In Frankrijk begint de revolutie

Foto:

De Franse verkiezingen op 22 april en 6 mei gaan hoe dan ook leiden tot een aardverschuiving.

Gisteravond liet de Franse minister van buitenlandse zaken, Alain Juppé, in een interview met The Financial Times, weten dat de voornemens van Sarkozy om veranderingen door te voeren met Schengen, heel serieus genomen moeten worden. Hij zei in dit interview dat het een ‘fundamentele keuze’ was van Sarkozy. Juppé gaf ook aan dat de EU structureel moet veranderen in zijn verhouding tot de buitengrenzen. En met als dreigement een eventuele opzegging van Schengen, zou Frankrijk op dit punt ook nogal wat op tafel hebben liggen:

“There is an intellectual revolution to make, which I have to say [the European Commission] has not done, which is this idea of a Europe which protects,” Mr Juppé said. “It is a very good vision of what Europe should become – a Europe with borders.”

Een ‘intellectuele revolutie.’ Het is natuurlijk alleen een Fransman die dat soort dingen kan zeggen.

Dat op handen zijnde veranderingen van Schengen momenteel al worden uitonderhandeld, en dat Sarkozy dus vooral erg ferm klinkt op een onderwerp dat er sowieso al zit aan te komen, is iets wat door Reuters werd vastgesteld:

In reality, negotiations to reform the Schengen system are already well advanced, and the European Commission is working on proposals to force greater reciprocity in access to public tenders. So Sarkozy can reap the electoral benefits of sounding tough without much risk of having to carry out his threats.

Hoe dan ook, het maakt het alleen maar aannemlijker dat er daadwerkelijk iets met die Europese binnen- en buitengrenzen kan gaan gebeuren. Of het in de praktijk alleen maar weer de bekende Europese slappe hap zal worden, dat moet natuurlijk nog blijken. 

Het protectionisme komt in Frankrijk van zowel rechts als links, stelt de FT. Een terechte constatering. De grote tegenkandidaat van Sarkozy, Francois Hollande, die een lijn volgt die te vergelijken is met de Nederlandse SP, heeft al aangekondigd dat hij niet zal instemmen met de nieuwe begrotingsregels die door de EU opgelegd gaan worden. Bij Hollande moet uiteraard alles van de staat komen. Hij wil dus dat de Europese Bank meer gaat uitdelen. Het plafond moet verhoogd worden. Met die combinatie: meer geld uit Europa, minder controle op de begrotingen van de Europese landen en dus minder bezuinigingen, komt Hollande op regelrechte ramkoers met Merkel.

Hoe dan ook, bij de Franse verkiezingen staat er erg veel op het spel. Voor heel Europa.  

En vanuit Europa wordt deze verkiezingen dan ook hoofdschuddend bekeken, aldus Reuters. Vooral vanuit het idee: waar hebben die Fransen het eigenlijk over:

“It’s a strange campaign when some want to renegotiate a treaty that has already been signed while others want to leave treaties that are already in force,” said a senior European Union official, shrugging off the French electioneering.

En dan is er nog Marine Le Pen.

Gisteren was er een opmerkelijke reportage over haar van Nieuwsuur. Dat ging over Franse moslims die op het FN van Le Pen gaan stemmen. Dat is mogelijk omdat Marine Le Pen geen ideologische strijd met de islam voert. Ze stelt zich hard op tegen de fundamentalistische islam, ze is voor het sluiten van de grenzen en voor een sterker Frans zelfbewustzijn. Nieuwsuur volgde een jonge Algerijn die folders voor het Front stond uit te delen, en wat mij daarbij vooral opviel was hoeveel enthousiaste reacties hij kreeg, ook van de gewone moslims op straat. Een oudere, gesluierde moslimvrouw liep enthousiast te zwaaien met een FN-folder. Dat duidt op een mentaliteitsverandering. De aanslagen in Toulouse schijnen toch veel losgemaakt te hebben. Misschien is dat het wel. 

Le Pen doet het niet goed in de peilingen. Maar ook weer in deze raportage werd gezegd dat veel mensen stiekem op het Front stemmen. De gordijnbonus zou ook daar nog wel eens vreemd kunnen uitpakken. Wat hierbij ook een rol zou kunnen spelen is een mogelijk lage opkomst omdat de Fransen het helemaal gehad schijnen te hebben met de politiek. Marine Le Pen is het anti-politiekgeluid.

Bekijk de opmerkelijke reportage van Nieuwsuur

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!