Laat Turkije zijn oog vallen op Griekenland?

De Turkse kansen op een EU lidmaatschap nemen sterk toe. Maar Turkije wil misschien veel meer.

Gisteren lanceerden Turkije en de EU in Ankara een ‘nieuwe positieve agenda.’ :

De geste moet volgens de Europese commissaris voor uitbreiding van de unie, Stefan Fule, “een nieuwe dynamiek en een nieuw momentum bieden voor de Turks-Europese relaties”.

Toen ik dat las vroeg ik me af of ze bij de EU soms niet helemaal goed wijs waren geworden. De EU bevindt zich in zijn ergste politieke crisis ooit. Duidelijk is dat met name de toevoeging van de Middellandse Zee-landen bij de EU eigenlijk een stap te ver was geweest. De EU en de euro gaan gebukt onder het door Brussel gecreëerde probleem van overeten. Voor Griekenland geldt dat sowieso. En nu moet er dan toch weer gesproken worden over de toevoeging van een land dat niet eens Europees is? Bestaan er in Brussel wel leermomenten?

Wat de Turken beweegt is ook niet zo duidelijk. Een van de belangrijkste obstakels is het conflict dat Turkije heeft met de Grieks-Cyprioten. Een conflict dat met de vondst van olie en gas voor de Cypriotische kust nog eens extra is verscherpt, en waar Israël ook een rol in speelt, getuige een recentelijk conflict met Turkse en Israëlische straaljagers. Vanaf juli is Cyprus notabene voorzitter van de EU, en dat belooft toenemende spanningen, al is het maar omdat Turkije Cyprus niet erkent. Cyprus heeft dan ook al aangekondigd dat de besprekeningen met Turkije over de EU in de vrieskast kunnen.  

Maar er is een veel belangrijkere factor die er weldegelijk op wijst dat Turkije weer hoop kan hebben op toelating tot de EU. De belangrijkste tegenstander van het EU lidmaatschap van Turkije, Sarkozy, doet niet meer mee. Dat werd dan ook meteen vastgesteld door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken:

“Nu François Hollande aan de macht is gekomen hopen we allemaal dat er een nieuwe koers met betrekking tot de relatie tussen de EU en Turkije is ingeslagen”, aldus de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu.

Maar in de Turkse pers was er ook een voorbehoud. Er werd gelijk opgemerkt dat Fabius, de nieuwe Franse minister van Buitenlandse zaken geen voorstanders is van een EU lidmaatschap van Turkije. 

Toch zijn er meer lichten op groen gesprongen. De Italiaanse premier Monti liet ineens weten dat het een goed idee zou zijn als Turkije bij de EU kwam. Turkije zou de ‘vermoeide’ EU onder andere culturele impulsen kunnen geven, meende de kennelijk zeer multicultureel denkende Monti:

Monti prees het Turkse verzoek tot lidmaatschap van de EU omstandig op een persconferentie met premier Recep Tayyip Erdogan. Monti zei dat Turkije een belangrijk voorbeeld is van een jong land in beweging dat een groeiende economie heeft.

Maar belangrijker was dat de Duitse minister van buitenlandse zaken, Westerwelle, op 14 mei voor de Turken hoopvolle woorden sprak:

“I wouldn’t say that we can accomplish [progress] soon, but I will step up my efforts. We want to open new chapters and revitalize relations.”

Uit een alinea in een recent stuk in The Wall Street Journal valt een hele andere ontwikkeling op te maken aangaande Turkije. De momenteel goed draaiende Turkse economie laat in toenemende mate zijn oog vallen op de oude aartsrivaal Griekenland, dat voor een appel en een ei te koop is:

In 2011, Turkey imported more than $2.5 billion worth of goods from Greece, more than double the level in 2009. Turkish companies are now showing interest in buying up assets as the Greek government looks to privatize state-run companies across the energy, infrastructure, tourism and real-estate sectors, according to Turkey’s Foreign Economic Relations Board, a business lobby group.

