Rinnooy Kan minister? Alsjeblieft niet

Alexander Hendrik George Rinnooy Kan heeft van zich laten horen. De progressieve wijsneus wil minister worden in een volgend kabinet.

Er zijn nog niet eens verkiezingen geweest, of er melden zich al kandidaat-ministers die het land willen redden. D66’er Alexander Hendrik George Rinnooy Kan (AHGRK), die per 1 september stopt als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), wil best minister worden in een volgend kabinet. Laat de volgende zinnen goed tot u doordringen:

“Ik heb al meerdere kansen gehad om actief te worden in de politiek zelf,” vertelde de voorzitter van de SER. “Ik had altijd wel goede redenen om dat niet te willen doen. Maar ik heb nooit iets willen uitsluiten. En er zijn altijd momenten dat je op zo’n vraag geen nee kan zeggen. Ze mogen me alles vragen.”

Hij heeft al meerdere kansen gehad om actief te worden in de politiek zelf. En hij heeft het nooit zo nodig gevonden. Goed zo, jongen. AHGRK is dus niet zo’n machtswellusteling die per se de politiek in wil. Of toch wel? “Ze mogen me alles vragen.” Alles. Aha, meneer de koekepeer denkt vicepremier of premier te kunnen worden van Nederland. Of lijsttrekker van D66. Die hele partij van ‘m is compleet irrelevant en had gewoon opgeheven moeten worden toen het nog kon.

Helaas speelt D66 nog steeds een rol in de politiek. AHGRK wéét dat. Het kleine zusje van de VVD zit geheid in het volgende kabinet. Niet omdat die partij belangrijk is, maar omdat CDA, VVD, ChristenUnie en GroenLinks samen niet genoeg zetels hebben. Dankzij de PVV die het kabinet-Rutte heeft opgeblazen, krijgen we dus een D66-wijsneus in het kabinet. Over de PVV gesproken, heeft Alexander de Wijze daar ook iets over gezegd? Natuurlijk.

Hij stelde ook “blij te zijn dat we terug zijn bij de normale politieke verhoudinge nadat de PVV vorige week het kabinet opblies. “De hoop was dat de PVV een andere rol in het parlementaire verkeer zou gaan spelen dan door velen werd gevreesd. Dat is voor alle betrokkenen en Nederland een teleurstelling geworden.”

Dat deze progressieve wijsneus nu al solliciteert naar een functie in het volgende kabinet, bewijst hoe pretentieus hij is. Hopelijk weet premier Mark Rutte wat hij doet en weigert hij deze man op te nemen in zijn volgende ministersploeg. Wat zou het fantastisch zijn als iedereen hem na 12 september compleet negeert. Of eigenlijk per direct: vanaf nu wil ik geen woord meer van hem horen of over hem lezen. Dat is zijn verdiende loon.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Frank Verhoef

Frank Verhoef is adjunct-hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard, hoofdredacteur van Frankenvrijamerika en freelance-journalist. Volg hem op Twitter: @fverhoef.
11 reacties
 1. Alleen door de PVV zitten we zo meteen met Rinnooy Kan als minister.

   

  Maar waarom is het zo erg als deze man minister wordt? Of is het voldoende dat hij dat namens D66 wordt?

 2. Deze man was blij dat het met de PVV in de regering afgelopen was. Nu – zei hij – gaan we weer over tot het normale.

  Ongeveer hetzelfde zei zei de voorzitter van de kamer, een PvdA vrouw, in september 2002, vijf maanden na de moord op Pim Fortuyn.

 3. Deze coalitie gaat zeker de overheid laten groeien. Het eerste akkoord schrapt al bezuinigingen en verhoogt al de belastingen. GroenLinks heeft al laten weten, dat ze nog meer bezuinigingen wil schrappen. D66 zal ongetwijfeld willen “investeren” in het onderwijs. We gaan dus naar een BTW van 25%, een toptarief van rond de 80% en nog meer belastingen op “fout” gedrag. Een vettax lijkt me typisch iets voor de Kunduz-coalitie.

   

  De PVV-bashers hebben op deze site regelmatig gezegd, dat de PVV bezuinigingen tegenhield, waar partijen als D66, GroenLinks en Christenunie wel voor zouden zijn. De Kunduz-coalitie, of beter gezegd: subsidieslurperscoalitie, laat zien dat, dat absoluut NIET het geval is. Sinds de PVV het niet meer voor het zeggen heeft, STIJGEN de overheidsuitgaven alleen maar SNELLER. Wanneer gaan de PVV-bashers toegeven, dat ze het niet bij het rechte eind hadden?

 4. Dat Wilders maar oppast als hij zijn kabinet samenstelt! Die Rinnooy Kan is een eurofiel van de bovenste plank.

 5. @Rechtse Rakker, dat zullen de PVV-bashers nooit, noot toegeven. Dit land moet van hen KAPOT waarde rechtse rakker. De gewone burger interesseert hen GEEN ZIER, ze verkopen zich voor een appel en een ei aan de clinic clowns in BRUSSEL te weten BAROSSO,van ROMPUY en VERHOFSTADT. Alles wat onze ouders hebben opgebouwd wordt door dit misselijke zooitje van CDA,VVD,DEMONEN 66,GROEN SLINKS, en de schijnchristenen van de CU door het putje weggespoeld ter meerdere eer en glorie van de SATANISCHE EU.

  En dat “gesmolten pakje boter”Rutte, die nep-liberaal, krijgt het voor elkaar de belastingen te verhogen ten gerieve van deze “linkse vriendjes”, maar de gewone mensen zijn de klos, Zorg duurder, gas duurder, huur duurder,meer eigen bijdragen in de volksgezondheidszorg etc. Wat een land zeg…

 6. Na wat pluiswerk aangaande Alexander II denk ik dat het op zich niet zo’n
  beroerde man is, maar dat hij wel een aantal foute vrienden heeft. Of beter
  gezegd, er zijn een heleboel hele foute types die steeds weer beogen vrienden
  te worden van Alexander Rinnooy Kan.

  Marianne Thieme riep in het debat van 24 april op een interim/zakenkabinet
  aan te stellen met Herman Wijffels, Herman Tjeenk Willink, Sjoerd Slagter (van
  de VO-raad) en Rinnooy Kan. Dat zou een kabinet opleveren waar liefhebbers van
  een Nieuwe Wereld Orde, Gaia- en dierenaanbidders alsmede de klimaatalarmisten
  hun vingers bij konden aflikken.

  In dat kabinet van Groene Tovenaars (waarbij Peter Merry en het Center for
  Human Emergence in de coulissen hun brainwashing zouden kunnen botvieren op de
  nog resterende mensen met een gezond verstand) zou Alexander Rinnooy Kan met
  afstand de meest ‘normale’ bewindvoerder zijn. In 2008 hield Rinnooy Kan in
  zijn rol van voorzitter van de SER de jaarlijkse Erasmuslezing van de Club van
  Rome. In het hol van de leeuw maakte hij een aantal vrij kritische
  kanttekeningen bij het apocalyptische klimaat- en duurzaamheidsdenken, daarbij
  afstand nemend van Jacqueline Cramer en Herman Wijffels. Door de mens
  veroorzaakte klimaatopwarming (als die zou bestaan) noemde hij, Salomon
  Kroonenberg citerend, niet meer dan (een serie van) kleine klimaatpiekjes en
  vage rimpeltjes. Dat was, zeker in 2008, hardop vloeken in de Groene Kerk.

  Maar met de topfiguren van de Nederlandse politiek weet je het maar nooit.
  Alexander II zou ook heel goed een wolf in schaapskleren kunnen zijn. Tegenwoordig
  debiteren heel wat Groen-Rode samenzweerders hun plannen voor de wereld op een beduidend
  minder hysterische toonhoogte dan vijf jaar geleden nog gebruikelijk was. Het
  zint mij in ieder geval niets dat AHGRK steeds weer door de verkeerde mensen in
  rijtjes namen met andere ‘verkeerde’ mensen wordt genoemd.

  http://www.ser.nl/nl/actueel/toespraken%20van%20de%20voorzitter/20080514.aspx

 7. MvdG: “Hopelijk weet premier Mark Rutte wat hij doet en weigert hij deze man op te nemen in zijn volgende ministersploeg.”

