Waarom worden mannen gediscrimineerd in vacatures?

Geen categorieapr 28 2012, 14:00
Het is niet makkelijk een baan te vinden. Zeker niet als gehandicapten, vrouwen én 'mensen met een niet-westerse culturele achtergrond' worden voorgetrokken.
Eind vorig jaar was ik werkzoekende. Het was niet makkelijk een baan te vinden: de concurrentie was moordend en de vacatures schaars. Op iedere vacature reageerden 100+ sollicitanten. Maar dit is geen huil-verhaal waar startende 'journalisten' als Myrta Otten een patent op hebben. Ik leg de schuld bij mezelf: ik heb een slechte media-opleiding gevolgd, ik heb niet veel werkervaring en ik zocht in de verkeerde richting.
Er is me wel iets opgevallen tijdens het solliciteren. In vacatures van de Tweede Kamer staat bijvoorbeeld steevast de volgende tekst:

De Tweede Kamer wil de positie van vrouwen, etnische minderheden en gehandicapten verbeteren. Daarom zal bij gelijke geschiktheid van kandidaten aan personen uit deze categorieën de voorkeur worden gegeven.

Het kan nog gekker. Eind december zag ik een vacature voor het NTR-programma Hoelahoep (zie onderaan deze post de volledige vacature). Ook daar zag ik een vreemde anti-discriminatietekst onderaan de vacature staan, die nog een tikje verder gaat dan de tekst van de Tweede Kamer.

De NTR vindt het belangrijk dat haar personeelsbestand een afspiegeling is van de samenleving. Daarom nodigen wij vooral mensen met niet westerse culturele achtergronden te reageren op deze vacature.

Ik heb niet gesolliciteerd, want ik voelde me hartstikke schuldig. Wat als ik met mijn sollicitatie een baan afpak van zo'n zielige niet-westerse allochtoon? Even zonder dollen: ik heb de Commissie Gelijke Behandeling om een oordeel gevraagd. Niet omdat ik zo graag wil werken bij de NTR, of omdat ik zoveel waarde hecht aan het oordeel van de CGB, maar omdat ik wil weten of het te rechtvaardigen is dat de NTR "vooral mensen met niet-westerse culturele achtergronden" vraagt te reageren op een vacature voor een doodnormaal tv-programma. En ik wilde zien hoe de anti-discriminatielobby zulke teksten probeert goed te praten.
Een paar dagen geleden viel het oordeel van de CGB op de deurmat:

[De] NTR heeft geen onderscheid op grond van ras gemaakt bij de aanbieding van een betrekking.

Het mag dus. De toelichting:

Naar het oordeel van de Commissie wordt met de mededeling dat vooral mensen met een niet-westerse culturele achtergrond worden uitgenodigd om te reageren geen onderscheid op grond van ras gemaakt. Deze uitnodiging betekent niet dat personen die niet 'vooral' zijn uitgenodigd om te solliciteren, niet welkom zouden zijn en/of op een andere wijze zouden worden behandeld dan degenen die wel 'vooral' zijn uitgenodigd om te solliciteren.

Het is een woordspelletje. Als de NTR inderdaad niet-westerse allochtonen voortrekt, zoals mijns inziens blijkt uit de vacature, dan zal er bovendien nooit enig bewijs voor zijn. Zo slim zijn ze wel. De NTR houdt gewoon vol dat het een afspiegeling van de maatschappij wil zijn en daar moeten we het maar mee doen. Zouden bedrijven ook 'vooral' autochtonen mogen vragen te solliciteren? Natuurlijk niet, dan is de wereld ineens te klein.
Overigens heeft de NTR toegezegd de tekst voortaan aan te passen, "om te voorkomen dat groepen abusievelijk de indruk krijgen dat zij van een sollicitatieprocedure worden uitgesloten". Juist. Impliciet geeft de NTR dus toe dat ze fout zitten. Maar ernaar handelen, ho maar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten