D66 wil ineens weer gekozen burgemeester

Geen categorieapr 19 2012, 10:15
D66 is weer voor de gekozen burgemeester. Het stokpaardje van de links-liberalen. Het kroonjuweel. Hoe ongeloofwaardig.
Vandaag is D66 ineens weer voor de gekozen burgemeester in Nederland. Ook de Commissaris van de Koningin moet voortaan worden gekozen door de burger. Daarom komt de partij vandaag met twee voorstellen om de grondwet te wijzigen, zo schrijft de Volkskrant. Het kan verkeren.
De gekozen burgemeester is een van de 'veelbesproken kroonjuwelen' van D66. Het is in 2005 D66 niet gelukt om een meerderheid achter het plan te krijgen, dus toen moest toenmalig D66-minister Thom de Graaf aftreden. U kunt zich vast nog wel herinneren wat er twee jaar later gebeurde? De Graaf werd burgemeester van Nijmegen, zonder verkiezingen. Dat maakt het verhaal van D66 nu ontzettend ongeloofwaardig.
De Graaf zelf gelooft niet in het plannetje van zijn partij, getuige zijn cynische tweet van vanochtend.
D66-leider Alexander Pechtold durft er zijn vingers niet aan te branden. Het 'kroonjuweel' wordt opgepakt door het onbekende D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Schouw wijst er nadrukkelijk op dat Nederland het enige land in Europa is waar de burgemeester niet wordt gekozen. 'In geen van die landen is men erop teruggekomen omdat het een slecht idee zou zijn.'

Behalve in Nederland dan. In 2007 probeerde Utrecht het toch via een referendum: twee PvdA-kandidaten werden naar voren geschoven en het Utrechtse volk mocht kiezen wie de nieuwe burgemeester zou worden: de ene PvdA'er of de andere PvdA'er. Slechts 9,4 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen. De uitslag werd daarom ongeldig verklaard. Het was een groot drama. En u weet allemaal wie er uiteindelijk de baas is geworden van Utrecht.
Daar kun je toch geen voorstander van zijn?
Om heel eerlijk te zijn: ik geloof in de gemeenteraad die ik kies voor een periode van vier jaar. Als de raad een profiel opstelt van de aan te wijzen burgemeester, dan vertrouw ik erop dat zij goed werk leveren. Doen ze dat niet, dan houd ik daar rekening mee bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ik wil niet nog eens apart naar de stembus om de burgemeester te kiezen. Niet in dit land, in ieder geval.
Waarom niet? In Nederland zijn we ons te weinig bewust van onze plichten als burgers. De Nederlander denkt in rechten, niet in plichten (ga maar na, D66 wil bijvoorbeeld het recht op internet in de grondwet). We zijn niet betrokken bij de lokale politiek. Zolang dat het geval is, moeten wij niet de burgemeester willen kiezen. Dat wordt geheid een herhaling van Utrecht. Een verkiezing voor het burgemeesterschap levert echt niet het enthousiasme op waar D66 op hoopt, of er moet een PVV-burgemeester worden gekozen in Den Haag of Almere met vijftig procent van de stemmen. Maar dat is vast niet wat D66 wil.
Ik denk dat de Nederlander te onverschillig is en helemaal niet zit te wachten op de gekozen burgemeester. Of ben ik nu te pessimistisch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten