Donkere dagen voor Wilders

Foto:

Voor de PVV komen de problemen van vele kanten.

In de peilingen van gisteren was de PVV met twee zetels gezakt ten opzichte van de week ervoor, en vijf zetels ten opzichte van de verkiezingen. Is dat veelzeggend? Met uitslagen van peilingen moet je altijd heel voorzichtig zijn, met name als er geen verkiezingen staan gepland. Maar opvallend is wel dat de PVV in de peilingen zakte op een moment dat al het politieke nieuws bestond uit geruchten, naar het zich laat aanzien vooral verspreid door CDA spinners. Op de voorpagina van de Volkskrant speelde de PVV een hoofdrol, en wel als stoker in het huidige kabinet. 

Er zijn geen harde feiten, en toch lijkt dergelijk nieuws de potentiële kiezers te beïnvloeden. 

Maar dat is natuurlijk nog niks vergeleken met wat er gaat gebeuren als dit kabinet zijn bezuinigingen op tafel gaat leggen. De PVV zal als gedoger die bezuinigingen moeten ondersteunen. Wat gebeurt er met de zorg? Wordt er gezaagd in de poten onder de tafel van de verzorgingsstaat? Van dat soort kritiek zal de VVD geen last krijgen. Het past bij de lijn die de partij al heel lang heeft uitgezet. Ook het CDA trekt een duidelijke lijn over de bezuinigingen die ons in verband met de nieuwe EU richtlijnen worden opgelegd. Het zal voor die partijen allemaal te verdedigen zijn.

Maar de PVV ging de verkiezingen in met een sociaal programma dat erg lijkt op dat van de SP. En wat kan het daarvan waarmaken? Niet voor niets bracht de SP onlangs al een derde rapport uit over het sociale gezicht van de PVV. Hier heeft de SP stemmen te halen. En gebleken is in het verleden dat dit zo kon werken. De verschuivingen in peilingen bij de PvdA hangen allemaal samen met verschuivingen binnen links. Twee zetels bij de PvdA zijn er twee minder bij D66 en SP. Maar de SP heeft andere mogelijkheden. Die kunnen wegtrekken bij de SP en daar richten ze hun strategie ook op. 

Hier schuilt een onmogelijk dilemma voor de PVV. Gedoogt de partij het bezuinigingsbeleid van dit kabinet dan gaan er stemmen naar de SP. Dat spel zal op links zeker hard gespeeld worden. Nu is er nog weinig media aandacht voor, maar dat kan veranderen. Maar stopt de PVV met gedogen, dan zal het kabinet vallen en zal de PVV de schuld krijgen. Ook dat kan een negatief effect hebben.

Natuurlijk, het is mogelijk dat er inderdaad een miljard bezuinigd gaat worden op ontwikkelingssamenwerking. Dat zal tot het nodige gedoe leiden bij het CDA. Maar met een miljard zijn we er nog lang niet, qua bezuinigingen. Het kan niet anders, of die bezuinigingen zullen voor een belangrijk deel in het teken staan van het leven van de gewone man dat er op achteruit gaat. Bijvoorbeeld door de invoering van de moderniseringen die de PVV uitdrukkelijk niet wilde. Denk aan de pensioenleeftijd, of de hypotheekrenteaftrek. 

En dan is er nog stokebrand Brinkman. Er zijn situaties denkbaar waarbij hij met zijn ene stem de doorslag zou kunnen geven. Ondanks zijn zogenaamd loyale houding ten opzichte van dit kabinet. Brinkman is natuurlijk allesbehalve loyaal. Hij wordt gedreven door rancune. Gisteren kondigde hij al in het programma van Eva Jinek aan dat er ‘meer gerommel’  aan zit te komen bij de PVV fractie. Hij speculeert steeds openlijker over zijn te schrijven boek, waarin de financiering van de PVV uit de doeken gedaan zal worden. Ook zal hij uit de school klappen over de fractie. Brinkman maakt geen schijn van kans bij de verkiezingen, en dat weet hij ook. Maar hij kan altijd terecht in de media als hij iets negatiefs te melden heeft over ‘Geert.’

Het lijkt misschien marginaal. Maar gerommel in een partij, daar houden kiezers niet van.

Daarbij maakt Geert Wilders het voor zichzelf ook niet gemakkelijker door nu met een boek over de islam te komen. De islam is niet het onderwerp wat de kiezers echt bezig houdt. Wat ze bezig houdt is de onveiligheid, de fragmentatie van Nederland, de open grenzen, de multicul en het politiek correcte juk. En de bedrieging van de verzorgingsstaat. De kiezers hopen dat Wilders op die punten een stormram zal zijn. Ze hopen er niet op dat hij in de VS furore maakt met een boek over de islam en zijn leven. 

Maar de SP kan de sociaal-conservatieve agenda van de PVV overnemen. En de VVD kan de immigratie agenda van de PVV overnemen. Dat alles is allerminst ondenkbaar. De PVV kan een kleine partij worden voor de die hard Geert-fans.

Ziedaar. De problemen zijn niet gering. Het worden zware tijden. En bij ieder teken van zwakte zullen de media genadeloos toeslaan. Ze wachten al zolang op hun kans. Ze hebben al zoveel geprobeerd. Nu is hun moment.

 

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!