Wordt het een soort annexatie? Als Griekenland uit de Euro is, dan is het nog maar de vraag hoezeer de in chaos gestorte Grieken nog een kans maken zich tegen de toenemende Turkse invloed te weren. Misschien is dat nog een extra overweging waardoor Merkel niet wil dat Griekenland uit de Eurozone raakt. 

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

26 reacties
 1. Het probleem met psychopaten is dat die net zo lang door gaan tot ze gestopt worden. Steeds verder, steeds gekker, steeds wreder.

   

  Het probleem met niet-psychopaten is dat ze het zich niet kunnen voorstellen, dat al die dames en heren op de rode loper, psychopaat zijn.

   

  Het is werkelijk stuitend dat een zo kleine groep gekken zoveel mensen zoveel ellende mag aan doen, want zolang ze niet gestopt worden, ‘mogen’ ze dat.

   

   

 2. Ik zou maar vast richting Zuid-Amerika vluchten als ik de Barosso’s en Van Rompuy’s was. Die burgeroorlog waar ze op aansturen zal ze niet ontzien.

 3.  Europa vond Turkije niet goed genoeg voor toetreding. Inmiddels is het, buitengesloten, booming en kijkt het toe hoe de E.U. uitelkaar valt. Wellicht gaat het straks Griekenland koloniseren.

 4. Kunst, met al dat (gratis) geld dat er vanuit Europa heen gaat!

  Alweer een land dat ons leegzuigt..  :(

 5. Ah, ik vroeg me slechts af wat je nu het meeste stoorde: dat hij corrupt is, dat hij Duitser is, of dat hij homo is.

 6. @shrimpocat: ja, ik weet het, het klinkt hard, maar de meeste mensen hebben geen flauw benul wat voor ‘deals’ er tot stand komen middels pure chantage en afpersing. Dat is altijd al zo geweest en zal blijven gebeuren. Jan Lul de Behanger mag dit allemaal financieren via belastingverhogingen en lastenverzwaringen.

 7. @shrimpocat, zou zomaar kunnen, want tegenwoordig ben je nauwelijks nog met iets anders te chanteren dan met pedofilie en/of (kinder)moord. Aangaande die moord: dat geldt natuurlijk niet voor moorden door het afschieten van raketten, dan is het juist ‘stoer’.

 8. En shrimp, waarom denk je dat België zo berucht is vanwege ‘roze baletten’ en er voortdurend zo veel geruchten zijn over kindermisbruik door ‘hoge heren’ en waarom zijn zoveel getuigen in de Dutroux-zaak dood onder verdachte omstandigheden? Omdat België huis is van zoveel internationale instellingen, daarom, tenminste zo gaan de geruchten.

   

  Ziehier een documentaire van de Duitse tv: http://www.youtube.com/watch?v=sAYOBX7B1Hk

 9. @brusje 12.27:dat leegzuigen is al jaren aan de gang via uitkeringen,soepsidies en kinderbijslag die doorgesluist wordt,evenals wao,aow,etc!

 10. Langzaam maar zeker komt de ‘Turk uit de mouw’…

  Nog even en we kunnen als gastarbeider in Turkije aan de slag.

  En de onwetende boer? Och, hij ploegde gewoon voort.

   

 11. Zou er dan tóch iets waar zijn van die gruwelijke verhalen op klokkenluider online?

  Je dwingt een politicus of anderszins hooggeplaatste om toe te kijken bij iets mensonterends….( en nee, ik heb het niet over homo-toestanden, want daar kun je volgens mij allang niemand mee chanteren)  en je kunt hem of haar dan levenslang als een pionnetje inzetten.

  Hier staat toch je verstand bij stil.

 12. Westerwelle heeft vorig jaar een Duits parlementslid die kritiek had op het hele Duitse eurofiele circus verbaal ernstig bedreigd. Westerwelle zei dat hij “zijn bek moet houden of anders kan opdonderen”. In Duitsland leidde dit tot veel beroering maar in Nederland was dit geen nieuws, zoals gewoonlijk. Dat hij een corrupte Duitse homo is, is slechts voor de context van het artikel belangrijk. Je hebt ook corrupte Duitse hetero’s, een beroemde was bijv. de Prins der Nederlanden. Westerwelle is zeer pro-Europa en van de FDP, de Duitse VVD. Iets om te onthouden voor 12 september.

 13. @ shrimpocat

   

  Dat hij Duitser is. Maak ze hier in Nederland mee en je gaat de oude benaming “Moffrikaan” in ere herstellen. Want het zijn nog steeds moffrikanen.

 14. De welvaart van Turkije is maar betrekkelijk, het is nogal oppervlakkig, niet structureel. Doordat in Turkije de arbeiders goedkoop zijn is het mogelijk om producten in Turkije goedkoper te produceren. Daarom zijn veel fabrikanten van bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten zoals ovens, ijskasten en wasmachines in Turkije gaan zitten in plaats van bijvoorbeeld Italië waar men vroeger zat. 

   

  Het voordeel van het produceren in Turkije is dat de goederen per vrachtwagen vervoerd kunnen worden. Daarom is sneller hier dan als het in China zou worden geproduceerd. Echter als Turkije Europese lonen moet gaan betalen dan blijft er van dat voordeel niets meer over. Dan stokt die economie. Dan wordt het een soort Polen, maar dan met laagopgeleide mensen. 

   

  Ik denk niet dat Turkije voldoende geld heeft om de schulden van Griekenland te betalen. In het verleden heeft Turkije veel toevoer van geld kunnen krijgen omdat de Turkse gast-arbeiders geld stuurden naar hun hongerige familieleden. Dat bracht miljarden per jaar op, maar die stroom van geld begint ook minder te worden. Als Turkije de schulden van Griekenland op zou kopen, dan zou dat neerkomen op dertig jaar lang alle inkomsten van alle geldstromen die naar Turkije gaan. Maar dit nu is de rijkdom van Turkije, als die geldstroom er niet was geweest was het honger, armoede en ellende. Als nu dit geld zou worden aangewend voor de grote man te spelen en Griekenland te ‘redden’ dan is men weer bij af. Dit gaat nooit, maar dan ook werkelijk NOOIT lukken. De Turkse economie is niet sterk, het is tijdelijk, de voorwaarden zijn zeer gunstig geweest omdat er miljoenen Turken in Duitsland wonen die geld naar Turkije sturen. Feitelijk is de hele Turkse economie een zeepbel van de ergste soort. De tweede en derde generatie stuurt al geen geld meer. Binnenkort is die bron geheel opgedroogd. Dan moet de Turkse economie het op eigen benen doen, in het verleden ging men in Turkije dan altijd het leger ergens heen sturen om voorraden op te halen. Ik denk niet dat de buurlanden dat nu nog zullen accepteren. 

 15. Vanhetgoor zo is dat.

  Ze hebben een bruto nationaal product dat maar iets groter is dan Nederland met ongeveer 20 % van de inwoners.

   

  In Portugal is het minimum loon 485 € per maand en heel veel textiel en schoenindustrie is al gevlucht.

   

  Dat ze Griekenland willen inpikken is wel duidelijk. want in Macedonië en Bosnië enz. zit al een hoop van hun afstamming.

 16. Je vraagt je af hoe het kan zijn  dat de europese leiders zo’n ontzettend dedain naar hun eigen bevolking kunnen hebben dat de daar bestaande weerstand tegen Turkije gewoon over het hoofd wordt gezien.

  Waarvoor dient democratie wanneer machthebbers eenmaal aan het bewind gewoon handelen tegen de wensen van de eigen bevolkingen in?

  Hebben we hier democratie of een meritocratie, of een plutocratie?

   

  Dit gaat uitlopen op een burgeroorlog, dat kan niet uitbljjven. De leiders hebben hun roots vergeten…

 17. @Peter Klein, we hebben een dictatuur. Burgeroorlog is nergens voor nodig, althans ik heb geen ruzie met de buren, en dat zal voor meer mensen gelden. Revolutie is wat in een geval als dit met ‘leiders’ als deze, de gepaste reactie is.

