In Frankrijk begint de revolutie

De Franse verkiezingen op 22 april en 6 mei gaan hoe dan ook leiden tot een aardverschuiving.

Gisteravond liet de Franse minister van buitenlandse zaken, Alain Juppé, in een interview met The Financial Times, weten dat de voornemens van Sarkozy om veranderingen door te voeren met Schengen, heel serieus genomen moeten worden. Hij zei in dit interview dat het een ‘fundamentele keuze’ was van Sarkozy. Juppé gaf ook aan dat de EU structureel moet veranderen in zijn verhouding tot de buitengrenzen. En met als dreigement een eventuele opzegging van Schengen, zou Frankrijk op dit punt ook nogal wat op tafel hebben liggen:

“There is an intellectual revolution to make, which I have to say [the European Commission] has not done, which is this idea of a Europe which protects,” Mr Juppé said. “It is a very good vision of what Europe should become – a Europe with borders.”

Een ‘intellectuele revolutie.’ Het is natuurlijk alleen een Fransman die dat soort dingen kan zeggen.

Dat op handen zijnde veranderingen van Schengen momenteel al worden uitonderhandeld, en dat Sarkozy dus vooral erg ferm klinkt op een onderwerp dat er sowieso al zit aan te komen, is iets wat door Reuters werd vastgesteld:

In reality, negotiations to reform the Schengen system are already well advanced, and the European Commission is working on proposals to force greater reciprocity in access to public tenders. So Sarkozy can reap the electoral benefits of sounding tough without much risk of having to carry out his threats.

Hoe dan ook, het maakt het alleen maar aannemlijker dat er daadwerkelijk iets met die Europese binnen- en buitengrenzen kan gaan gebeuren. Of het in de praktijk alleen maar weer de bekende Europese slappe hap zal worden, dat moet natuurlijk nog blijken. 

Het protectionisme komt in Frankrijk van zowel rechts als links, stelt de FT. Een terechte constatering. De grote tegenkandidaat van Sarkozy, Francois Hollande, die een lijn volgt die te vergelijken is met de Nederlandse SP, heeft al aangekondigd dat hij niet zal instemmen met de nieuwe begrotingsregels die door de EU opgelegd gaan worden. Bij Hollande moet uiteraard alles van de staat komen. Hij wil dus dat de Europese Bank meer gaat uitdelen. Het plafond moet verhoogd worden. Met die combinatie: meer geld uit Europa, minder controle op de begrotingen van de Europese landen en dus minder bezuinigingen, komt Hollande op regelrechte ramkoers met Merkel.

Hoe dan ook, bij de Franse verkiezingen staat er erg veel op het spel. Voor heel Europa.  

En vanuit Europa wordt deze verkiezingen dan ook hoofdschuddend bekeken, aldus Reuters. Vooral vanuit het idee: waar hebben die Fransen het eigenlijk over:

“It’s a strange campaign when some want to renegotiate a treaty that has already been signed while others want to leave treaties that are already in force,” said a senior European Union official, shrugging off the French electioneering.

En dan is er nog Marine Le Pen.

Gisteren was er een opmerkelijke reportage over haar van Nieuwsuur. Dat ging over Franse moslims die op het FN van Le Pen gaan stemmen. Dat is mogelijk omdat Marine Le Pen geen ideologische strijd met de islam voert. Ze stelt zich hard op tegen de fundamentalistische islam, ze is voor het sluiten van de grenzen en voor een sterker Frans zelfbewustzijn. Nieuwsuur volgde een jonge Algerijn die folders voor het Front stond uit te delen, en wat mij daarbij vooral opviel was hoeveel enthousiaste reacties hij kreeg, ook van de gewone moslims op straat. Een oudere, gesluierde moslimvrouw liep enthousiast te zwaaien met een FN-folder. Dat duidt op een mentaliteitsverandering. De aanslagen in Toulouse schijnen toch veel losgemaakt te hebben. Misschien is dat het wel. 

Le Pen doet het niet goed in de peilingen. Maar ook weer in deze raportage werd gezegd dat veel mensen stiekem op het Front stemmen. De gordijnbonus zou ook daar nog wel eens vreemd kunnen uitpakken. Wat hierbij ook een rol zou kunnen spelen is een mogelijk lage opkomst omdat de Fransen het helemaal gehad schijnen te hebben met de politiek. Marine Le Pen is het anti-politiekgeluid.

