Aboutaleb moet excuses aanbieden over Fortuyn

Foto:

Op 6 mei spreekt Aboutaleb bij het standbeeld van Fortuyn. Tijd voor een excuus.

De stad Rotterdam gaat op 6 mei herdenken dat Pim Fortuyn tien jaar geleden vermoord is. Er komt een symposium over hem, wat interessant lijkt te worden. Het is goed dat de herdenking van Fortuyn ook een inhoudelijk karakter gaat krijgen. Ook de burgemeester van Rotterdam zal spreken. Dat is, zoals we weten, Ahmed Aboutaleb. Onder de Fortuyn-aanhang ligt dat gevoelig, en ik kan dat goed begrijpen. 

Aboutaleb was destijds een van de opiniemakers die Fortuyn heeft gedemoniseerd door hem in de nazihoek te plaatsen. Hij heeft daarmee bijgedragen aan het klimaat dat de moord op Fortuyn legitimeerde. Aboutaleb vond het in het licht van Auschwitz een slechte zaak dat er politici als Pim Fortuyn bestonden. 

Letterlijk zei Aboutaleb, in zijn wat ongelukkige Nederlands, op de televisie:

“In een land waar ‘nooit meer Auschwitz nog steeds nagalmt, dat land moet oppassen. Want een demagoog als deze man, een man die zover kan gaan met dit soort uitspraken te doen en dan een groot deel van het volk aan zijn knieën kan krijgen, dat is niet goed voor een land, dat is niet goed voor een beschaving, dat moeten we echt goed in de gaten houden.” 

Hieronder is het hele optreden van Aboutaleb over Fortuyn terug te zien. Het is ook goed te zien hoezeer het door de publieke omroep, in dit geval de TROS, werd ingestoken. Daar kan ik het tien jaar na dato nog steeds koud van krijgen:

Aboutaleb werd hierover nog wel eens door de media bevraagd toen hij, als burgemeester, weer eens Fortuyn herdacht. Hij zei toen dat het gewoon een kwestie was van hoe dat ging in het politieke debat. Vreemd, want Aboutaleb was toen nog helemaal niet de PvdA-politicus. Hij was nog van het bureau Forum, en hij sprak over Fortuyn niet in politieke zin, maar in morele zin. Fortuyn was verwerpelijk in het licht van Auschwitz en dat diende het Nederlandse publiek te begrijpen.

Maar dat leek Aboutaleb dus allemaal vergeten te zijn, blijkens een reactie als deze:

 

Zal Aboutaleb inmiddels, na tien jaar, ook zijn toegekomen aan de zelfkritiek? Zal hij ook iets gaan zeggen over zijn eigen rol? Een excuus is na al die jaren op zijn plaats. Maar ik heb zo’n idee dat dit er niet van gaat komen.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!