Klik hier als u meer wilt lezen over ons privacybeleid en gebruik van cookies.

(Niet meer tonen)

Vergeet het Catshuis-overleg – Griekenland bepaalt de agenda nog steeds

Geplaatst door Hannibal op 3 april, 2012 - 14:15

De Nederlandse media zenden hun bloedhonden naar de poort van het Catshuis teneinde de financiële toekomst van ons land te doorgronden. Bereiken doen ze er niets.

Dat maakt ook niet uit, want ze zijn er aan het verkeerde adres. Vóór 15 april komt er namelijk niets naar buiten, omdat er een andere agenda loopt, die elk Nederlands akkoord dat wordt bereikt op slag waardeloos kan maken.

Eerst een paar echt belangrijke data:

9 april: Datumbepaling Griekse parlementsverkiezingen.

15 april: Griekenland moet 3 miljard euro ophoesten om internationale schuldeisers te betalen.

29 april: Griekse parlementsverkiezingen.

30 april: Deadline voor het indienen van de Nederlandse bezuinigingsplannen bij de EU in Brussel.

9 april
De Griekse verkiezingen dreigen uit te draaien op een fiasco voor de Griekse equivalenten van PvdA en CDA. Zelfs met in acht name van de kiesdrempel die veel stemmen waardeloos maken zal, lijkt het onwaarschijnlijk dat deze partijen samen een meerderheid in het parlement gaan halen. Men houdt nu nog de mogelijkheid open om op 6 mei ter stembus te gaan, maar zoals U hieronder zult lezen, zal verder uitstel de regeringspartijen slecht bekomen, als het besef van wat gebeurt langzaam bij de bevolking begint in te dalen..

De Griekse pers berichtte gisteren paniekerig dat de Griekse neofascistische partij voor het eerst in de geschiedenis de kiesdrempel lijkt te gaan halen. Maar ook als dat niet zo is, is het zeer waarschijnlijk dat de uitslag een sterk verdeeld parlement zal opleveren, vooral gevuld met partijen die zich afzetten tegen het akkoord dat de regering-Papademos zich door de EU heeft laten voorschrijven. De vorming van een stabiele regering lijkt op voorhand een onmogelijkheid te worden.

15 april
De vijftiende moet Griekenland circa 3 miljard euro afbetalen aan een aantal internationale schuldeisers. De regering in Athene is er afgelopen week niet in geslaagd over de eerste tranche van 539 miljoen overeenstemming te bereiken wat betreft uitstel van betaling of een mogelijke schuldreductie. Zondag (1 april!) maakte men doodleuk bekend dat er niet voldoende geld in kas is om de schuld volledig te voldoen. De truc waarover ik gisteren schreef, het leeghalen van andermans rekeningen in Griekenland zelf, is door gebrek aan middelen niet voor herhaling vatbaar.

De middelen van de 2e bail-out die op 8 maart werd overeengekomen zijn voor de Grieken niet beschikbaar, omdat de EU die op een geblokkeerde rekening heeft gezet, en alleen mogen worden aangesproken voor het doen van geaccordeerde betalingen aan Europese banken en instellingen. De schulden die Griekenland op 15 april moet voldoen vallen daar niet onder, omdat men er onterecht van uit ging dat men deze schuldeisers voldoende onder druk kon zetten om akkoord te gaan met de haircut die begin maart werd afgekondigd.

Wat er aan zit te komen is een groot dilemma. Deze 3 miljard betreft namelijk geen garanties die toekomstige generaties moeten zien op te lossen, zoals de 2e bail-out feitelijk was, maar echt, hard, geld. En daarin voorzag de 2e bail-out niet. Om opnieuw een Grieks faillissement af te wenden moet men dus over de brug komen, iets wat dan weer een gevaarlijk precedent schept in de richting van de andere schuldeisers van Griekenland. Doet men dat niet, dan dreigt opnieuw de complete financiële derivatenlawine naar beneden te komen.

Iets waarover in de pers ook nauwelijks werd bericht, was de aankondiging van de Duitse Bundesbank, dat men voorlopig geen schuldpapier meer zou accepteren dat werd gegarandeerd door Griekenland, Portugal of Ierland.. Dat is niet zo vreemd, als je beseft dat de Duitse centrale bank alleen al in februari haar balanstotaal zag verrijkt met zo’n 50 miljard aan verplichtingen uit deze landen, een toename van 10%. Een gigantisch extra risico, waar president Weidemann van de bank terecht heel zenuwachtig van lijkt te worden.

De teller staat nu op 550 miljard euro, een toename van 500 miljard in 3 jaar. Onder normale omstandigheden is dat allemaal te overzien, maar als landen de eurozone gaan verlaten zit de Bundesbank met de brokken. Wat dit vooral toont, is de bezorgdheid van de Duitsers over het voortbestaan van het huidige euro-systeem.