Bekijk de opmerkelijke reportage van Nieuwsuur

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

16 reacties
 1. En dat gaat in Nederland ook gebeuren. Ook hier neemt de kritiek toe. Het zou me dan ook niet verbazen dat allochtonen hier straks ook en masse op de PVV gaan stemmen omdat ze het helemaal gehad hebben met hun criminele landgenoten.

 2. Iemand gisteren die repo van Saskia Dekkers gezien. Zag zelf maar een deel tijdens een pauze op mijn werk, maar ook erg veel aanhang onder moslims in de banlieues voor Marine Le Pen leek het. Zelfde argumenten, die ik zelf vaak van (ook niet-westerse) allochtonen hoor, wanneer ze Wilders gelijk geven of zelfs toegeven op hem gestemd te hebben. Niet-islamitische allochtonen in mijn geval. Dat dan weer wel.

 3. In feite zou men deze mensen een hart onder de riem moeten steken. Zij zijn het die echt een mate van multicultuur kunnen bewerkstelligen. Ik verbaas me er daarom over dat veelal gemikt wordt op hen die níet willen. Wat tevens een slag in het gezicht is van deze mensen.

 4. Juul/Toets

   

  Ben ik helemaal met jullie eens. Niet voor niets zijn mijn ‘allochtone’ vriendinnen rechtser en bovenal realistischer dan (enkele van) mijn roomblanke vriendinnen die ik vaak verdenk van betutttel-racisme (ja, maar die komt uit een andere cultuur, zit tussen wal en schip, moeilijke jeugd, jij hebt makkelijk praten, kolonialisme bladibla). Of zoals een Chinese amiga van me gisterenavond zei: waarom pakken jullie die criminelen niet gewoon op en dumpen ze in zee. You are all so weak. En eerlijk is eerlijk, feitelijk heeft ze gewoon gelijk. Wij laten onze ouderen terroriseren, accepteren het gelaten wanneer een verkrachter  6 maanden cel (beloning) krijgen van een D’66 perverseling en gaan demonstreren wanneer een oorlogsbeul dreigt te worden uitgezet. Wij zijn verweekt en decadent. 

 5. Mijn gevoel zegt dat de Gematigde Franse Moslims op Le Pen stemmen omdat men dagelijks meemaakt hoe sterk de opkomst is van de Salafistische variant van de Islam en de invloed die Salafisten hebben op gematigde en seculiere Moslims.Men voelt de dreiging om zich te moeten aansluiten van deze Moslims die de Koran letterlijk leidend willen laten zijn in hun leven.Ze vinden dat ze de ware Moslims zijn en zien gematigde als niet Moslims.Maar het kan nog extremer en dat is de variant nog verder gaat dan bekeren via prediking en maatschappelijke druk en dat is het Jihaddisme en die is ook groeiende en ook op Europa gericht.De Heilige Islamitische oorlog die deze Moslims voeren doormiddel van geweld is steeds meer op Europa gericht en een voorbeeld is de dader in Toulouse..Gematigde en seculieren Moslims zijn hier ook bang voor net zoals de niet Moslims van deze wereld.Zolang de PVV zich puur op terugdringen van de Islam blijft richten zullen alle moslims zich bedreigt voelen en daarom niet op de PVV stemmen.Zo gauw de PVV duidelijk onderscheid gaat maken zoals Le Pen gaat dit waarschijnlijk stemmen opleveren van gematigde Moslims.De PVV gaat uit van de feiten uit de Arabische Lente waar door een meerderheid van moslims de gematigde en seculieren onder voet worden gelopen door de Extreme stromingen.De PVV gaat er vanuit dat het deel wat gematigd is onder de moslims niet bestand is tegen de druk van de Extremen en als je daarvan uit gaat dan is het logisch dat je een stop wilt op het aantal nieuwe Moslimimmigranten om hier dezelfde problemen te zien te voorkomen zoals in de Arabische Lente aan de gang zijn..

 6. @Exter, omdat mensen kudde dieren zijn die niet buiten de groep willen vallen. Je hoort erbij als je laat merken hoe ver je wel niet weg staat van de PVV. Overigens heeft de SGP ook niet zo’n hip imago.

  Daarom hebben de rooie rakkers de overhand op verjaardagsfeestjes.

 7. Elke gelijkenis tussen wat Sarkozy zegt en wat hij daadwerkelijk gaat doen als hij wordt herkozen berust op toeval. We noemen het: verkiezingsretoriek. Geen aandacht aan besteden, dus.

 8. Laten we hopen dat de Franse verkiezingen europa wakker schudt, de €-parlementariers weer zicht op hun kiezers geeft, en dat het fantasia land wordt verlaten waarin onze € overeind blijft door de Grieken tiientallen jaren te laten zuchten, het rijke west europa zich moet laten uitkleden ( met kunst, koper en skim roof) door het arme oost europa. om dan samen de 4 miljard armen in de wereld te moeten redden, ‘omdat die ook recht hebben te leven’

 9. @Havank dank..

  Een echte moslim is een politieke moslim,niet omdat deze in de Politiek zit maar omdat de Islam politiek bedrijft.De Islam bepaalt dan ook de Politieke Agenda.De Islam bepaalt alle facetten van het leven van de Moslim.

  Erdogan is dan ook precies een moslim die de salafistische Islam aanhangt en dat betekend geen scheiding van kerk en staat meer en wil de Islam alles bepalen van de moslims en dus de Politieke Islam en Salafisten zien hun vorm dan ook als enige juiste vorm vandaar dat Erdogan zegt dat er maar éen Islam is en dat is de zijne.De PVV heeft het wel eens over vlaggetjes van de Politieke Islam en dat zijn de hoofddoekjes .Daarom mag Turkije nooit bij de EU.Zolang gematigde moslims zich niet duidelijk uitspreken tegen het extremisme blijft de twijfel of ze aan onze kant staan.

 10. vertelt me dat Marine Le Penn heel veel stemmen gaat halen. Veel meer dan men nu hoopt en denkt.

 11. “Met die combinatie: meer geld uit Europa, minder controle op de begrotingen van de Europese landen en dus minder bezuinigingen, komt Hollande op regelrechte ramkoers met Merkel.” 

   

  Hmm. Betekent dat nu dat tegenstanders van de euro moeten hopen op een overwinning voor Hollande?

 12. Ik hoop dat de stijlvolle en openhartige Marine zal winnen. Maar dat gaat niet gebeuren. Mijn inschatting is dat die moordzuchtige perverse dwerg Sarkozy gaat winnen. Een van de grootste leugenaars van de 21ste eeuw. Tijdens verkiezingstijd gilt dit hysterisch gedrocht dat alles zal veranderen, dat hij zijn kont zal afvegen met Schengen, dat hij streng zal acteren op het asiel/immigratie beleid en criminelen keihard zal aanpakken om na de verkiezingen met een vuile valse grijns al zijn beloftes op de vuilnisbelt te begraven. En ondertussen liggen de volgevreten decadente mandarijnen in Brussel verlekkerd op hun troontjes, verzekerd in het feit dat die miserabele hypocriete frog-pygmee aan hun voeten ligt te zwijmelen.

 13. Een gelovige Moslim uit mijn kennissenkring heb ik aangeraden om het verkiezingsprogramma van de SGP maar eens te bekijken.

  Er ligt daar een behoorlijke “overlap” – hij heeft het in beraad genomen.

  Ben benieuwd.

 14. Raaf;; Ben het 100% met je eens ,wat ik nog steeds niet begrijp is dat er toch nog zo veel aan de andere kant van de politiek staan , zouden dat allemaal mensen zijn die van hun eten, zijn er wel erg veel,zouden ze mischien b.v op verjaardags feestjes meer hun best doen om de rest te overtuigen,hoe komen die linkse ratten toch nog steeds aan hun medestanders.

 15. Een goed betoog van U. Echter ik zie de gematigde moslims eigenlijk geen afstand nemen van de excessen der salafisten. Als ze dat nu eens zouden gaan doen, dan zou het vertrouwen in de bevolking wekken. Verder vrees ik voor iemand als Erdogan, die zei: ” Er is slechts 1 Islam.  Maar ja laten we maar een zien.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.