hand met geld toestak. Ik vond het antisemitistische karakter van die column in de Volkskrant vooral blijken uit het samenzweerderige gevoel, waarbij onzichtbaar kapitalisme verenigd wordt met internationaal Jodendom.

Wat ik toen nog niet wist, maar waar een reageerder me op attent maakte, was dat deze cartoon heel sterk lijkt op een cartoon in Der Stürmer. Ook daar De Eeuwige Jood die het internationale kapitalisme vertegenwoordigt, die, staand achter Churchill een stroom geld in diens hand laat komen. Het geld komt alleen niet uit de hand van de Jood, maar uit diens mond. en er drupt ook bloed. Hierboven een afbeelding van die column in Der Stürmer. Voor de afbeelding in de Volkskrant verwijs ik naar mijn blog over deze kwestie. De overeenkomst is gewoon eng.

Voor wie een indruk wil krijgen van het soort cartoons dat in Der Stürmer verscheen, het propagandablad van de nazi’s: Hier is te zien dat het om een heel patroon ging, waarin steeds ‘De Jood’ als stille kracht op de achtergrond functioneerde. En dat in combinatie met geld en macht. Zo’n zelfde patroon is zichtbaar bij een reeks documentaires van het VPRO programma Tegenlicht, waarin telkens Joden, het bankwezen en Israël op één hoop worden gegooid als oorzaak van onze hedendaagse problemen. Daarover ontstond veel consternatie op het internet en onder reageerders, maar in de media werd het nergens opgepikt. 

Mijn blog van deze week werd extreem goed gelezen. Het kwam in de buurt van het aantal lezers van het interview met Theodor Holman. Maar waar het interview met Holman werd opgepikt door de gevestigde media, vooral om Holman aan te klagen, daar volgde er een diep zwijgen in diezelfde media over dit blogje waarin de Volkskrant wordt aangeklaagd.

Enkele andere sites verwezen er wel naar, of schreven erover. Bijvoorbeeld Martien Pennings op Amsterdam Post. En op de Amerikaanse site  PJ Media verscheen er een stukje over van de schrijver Barry Rubin. Ik neem het even in zijn geheel over, want het legt de vinger precies op de zere plek:

 

2. The Dutch Cartoonist

De Volkskrant is one of Holland’s leading newspapers, favored by the intellectual elite. Here is a cartoon that it has just run. The cartoon shows Geert Wilders, leader of the conservative party that is very critical of Islam, getting loads of cash from a hidden hand that is clearly referring to Jews or Israel. Yes, the cartoon was written with a Hebrew text balloon, helpfully translated into Dutch as Wilders saying, “Thank you very much.”

So we have here the stereotype of the Jewish money behind the scenes conspiring, in this case against Islam and against Holland. And of course it is also designed to discredit Wilders. As with the Turkish editor’s tweet above, this is based on a total falsehood. There is hardly any Jewish support for Wilders’ party, which is, by the way, a legitimate political force, and there has never been the slightest evidence — even rumor — of Jewish financing for him, or Israeli financing.

Holland is a country where two political leaders have been assassinated and Wilders needs round-the-clock protection against potential assassins.

What is the message here? That Jews and Israel are trying to destroy Islam — as in the Turkish tweet — and are nefarious plotters attacking innocent people. Isn’t it just, therefore, to murder Jews and Israelis in self-defense?

Met andere woorden: In een prominente Nederlandse krant wordt de boodschap uitgedragen dat het oké is om Joden te vermoorden uit ‘zelfverdediging’, kijk maar wat ze doen, ze steunen de verschrikkelijke anti-islam politicus Geert Wilders.

Dat is niet niks. Ik zou zeggen: Nederland staat er weer mooi op in het buitenland. Want dat hoor je toch altijd in de Nederlandse media als Geert Wilders een uitspraak heeft gedaan waarover iemand in het buitenland zich druk maakt?

Maar nu? Niks. Nada. Totaal doodzwijgen.

Ook niet, nu er een strafklacht is ingediend tegen de Volkskrant. Hierover werd bericht op de website van De Joodse Omroep. Ik haal ook dat bericht maar in zijn geheel aan:

Een spotprent van cartoonist Jos Collignon in De Volkskrant van 20 maart is aanleiding voor het indienen van een strafklacht wegens antisemitisme bij justitie. Er is eveneens een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek.

De cartoon toont een arm die een pak euro’s in de binnenzak van Geert Wilders propt. In een tekstballon bedankt Wilders de gever in het Hebreeuws. “In de bewuste cartoon wordt gesuggereerd dat de PVV door het internationale Jodendom wordt gefinancierd en dat daarmee het Joods kapitalisme het beleid van de PVV dirigeert. Met deze spotprent die zo in het Naziblad Der Stürmer had kunnen staan, zijn de grenzen van de journalistieke ethiek overschreden”, aldus de heer Rober Kopuit, de indiener van de klacht.

Je zou zeggen: Hier kunnen we toch wel spreken van een nieuwsfeit. De Volkskrant, bolwerk van het goede linkse gedachtengoed, bestrijder van alles wat fout is, en wat gelinkt kan worden aan de nazistische krachten in de oorlog, als het maar als ‘rechts’ omschreven kan worden, (en, -tussen haakjes dus- ook een krant waarin vaak wel op onbevoordeelde wijze bericht wordt over de problemen met de multiculturele samenleving) krijgt een aanklacht aan de broek over antisemitisme vanwege een spotprent die doet denken aan Der Stürmer. Me dunkt. Hier hebben we het toch ergens over.

Maar wat verschijnt erover in de media? Niks!

De boodschap is duidelijk: Aanzetten tot Jodenmoord is allang oké bevonden bij de linkse elite. Want er is namelijk niets zo erg als Wilders en Israël. Over een antisemitische cartoon meer of minder valt niemand meer. Over een strafklacht bij justitie (en een aanklacht bij de Raad voor Journalistiek), daarover kan ook niemand zich druk maken.

We zijn moreel gezien ernstig aan het afglijden in dit land.

De Volkskrant drukt een cartoon af, met als onderliggende boodschap dat het oké is om Joden te vermoorden. Een cartoon die opvallend sterk lijkt op een antisemitische cartoon in Der Stürmer. Er komt een strafklacht over. De media zwijgen.

Terecht dat er goede redenen zijn om je zorgen te maken over het leven van de Joden hier, zoals Frits Bolkestein onlangs deed. En de gebeurtenissen in Toulouse maken duidelijk hoe reëel deze angst is.

In Duitsland begon het met Der Stürmer. Hier begint het in de Volkskrant? 

Nederland zwijgt en kijkt toe.

Zo ging het al eens eerder.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!