29 april
De verkiezingen zullen voor Griekenland uitdraaien op een debacle van de traditionele partijen, zoveel staat vast. De ellende die volgt op de nieuwe financiële perikelen

Wat de zaak voor de EU-federalisten nog erger maakt, is dat de regering-Papademos een groot deel van de afspraken met de EU niet heeft kunnen realiseren, en die doorschuift naar het nieuwgekozen parlement. Dat dat niet gaat lukken begrijpt een kind. Niet voor niets begon Papademos afgelopen weekend, bij de officiële instelling van de (te beperkte) Europese firewall al over de mogelijke noodzaak van een 3e bail-out. De Europese pers berichtte hier heel lauwtjes over, want het ging immers over iets wat nog een stuk in de toekomst lag.

30 april
Als Griekenland inderdaad alsnog in stort, zijn alle maatregelen waarover nu in het Catshuis wordt onderhandeld scheurpapier. De chaos die dan ontstaat zal Brussel nopen de overeengekomen 3%-norm voor de komende jaren los te laten, eenvoudig omdat ze niet haalbaar zal blijken. Niet in het minst omdat, zoals de maatregelen van de Duitsers al aangeven, men er van uit gaat dat in dat geval ook Portugal (reddeloos) en Ierland (uiterst precair) over het randje gaan.

In bovengeschetste situatie kunnen de onderhandelaars in het Catshuis het dit jaar relatief rustig aan doen, en minder ingrijpend hakken dan nu wordt gevreesd. Als de Griekse instorting plaatsvindt rond 15 april kunnen de onderhandelaars ergens de week daarna rustig hun resultaat presenteren. Mocht het tot 29 april duren eer het kaartenhuis ineen zijgt, dan kan men eerst op 30 april opgelucht Koninginnedag vieren, om een dagje later 1 mei te gebruiken om de linkse oppositie blij te maken met een dode mus. Volgend jaar moet dan namelijk opnieuw een paar weken in het Catshuis worden onderhandeld over opnieuw een zwaar pakket.

Is dat dubbelop? Van politici weten we nu eenmaal dat die het liefst bezuinigingen volgens de salami-methode.

Reacties

tipo op 3 april, 2012 - 17:25

20 miljard Euro voor Helios

Greek Prime Minister Lucas Papademos said investment in renewable energy projects, including a 20- billion euro solar-power project called Helios, were a “national priority” and would spur growth.

zie: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_03/04/2012_436137

Mooi idee dat Helios-project, totdat je achter de schermen kijkt:

http://www.navigator-consulting.com/articles/the-coming-crash-of-the-green-energy-bubble-in-greece/14

"The Helios project is supposed to export its electricity to Germany, although it is difficult to see how this will be technically feasible. Despite the fact that a complete feasibility study is not yet ready, Helios has already become a condition of a second bail-out package for Greece, with the government promising to allocate revenue from Helios to repay the second bail-out.

The ultimate irony in all this is that the government will not pay for these investments at all. The costs of the investment will be passed onto the Public Power Corporation, who in turn will pass it on to the consumer. So in a recession, Greek consumers are going to be hit by yet higher electricity prices, in order to pass on economic benefits to a small minority of renewable energy entrepreneurs."

Maar het wordt nog erger, want de Duitse regering wil helemaal geen Griekse zonne-energie, maar enkel Duitse zonne-energie: http://www.reuters.com/article/2012/04/03/greece-germany-solar-idUSL6E8F31T820120403

En al helemaal niet tegen de kosten die de Grieken daar voor vragen, Want die zijn veel hoger dan Duitsers voor hun eigen zonne-energie garanderen. En die prijs is al erg hoog... En oh ja, het is technisch ook niet mogelijk.

Maar de inkomsten van dit technisch onmogelijke en financieel en economisch onhaalbare plan zijn dus wel voorwaarden geweest voor de Tweede Bail Out. Rara hoe kan dat?

toetssteen op 3 april, 2012 - 17:48

@Tipo

Geen zinnig mens (Joop uigesloten) gelooft in deze flauwekul! Waaro gaat men er dan mee door?

Jaja, subsidie, subsidie, zei ik ook weer...?

En ja als iemand zegt: stoppen!!!! Dan gilt de Eerste slaapkamer:  No way.

