Gouden Dageraad bewijst: PVV’ers zijn geen fascisten

Foto:

Links Nikolaos Michaloliakos te midden van z’n onfrisse Gouden Dageraad-supporters, rechts Geert Wilders met een kat. Ziet u het verschil?

Precies ja. De PVV met voorman Geert Wilders is mijlenver verwijderd van de taferelen links op de foto. Houdt Geert ‘t bij het aaien van katten in Overrijsselse dierenasiels, zo zie je Michaloliakos met de ganzenpas en de rechterhand naar voren door Athene stappen. Al zwaaiend met een vlag die verdacht veel wegheeft van de Duitse vlag in de jaren ’33-’45.

Verder is de Gouden Dageraad een spil in de Atheense onderwereld, is er een voorstel om de Grieks-Turkse grens vol te leggen met mijnen, moeten immigranten in werkkampen gestopt worden en raadt Gouden Dageraad het lezen van boeken over de superieuriteit van het Arische ras aan. Andere leuke weetjes: Michaloliakos heeft meerdere malen in de gevangenis gezeten en de partij heeft knokploegen die de politie en antifascisten met wapens en al (!) aanvallen.

Laten we eens een kijke nemen bij de PVV, een beweging die voortgekomen is uit de respectabele VVD in plaats van uit de gevangenis. De PVV wil strengere grensbewaking. Maar mijnen? Nee hoor. Immigranten die zich misdragen worden het land gezet onder Wilders I, maar voor humanitaire vluchtelingen blijft de grens open. Werkkampen komen er dan ook niet, hooguit tuigdorpen voor notoire overlasttokkies, maar daarin wordt geen onderscheid gemaakt tussen Nederlanders en allochtonen.

Verder schrijven PVV’ers Wilders en Bosma boeken waarin weliswaar de islam wordt bekritiseerd, maar laat dat nu juist een geloof zijn. Inherent aan een geloof is het feit dat je het van je af kunt werpen. Dit in tegenstelling tot een ras, waarmee je je hele leven blijft zitten. Verder zijn er wel eens PVV-demonstraties geweest; hier bleek dat PVV’ers in sommige gevallen hooguit halvegaren zijn, maar niet aggressiever dan de gemiddelde PvdA’er die met een spandoek rondloopt.

Wie zijn er dus de echte neofascisten? De Gouden Dageraad-gekkies, lijkt mij. Toch hebben de afgelopen jaren de Nederlandse kranten bol gestaan van de Wilders-verwensingen. Hij was bijvoorbeeld een ‘kleine Hitler,’ een ‘neo-fascist,’ een bewaker in een concentratiekamp of gewoon Hitler himself. Sommigen beweerden zelfs dat er allerlei uiterlijke overeenkomsten waren tussen de führer van weleer en Geert Wilders.

Maar vergelijk de PVV nu eens met Gouden Dageraad. Eigenlijk is Geert op al deze punten gewoon ontzettend gematigd. Geen landmijnen, geen Hitler-groet, geen rassenideologie en geen algehele xenofobie. Kortom: iedereen die toch beweert heeft dat de PVV een fascistische partij is moet zich na de Griekse parlementsverkiezingen toch even achter de oren krabben.

Wellicht dat we 67 jaar na de ontmanteling van de ‘originele’ Nazi-partij even vergeten waren hoe zoiets er ook al weer uit zag, maar ik hoop dat we de contouren nu weer scherp hebben. Gouden Dageraad is neo-fascistisch, de PVV niet. Wat Wilders en zijn volgelingen wel zijn, daar mogen academici fijn over in discussie.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!