Klik hier als u meer wilt lezen over ons privacybeleid en gebruik van cookies.

(Niet meer tonen)

Zijn Russische troepen in Syrië geland?

Geplaatst door Nick Ottens op 20 maart, 2012 - 20:29
Marinier

Spanning en sensatie! "Russische antiterreurtroepen landen in Syrië!" Dat meldt althans het (linkse) ABC News. Het bericht werd gretig overgenomen door de (nog linksere) Daily Beast. Maar wat is er van waar?

Een Russische tanker, de Iman, kwam deze week in de Syrische haven van Tartus aan. De Russen hebben daar een marinebasis. Die militaire aanwezigheid verklaart ten dele hun steun voor het regime van Bashar al-Assad.

De Iman heeft antipiraterijoperaties uit de kust van Somalië ondersteund en is onderweg naar huis. Dat het de haven van Tartus aan heeft gedaan kan als een teken van steun aan Damascus worden gezien maar dat lijkt mij wat vergezocht. Het betreft immers een tanker, geen oorlogsbodem. Veel hulp kan het niet leveren. Waarschijnlijker is dat het een routinebezoek betreft. Kunnen die jongens nog een paar dagen lol hebben in het buitenland voordat ze naar Rusland terugkeren.

Aan boord zijn wel mariniers (geen "antiterreureenheden") die het schip in geval van kentering moeten beschermen. Gezien de missie van de Iman is dat niet moeilijk te begrijpen.

Het is wat treurig voor ABC en Daily Beast. Dachten ze een enorme scoop te hebben, blijkt de werkelijkheid maar banaal. 

Feit is dat niemand in Moskou zit te wachten op regime change in Syrië maar dat wil niet zeggen dat alles wat de Russen nu doen onderdeel is van een meesterlijke strategie die erop gericht is om Assad in het zadel te houden.

Foto: Wikicommons / US Navy

Reacties

Mies op 20 maart, 2012 - 20:59
sprx op 20 maart, 2012 - 22:24

Wie zit er op regiem change te wachten?

Slechts idioten, het vervangen van seculiere schurken door religieuse schurken is spelen met vuur en levens gevaarlijk, en leidt linea recta naar een grote oorlog.

Krolll op 21 maart, 2012 - 01:08

Scoop

Jullie hadden een eigen scoop gehad als jullie iets met 'de 56 tankers op de Noordzee' hadden gedaan. Het zijn er ondertussen alleen nog maar meer geworden.

louis-portugal op 21 maart, 2012 - 13:22

Ik hoop dat de russen

Ik hoop dat de russen voorkomen dat de Nato met consorten een nieuw Lybië gaan organiseren.

Laten ze het daar maar zelf uitzoeken.

Wie zijn wij dat we denken het beter te weten????

huuskesgait op 22 maart, 2012 - 22:09

Goedkope sensatie.

Ottens, wist je nou echt niks anders dan dit uit de duim gezogen verhaal om te proberen paniek te zaaien?

Man, ga toch fietsen!

Goodgoan: Gait H.M. Leferink

© 2009 - heden Dagelijkse Standaard. Alle rechten voorbehouden.