Joinville op 3 april, 2012 - 18:12

Drie Geweldige sites

Beste Hannibal, Tipo, Obomov, en de vele andere Economisch geïnteresseerden op DDS,
Ik heb dit ook al in een eerdere reactie op een minder druk tijdstip geschreven, maar nog maar een keer.....:
Ik kan jullie aanraden om regelmatig te kijken op de fantastische Engelse site The Slog:
http://hat4uk.wordpress.com/#!/page/1
die wordt vogeschreven door John Ward, een ex reclameman die een trouwe schare veelal zeer intelligente reageerders heeft. Zijn missie is het ontmaskeren van leugens en onzin. Soms schrijft hij over specifiek Engelse onderwerpen, maar heel vaak ook over de Euro, de EU, Griekenland en dergelijke. Het bijzondere is dat hij over een netwerk informanten beschikt in Frankfurt, Brussel, Londen, Parijs en meer... Hier vind je wat in de MSM niet staat.
Ook zeer aan te raden zijn:die Deutsche Mittelstandsnachrichten en de Amerikaanse site ZeroHedge. Google maar....
Je krijgt een volkomen andere kijk op de werkelijkheid.

Hannibal op 3 april, 2012 - 18:27

@Joinville

Als je de linkjes checkt, zie je dat ik zowel naar Zerohedge als The Slog link.:)

Ik ben op beiden geabbonneerd. Uitstekende bronnen van mensen die veel contacten hebben.

Ook een aanrader: http://www.frontlinethoughts.com/ voor wekelijkse achtergrondartikelen

Joinville op 3 april, 2012 - 18:33

Hannibal......

Vriendelijk dank voor dit adres - en vooral ook voor jouw eigen zeer gewaardeerde analyses :-)

tipo op 3 april, 2012 - 20:40

@Hanniball

Tussen et meest waarschijnlijke en meest wenselijke scenario zit weer veel te veel licht, imho.

Die salami-strategie van dit kabinet kost veel geld. Het is geen regeren, maar reageren. Daarom loopt dit kabinet altijd acter de feiten aan ipv te anticiperen.

Als de overheid 35 miljard/jaar te veel uitgeeft, dan moet et daarmee ophouden, door overheidstaken te verminderen. Geen entertainment, geen subsidies die onder eigen verantwoordelijkheid vallen of onder bedrijfsrisico's, geen liefdadigheid, geen baantjescarrousel.

Dit kabinet doet dat niet. Het haalt van alle onzin een beetje af, zodat er iets minder onzin overblijft. Dit kabinet zpou Griekenland of de EU niet nodig moeten hebben, om te weten dat er uberhaupt geen belastinggeld naar onzin moet gaan. Zelfs niet als we in economisch betere tijden hadden gezeten.

Ik hoop dus van harte dat je ongelijk hebt en dat die salamiworst in zijn geheel over de schutting wordt gegooid, ipv die eindeloze dunne plakjes...

Hannibal op 3 april, 2012 - 21:07

@Tipo

Zoals je zegt, er zit een wereld tussen het meest waarschijnlijke en het meest wenselijke.

Ik deel je afkeer van de uitkomst van salamistijl-onderhandelingen, maar anderzijds zie ik van dit kabinet nog graag een reprise.Er zal altijd onzin overblijven, maar zolang die ieder jaar wordt verminderd kan ik daar mee leven. Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd, en er is nog zoiets als bouwen aan gewenning. Dit kabinet is als het goed is vóór alles de boodschapper van een cultuuromslag. Op langere termijn bezien kan ik er mee leven, en beidt ik wat betreft specifieke wensen mijn tijd.

Waar ik in ieder geval niet op zit te wachten is over twee jaar een tussenkabinet dat zaken terug gaat draaien, want per saldo zal dat slechter uitpakken.

tipo op 4 april, 2012 - 22:34

Dimitris Christoulas

Vanochtend schoot hij zichzelf 1x door het hoofd op het plein voor het Griekse parlement en overleed direct. Hij liet een korte afscheidsbrief na:

(vertaald uit het Grieks) "The Tsolakoglou government* has annihilated all traces for my
survival, which was based on a very dignified pension that I alone paid
for 35 years with no help from the state. And since my advanced age does
not allow me a way of dynamically reacting (although if a fellow Greek
were to grab a Kalashnikov, I would be right behind him), I see no other
solution than this dignified end to my life, so I don’t find myself
fishing through garbage cans for my sustenance. I believe that young
people with no future, will one day take up arms and hang the traitors
of this country at Syntagma square, just like the Italians did to
Mussolini in 1945"  

*Georgios Tsolakoglou was de eerste collaborateur die premier werd tijdens de beztting van de Duitsers gedurdende WO2. Het is een verwijzing van Dimitris Christoulas naar het huidige regime in Griekenland.

http://www.zerohedge.com/news/syntagma-square-suicide-note-ends-call-you...

Met dit soort gebeurtenissen, neemt de kans op een meerderheid voor Griekse gevestigde partijen niet toe.

© 2009 - heden Dagelijkse Standaard. Alle rechten voorbehouden.