Ondernemers maken zich “zorgen”

Ik kan me er iets bij voorstellen. 

De ondernemersverenigingen VNO-NCW, MKB en LTO Nederland maken zich ernstig zorgen over de ontstane situatie in Nederland na de val van het gedoogkabinet.

Er moet een begroting komen waarmee Nederland volgend jar op een overheidstekort uitkomt van maximaal 3 procent. Volgens de ondernemers staat de reputatie van Nederland als financiëel degelijk land op het spel.

Als ik de buitenlandse kranten en websites er vanmorgen op nasloeg staat die helemaal niet meer op het spel; we hebben die al verkwanseld.

Afijn, vanuit hun perspectief begrijp ik dit best. Nederland staat er gekleurd op. Dit zal problematisch zijn voor de economie, en voor onze reputatie. Daari hebben ze 100% gelijk.

Maar ja, wat doe je eraan he? 

Juist: he-le-gaar niets.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Michael van der Galien

Michael van der Galien is hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard en freelance journalist/blogger. Volg hem op Twitter: @MichaelvdGalien.
9 reacties
 1. @ drnomad

   

  De enige echte manier is gewoon de uitgaven te schrappen tot je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt, en liefst nog verder totdat je inderdaad de lasten kan verlagen.

   

  Geld drukken schiet niet op, alles wat je bijdrukt komt net zo hard, zo niet harder terug in inflatie. Als je 2x zoveel euro’s of guldens drukt worden ze de helft waard. Je baas gaat je echter niet 2x zoveel betalen en de waarde van je spaargeld halveert. Met geld bijdrukken verneuk je dus alleen de burger die al la minuut een ander munt gaat zoeken, dan krijg je een bankrun en is de ellende pas echt compleet. Dit is al 100x geprobeert in bananenpublieken en nooit gelukt. Het kan theoretisch ook niet anders zou je nooit belasting hoeven te heffen en alleen maar de geldpers hoeven te laten draaien.

 2. Bezuinigen op clubs als VNO-NCW, MKB en LTO lijkt me nu al een goed plan.

   

  Wat kan mij heel die reputatie mij nu schelen? We hebben wel grotere problemen dan dat. Zoals hoe kunnen we onze reputatie verspelen als we niets meer in te brengen hebben in het hele gebeuren.

 3. De enige echte manier is gewoon de uitgaven te schrappen tot je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt, en liefst nog verder totdat je inderdaad de lasten kan verlagen.”

   

  Nee. Want de politiek is het tegenovergestelde van logisch. Bovenstaand schema is zoals het hoort, echter ook een schema zoals het nooit gebeurt. Als een periode voorafgaat aan lastenverlaging, zal iedere valkuil om dat tegen te houden worden ingezet.

   

  Daarom moet je het omdraaien.

   

  Eerst lastenverlaging. Dan bezuinigen. Daarmee zet je alle tegenstanders met de rug tegen de muur.

   

  Een andere volgorde werkt niet. Politiek werkt zo niet.

 4. @drnomad, niet de VS drukt het geld, de federal reserve (google maar even wie daar de eigenaren van zijn) drukt het en bepalen hoeveel dollars er in omloop gebracht worden. De staat moeten rente betalen over het door de FR gedrukte geld, dat dus direct al met het rentepercentage minder waard wordt.

   

  Anton B, het merendeel van het geld wordt door de banken uit de lucht gegrepen, en hoe meer ze er van grijpen, hoe meer inflatie. En die inflatie is echt, en de rente die je moet betalen komt er dan nog bij.

   

  Maar er is toch geen inflatie? Ja hoor, was dat anders dan zou je nu nog steeds van één gewoon inkomen een (groot) gezin kunnen onderhouden.

 5. Als ze zich zorgen maken, gaan ze maar klagen bij CDA en VVD.

  Want die willen niet bezuinigen.

 6. Jawel.

   

  Er is één manier om zowel dit als een volgend Kabinet te dwingen tot bezuinigingen, en dat is door met lastenverlaging te beginnen. Dat is ook lang een tactiek van de Republikeinen geweest in de USA. In tegenstelling tot de USA kan Nederland niet meer haar eigen geld drukken, dus na belastingverlaging hou je nog maar één optie open.

 7. De FED kan voor de geldpers kiezen om de US government te steunen. Hebben ze overigens al buitensporig gedaan sinds 2008. Dat kan in NL niet meer. Dus als je begint met belastingverlaging, zet je de boel op scherp en zet je de tegenstanders met de rug tegen de muur.

 8. Hierbij pleit ik voor een overheid die nooit meer uitgeeft dan er binnenkomt. 

 9. Dr. Nomad,

   

  inderdaad het Amerikaanse beleid van belasting verlagen en toch een oorlog beginnen heeft fantastisch gewerkt. Ze hebben bijna geen staatsschuld meer en de rijken in de VS creëren heel erg veel banen……..

   

  Kijk eens naar de landen waar de gelukkigste mensen wonen, wat hebben die landen gemeen? Hoge belastingen en een groot sociaal vangnet.

   

  Bezuinigen prima, maar niet op de minima en niet alleen op “linkse hobby’s”

   

  Ik heb in meer dan voldoende landen gewoond met lage belastingen en meestal wordt dat gecompenseerd door slechte scholen, wegen gezondheidszorg en corruptie.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.