PVV laat links kabinet aantreden

Geen categorieapr 22 2012, 15:15
Blijkbaar wíl Wilders gewoon dat we 'm 'GroenLinkse Geert' gaan noemen.
En blijkbaar heeft Wilders ook heel veel zin in het betalen van vleestaxen, transactiebelastingen en ontwikkelingshulpgelden. Sterker nog, hij staat te popelen. Want dát is de consequentie van het breken met deze coalitie, de enige coalitie in Nederland ooit die je tot op zekere hoogte 'rechts' kon noemen. We gaan weer meer betalen voor dat we zo'n twee jaar lang hebben getracht weg te bezuinigigen: de zogeheten linkse hobbies.
En hoe rechts Rutte I was, daar kun je al vraagtekens blij plaatsen. Via het ministerie van EL&I werd er nog een hoop geld de 'duurzaamheids'-industrie ingepompt, alsmede een hoop koffertjes met cash door het ministerie van ontwikkelingssamenwerking naar Afrika gestuurd. Daarnaast wilde het Catshuistrio de BTW verhogen en werd er rigoreus bezuinigd op defensie. Ook werd het ontslagrecht in SP-modus gehouden en ging de AOW-leeftijd slechts met - ironisch genoeg - babystapjes omhoog.
Maar dat allemaal is slechts een voorgerechtje op de menukaart van een paarse of zelfs - slik! - linkse coalitie. Dat zullen dan geen linkse kanttekeningen meer zijn bij een verder prima rechts beleid: dat zal keiharde tomatenporno zijn.
En wiens schuld is het dat zo'n coalitie eraankomt? Die van de PVV, uiteraard. Die partij heeft zich een notoir onbetrouwbare onderhandelingspartner getoond. Daarnaast lijkt er geen overeenstemming te kunnen komen over economische thema's, waardoor een coalitie met de PVV er momenteel niet inzit.
'Momenteel' kan wellicht nog wel eens een hele poos duren; de economische crisis is namelijk niet een thema van vandaag of gisteren, maar domineert eigenlijk al sinds 2009 de Haagse agenda. Voorbij is de crisis ook nog lang niet, want we zitten nog immer met een kwakkelende euro, kwakkelend Zuid-Europa en kwakkelende banken. De hele economie kwakkelt nog even door, en een kwakkelende PVV-partner is daarbij het laatste wat je kan gebruiken.
Kortom: de PVV heeft met één volstrekt onverantwoordelijke actie niet alleen een coalitie met hun partij na de aankomende verkiezingen onmogelijk gemaakt, maar wellicht zelfs voor de komende tien jaar. Dat wordt dus weer tien jaar centrumlinks, paars(plus) of in het beste geval kleurloos-centrum. Met alle ellendige maatregelen en gevolgen van de financiële markten van dien. Rechts is er voorlopig niet meer bij. Dankuwel, meneer Wilders. Wat fijn!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten