Rinnooy Kan minister? Alsjeblieft niet

Foto:

Alexander Hendrik George Rinnooy Kan heeft van zich laten horen. De progressieve wijsneus wil minister worden in een volgend kabinet.

Er zijn nog niet eens verkiezingen geweest, of er melden zich al kandidaat-ministers die het land willen redden. D66’er Alexander Hendrik George Rinnooy Kan (AHGRK), die per 1 september stopt als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), wil best minister worden in een volgend kabinet. Laat de volgende zinnen goed tot u doordringen:

“Ik heb al meerdere kansen gehad om actief te worden in de politiek zelf,” vertelde de voorzitter van de SER. “Ik had altijd wel goede redenen om dat niet te willen doen. Maar ik heb nooit iets willen uitsluiten. En er zijn altijd momenten dat je op zo’n vraag geen nee kan zeggen. Ze mogen me alles vragen.”

Hij heeft al meerdere kansen gehad om actief te worden in de politiek zelf. En hij heeft het nooit zo nodig gevonden. Goed zo, jongen. AHGRK is dus niet zo’n machtswellusteling die per se de politiek in wil. Of toch wel? “Ze mogen me alles vragen.” Alles. Aha, meneer de koekepeer denkt vicepremier of premier te kunnen worden van Nederland. Of lijsttrekker van D66. Die hele partij van ‘m is compleet irrelevant en had gewoon opgeheven moeten worden toen het nog kon.

Helaas speelt D66 nog steeds een rol in de politiek. AHGRK wéét dat. Het kleine zusje van de VVD zit geheid in het volgende kabinet. Niet omdat die partij belangrijk is, maar omdat CDA, VVD, ChristenUnie en GroenLinks samen niet genoeg zetels hebben. Dankzij de PVV die het kabinet-Rutte heeft opgeblazen, krijgen we dus een D66-wijsneus in het kabinet. Over de PVV gesproken, heeft Alexander de Wijze daar ook iets over gezegd? Natuurlijk.

Hij stelde ook “blij te zijn dat we terug zijn bij de normale politieke verhoudinge nadat de PVV vorige week het kabinet opblies. “De hoop was dat de PVV een andere rol in het parlementaire verkeer zou gaan spelen dan door velen werd gevreesd. Dat is voor alle betrokkenen en Nederland een teleurstelling geworden.”

Dat deze progressieve wijsneus nu al solliciteert naar een functie in het volgende kabinet, bewijst hoe pretentieus hij is. Hopelijk weet premier Mark Rutte wat hij doet en weigert hij deze man op te nemen in zijn volgende ministersploeg. Wat zou het fantastisch zijn als iedereen hem na 12 september compleet negeert. Of eigenlijk per direct: vanaf nu wil ik geen woord meer van hem horen of over hem lezen. Dat is zijn verdiende loon.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!