Japan heeft kernenergie nodig

Geen categorieapr 09 2012, 17:59
Tegen beter weten in heeft Japan alle kernreactoren in het land stilgelegd. Deze irrationele beslissing werd genomen na de kernramp bij Fukushima vorig jaar. Tot maart 2011 had Japan nooit grote problemen gehad met de kernenergie. Het voorzag in maar liefst een derde van het Japanese energieverbruik.
Japan beschikt nauwelijks over natuurlijke grondstoffen. Het moet enorme hoeveelheden olie en gas importeren om 's werelds derde economie draaiende te houden. Door de hele kernindustrie plat te leggen, is die vraag enorm toegenomen.
Olie- en gasproductie kan echter niet van de een op de andere dag worden opgehoogd. De prijzen stijgen vanwege de toegenomen Japanese vraag wereldwijd. U betaalt dus meer aan de pomp omdat de Japanners onnodig olie verbranden om stroom op te wekken.
Er staan vierenenvijftig kerncentrales in Japan. Slechts een (!) ervan draait op het moment. En die gaat volgende maand dicht.
Ook voor Japanse burgers en bedrijven nemen de brandstof- en energieprijzen toe. Dat is slecht nieuws voor het broze herstel van de Japanese economie.
Alsof dat nog niet erg genoeg was, staan de Japanners onder Amerikaanse druk om de olieimporten uit Iran te verminderen. Het islamitische land voorziet in ongeveer 10 procent van de Japanse energiebehoefte.
Duitsland zit in dezelfde situatie. Ook daar werden alle kerncentrales stilgelegd na de ramp bij Fukushima. De Duitse vraag naar Russisch gas is flink gestegen als gevolg van deze beslissing waardoor het machtigste land van Europa geen vuist durft te maken als Moskou weer eens uithaalt naar haar buurstaten.
Moraal van het verhaal? We moeten weer leren van het atoom te houden. Kernenergie is een van de meest veilige vormen van energieopwekking die we tot nog toe hebben uitgevonden. Laten we dat niet verspillen.
Foto: Wikicommons / Mugu-shisai
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten