Robots op de Wallen

Geen categorieapr 24 2012, 17:45
Visionair of wereldvreemd?
Twee Nieuw Zeelandse professoren zien het helemaal voor zich: tegen 2050 zijn alle menselijke hoeren in het Red Light District vervangen door robots. Voor de PvdA zal het een zorg minder zijn: eindelijk een manier om de schandvlek op het Amsterdamse gezicht te fatsoeneren. In plaats van louche uitbaters, zullen keurige nerds de dienst uit gaan maken. Maar willen we seks met robots?
De proffen hebben een punt: virtualisering van de seks is wel de kant die we opgaan. Technologie heeft zich diep in het menselijke sociale en seksuele leven gedrongen. Het lijkt nu misschien onvoorstelbaar om 'de liefde te bedrijven' met een robot, maar eigenlijk is het maar een kleine stap gezien vanuit alle speeltjes en gebruiken die nu gangbaar zijn.
Daarbij heeft het aanzienlijke voordelen. Er hoeven geen vrouwen meer geronseld en uitgebuit te worden en het zal de hygiëne enorm ten goede komen. Bovendien is het mogelijk dat robots u de visuele en seksuele perfectie leveren die een prostitue van vlees en bloed nooit zou kunnen bieden.
Maar zullen we in veertig jaar zo ver heen zijn dat we 'perfecte' seks met robots verkiezen boven de imperfecte omgang met mensen van vlees en bloed?
Wat tegenstanders van prostitutie vaak vergeten, is dat er ook een heel menselijke kant aan de prostitutie zit. Niet alle klanten komen voor plat seksueel vermaak. En niet alle prostituees doen hun werk met tegenzin. Juist het menselijke aspect maakt de prostitutie op een bepaalde manier 'mooi' en dat zou een robot nooit kunnen vervangen.
Robots zouden een einde maken aan een hoop problemen in deze omstreden branche. Maar tegelijkertijd zouden ze de prostitutie reduceren tot iets louter banaals. Hopelijk worden we nooit zó onmenselijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten