Wim van de Camp (CDA): ‘De islam is onze bondgenoot.’ (update)

Foto:

Een onthullend Twittermoment gisteren met Wim van de Camp van het CDA.

Update: Hier het blog van Blonde Mevrouw over de kwestie.

Wim van de Camp voerde een Twittergesprekje met ‘Blonde mevrouw.’ Deze stelde hem een vraag en daar kwam een opmerkelijk antwoord uit:

Blondemevrouw:  Als je nu bij “een kwestie van kiezen” te gast was, wat zou je kiezen; 1. islam is bondgenoot Christendom 2. islam is dat niet 

Wim van de Camp: Helaas Mevrouw, in een sterk deconfessionaliserende wereld kies ik dan voor de Islam als bondgenoot van het Christendom.

Wim  van de Camp was ooit het langst zittende Tweede Kamerlid. Hij leidde ooit een complete nieuwe lichting in de CDA fractie op. We hebben het niet zomaar over een bankzitter. Hij zit nu voor het CDA in het Europarlement. En hij is ook nog eens openlijk homoseksueel.

Deze Wim van de Camp zegt: ‘De islam is de bondgenoot van het christendom.’  En hij zegt er bij ‘in een sterk deconfessionaliserende wereld.’ Daarmee zegt hij dus eigenlijk: ‘Christenen hebben in de westerse wereld eerder nog de seculieren als vijand. Daartegenover staan de christen en de moslims.’

Er komen heel veel vragen bij me boven als ik Wim van de Camp zoiets zie zeggen. In de eerste plaats: hoe ziet hij dan de band van het christendom met de westerse beschaving? Normaal gesproken wordt er in CDA kringen, maar ook in VVD kringen en in PVV kringen gesproken van een joods-christelijke-humanistische beschaving. Maar voor Wim van de Camp is dat kennelijk geen vanzelfsprekend rijtje. Hij ziet dus een christelijk-islamitische beschaving.

Ja, daar word je toch wel even stil van.

Waar bestaat die beschaving trouwens? Christenen en moslims hebben elkaar sinds het ontstaan van de islam de tent uitgevochten. Aanvankelijk omdat ze beiden een imperialistische drang hadden, waarmee ze elkaar in de weg zaten. Later steeds meer omdat die imperialistische drang in de islam nooit verdwenen is. 

Christenen in het moslimgebied, mijnheer van de Camp, hebben het heel moeilijk onder hun islamitische ‘bondgenoten.’ Misschien dat christenen de moslims wel als bondgenoten zien, soms, maar andersom is dat toch echt niet zo. Voor moslims zijn christenen namelijk ‘ongelovigen.’ Bent u daar misschien van op de hoogte? 

De Camp ziet dus niet in de eerste plaats een westerse beschaving, en het christendom dat daar een vanzelfsprekend onderdeel van is geworden, zowel cultureel als ook filosofisch. Hij ziet niet de relatie tussen bijvoorbeeld de ethiek van het protestantisme en het ontstaan van de individualisering en het kapitalisme. Hij ziet niet de relatie tussen christendom, wetenschap en welvaart. Hij ziet niet de relatie tussen islam, geweld, onderdrukking en armoede.

Nee Wim van de Camp ziet een ‘sterk deconfessionaliserende wereld’ en daarbinnen ziet hij, als op een eiland, de twee bondgenoten. de islam en het christendom. 

Allebei met ongeveer dezelfde God, allebei met ongeveer hetzelfde boek, zoiets. Maar vooral allebei gelovig in een ongelovige wereld.

Schokkend, vind ik dat toch. Zou Wim van de Camp de enige CDA’er zijn die de islam als bondgenoot ziet? Ik heb zo’n idee van niet. Maar je hoort toch weinig dat het zo openlijk uitgesproken wordt.

Toch handig dus, zo’n Twitter-gesprekje tussen neus en lippen.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!