   

  - ‘Hopelijk’. Na alle hoop die door de jaren heen op Mark Rutte gevestigd is, moet zolangzamerhand de conclusie getrokken worden, dat al dat hopen in realiteit louter op puur wanhopen neerkomt.

   

  Als Fortuyn nog zou leven, had hij een fraaie nieuwe boektitel voor het grijpen: ‘Het pure wanhopen van Rutte’.

   

  En de VVD kan dus zo erg zonder D66, dat ze er in het Europees Parlement een fraktie mee vormen.

   

  @ Kroll:

   

  Zozo, Rinnooy Khan is Voorzitter van de Raad van Commisarissen van DNB geworden; feitelijk regeert hij dit land dus reeds, als zetbaas. Van de ene drieletterige DDR-afkorting naar de volgende drieletterige DDR-afkorting—van de SER naar DNB—in onze corpocratie.

   

  Heeft Rinnooy Khan dan eigenlijk economie gestudeerd? Nee, Rinnooy Khan studeerde wiskunde en statistiek en promoveerde in
  1976. Je hoeft dan ook niks van economie te snappen om een centrale bank te kunnen leiden; nee, sterker nog: het zal zelfs een pré zijn.

   

  “In
  1996 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van bank en verzekeraar ING
  Groep, met onder meer IT en Azië in zijn portefeuille. Onder zijn
  verantwoordelijkheid viel ook de bouw van het nieuwe hoofdkantoor aan
  de Amsterdamse Zuidas, in de volksmond de klapschaats.”

   

  http://nos.nl/artikel/364448-rinnooy-kan-naar-dnb.html

   

  Het bleek zelfs een scheve klapschaats, als je ziet hoe de ING Groep het dus verder verging. Maar de banencaroussel voor de zwetsers draait gewoon doorrrrr.

 8. Met zoveel partijen in een coalitie, en zeker wanneer er drie, maar mogelijk kleine partijen inzitten die toch allemaal een ministerschapje zullen claimen, mogen we dan ook niet verwachten dat het aantal departementen weer zal toenemen? Of in ieder geval, als een departement 2 ministers gaat krijgen, dat dat departement moet groeien? Betekent deze coalitie dan dus niet een groei van de overheid, daar waar krimp toch echt moet worden gerealiseerd?

 9. Een AOW’er (ik dus) met nog geen 1000€ per maand..

  220 € eigenrisico en 127€ mnd zorgpremie

  Huur-en woonlasten

  Gas water licht

  Dela

   

  AUTO weggedaan,die was  te duur… maar de isolatie wordt wel erger….wat heb je aan een discussie over wel/niet bezuinigen op de cultuur….

  WIJ Aow’ers kunnen helemaal niet naar het theater laar staan naar de bioscoop..

  En als ik eens naar de stad ga drink ik de koffie thuis omdat de terrasjes onbetaalbaar zijn!

  Ik heb een mobiel-abo van 4,95 € om bereikbaar te zijn…rook niet maar moet ook op gezonde voeding besparen..

  Het beste is om eens flinke schuld op te bouwen…bij de huur en ook op andere dingen, want tot op heden heb ik nooit schuld gehad,maar het wordt tijd eens op een andere maniet te denken…en meer als 75€ mag men niet van een minima afnemen…

  Ik ga me in de rij voegen bij de wanbetalers van de CZ op die manier kan ik ook eens een lekker stukje vlees en goed fruit kopen.Ze bekijken het maar ,alles is veel te duur.

  Want dat NU de bezuiniging op ontwikkelingshulp óók weer teruggedraaid is zegt alles over de christenen in de Politiek!

   

 10. Rinnooy Kan is net (op 20 april jl.) benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank. Dan kan een ministerschapje er ook nog wel bij..

 11. Ze beginnen de posten van een vermoedt nieuw kabinet al op te eisen.

  Nog even wachten AFGRK.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.