 18. Nigel Farage

   

  http://www.youtube.com/watch?v=tivRCQqBFGA

   

  And indeed, listening to all of you this morning, reminds me of the British comedy classic, ‘Carry On up the Khyber’ where the colonial English go on having dinner, ignoring the fact that impending disaster is all around them. You are determined but delusional in this attempt to keep the Euro propped up.

 19. @caroline,

   

  we hebben geen dictatuur. Want de kunduz coaiitie is voor het ESM. Zij beroept zich erop dat hun keus een van de democratische meerderheid is. ‘en dat snel besloten moet worden.’

  Terwijl Duitsland nog midden in de gerechtelijke procedure zit.

  Alsof we haast  moeten hebben  met ons uit te leveren

 20. @Peter Klein. Dat snap ik niet, dat we geen dictauur zouden hebben ‘omdat de kunduzcoalitie voor het ESM is’. Het één heeft echt niets met het ander te maken.

   

   

 21. Turkije beschouwt zichzelf als een regionale grootmacht en heeft een magische aantrekkingskracht op de volkeren en vooral de vrouwen van de landen die nog ver achterlopen zoals Irak en Syrie, Turkije dat sinds Ataturk zich sterk heeft georienteerd op Europa. is voor hun een voorbeeld, Erdogan heeft de visumplicht voor zo’n 50 landen in het MO en Noord Afrika opgeheven zodat het ook wederkerig kon worden afgesproken. Turkse bouwbedrijven, turkse arbeid in grote aantallen bouwen het kapot geschoten Irak weer op, ook n andere lande zijn de Turken enorm aktief in die regio.Het lijkt of het Ottomaanse rijk weer herleeft. 100-duizenden turken vinden werk in die landen en ze verdienen goudgeld omdat het zwarte goud in Irak voor een grote stroom dollars zorgt.

  (Ook in Libie werken 10.000den Turken) Hieruit blijkt dat als Turkije bij de EU komt ook de gehele regio via Turkije Europa in kan stromen

 22. Het gaat slechts om de macht maar wie trekt er uiteindelijk aan de touwtjes?

   

  Bij de grote bedrijven is er een continue proces gaande van clustering, hoe minder bedrijven in de branch en hoe groter deze zijn, des te beter zijn ze te besturen.

   

  Of ze met besturen de markt beïnvloeden bedoelen en monopolistische trekjes vertonen lijkt me een duidelijk gegeven als we alleen al kijken naar de olieindustrie waar maar 5 of 6 multinationals zijn overgebleven.

   

  Hetzelfde is gaande in de chemie, voeding en andere industriën.

   

  De financials, de banken doen het iets anders, daar heeft men gewoon kruiselings bestuurders zitten.

   

  De multinationals inclusief de financials gebruiken dan weer de lobbyisten om de door ons gekozen alsook de niet gekozen maar benoemde bestuurders te beïnvloeden. Of ze daarbij toekomstige goedbetaalde jobs in het vooruitzicht stellen zullen we maar in het midden laten, kijkt U maar naar de ex politici en vakbondsbestuurders en waar ze nu zitten en trekt Uw eigen conclusie.

   

  Het lijkt me dan in lijn met het grote plan van de multinationals / financials / elite / bestuurders om een groot Europa te creeëren want daar is hetzelfde van toepassing als bij de bedrijven, ze willen de totale wereldmacht controleren.

   

  Is de richting naar kleine bedrijven, kleine landen met maar één bestuurslaag, waarbij de bevolking in direct contact staat met hun (uiteraard gekozen en niet benoemde) bestuurders de oplossing?

   

   

   

   

   

   

   

 23. Guido Westerwelle is een corrupte Duitse homo die waarschijnlijk om dezelfde redenen als Joris Demmink hier een overdreven pro-Turkije-bij-de-EU-koers vaart omdat er anders wel eens belastend beeldmateriaal op zou kunnen duiken met gefriemel aan minderjarige Turkse jongetjes.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.