Laat Turkije zijn oog vallen op Griekenland?

Foto:

De Turkse kansen op een EU lidmaatschap nemen sterk toe. Maar Turkije wil misschien veel meer.

Gisteren lanceerden Turkije en de EU in Ankara een ‘nieuwe positieve agenda.’ :

De geste moet volgens de Europese commissaris voor uitbreiding van de unie, Stefan Fule, “een nieuwe dynamiek en een nieuw momentum bieden voor de Turks-Europese relaties”.

Toen ik dat las vroeg ik me af of ze bij de EU soms niet helemaal goed wijs waren geworden. De EU bevindt zich in zijn ergste politieke crisis ooit. Duidelijk is dat met name de toevoeging van de Middellandse Zee-landen bij de EU eigenlijk een stap te ver was geweest. De EU en de euro gaan gebukt onder het door Brussel gecreëerde probleem van overeten. Voor Griekenland geldt dat sowieso. En nu moet er dan toch weer gesproken worden over de toevoeging van een land dat niet eens Europees is? Bestaan er in Brussel wel leermomenten?

Wat de Turken beweegt is ook niet zo duidelijk. Een van de belangrijkste obstakels is het conflict dat Turkije heeft met de Grieks-Cyprioten. Een conflict dat met de vondst van olie en gas voor de Cypriotische kust nog eens extra is verscherpt, en waar Israël ook een rol in speelt, getuige een recentelijk conflict met Turkse en Israëlische straaljagers. Vanaf juli is Cyprus notabene voorzitter van de EU, en dat belooft toenemende spanningen, al is het maar omdat Turkije Cyprus niet erkent. Cyprus heeft dan ook al aangekondigd dat de besprekeningen met Turkije over de EU in de vrieskast kunnen.  

Maar er is een veel belangrijkere factor die er weldegelijk op wijst dat Turkije weer hoop kan hebben op toelating tot de EU. De belangrijkste tegenstander van het EU lidmaatschap van Turkije, Sarkozy, doet niet meer mee. Dat werd dan ook meteen vastgesteld door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken:

“Nu François Hollande aan de macht is gekomen hopen we allemaal dat er een nieuwe koers met betrekking tot de relatie tussen de EU en Turkije is ingeslagen”, aldus de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu.

Maar in de Turkse pers was er ook een voorbehoud. Er werd gelijk opgemerkt dat Fabius, de nieuwe Franse minister van Buitenlandse zaken geen voorstanders is van een EU lidmaatschap van Turkije. 

Toch zijn er meer lichten op groen gesprongen. De Italiaanse premier Monti liet ineens weten dat het een goed idee zou zijn als Turkije bij de EU kwam. Turkije zou de ‘vermoeide’ EU onder andere culturele impulsen kunnen geven, meende de kennelijk zeer multicultureel denkende Monti:

Monti prees het Turkse verzoek tot lidmaatschap van de EU omstandig op een persconferentie met premier Recep Tayyip Erdogan. Monti zei dat Turkije een belangrijk voorbeeld is van een jong land in beweging dat een groeiende economie heeft.

Maar belangrijker was dat de Duitse minister van buitenlandse zaken, Westerwelle, op 14 mei voor de Turken hoopvolle woorden sprak:

“I wouldn’t say that we can accomplish [progress] soon, but I will step up my efforts. We want to open new chapters and revitalize relations.”

Uit een alinea in een recent stuk in The Wall Street Journal valt een hele andere ontwikkeling op te maken aangaande Turkije. De momenteel goed draaiende Turkse economie laat in toenemende mate zijn oog vallen op de oude aartsrivaal Griekenland, dat voor een appel en een ei te koop is:

In 2011, Turkey imported more than $2.5 billion worth of goods from Greece, more than double the level in 2009. Turkish companies are now showing interest in buying up assets as the Greek government looks to privatize state-run companies across the energy, infrastructure, tourism and real-estate sectors, according to Turkey’s Foreign Economic Relations Board, a business lobby group.

Wordt het een soort annexatie? Als Griekenland uit de Euro is, dan is het nog maar de vraag hoezeer de in chaos gestorte Grieken nog een kans maken zich tegen de toenemende Turkse invloed te weren. Misschien is dat nog een extra overweging waardoor Merkel niet wil dat Griekenland uit de Eurozone raakt. 

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!