Antonis Samaras wil lagere belastingen

Geen categoriejun 18 2012, 16:29
Slaagt Antonis Samaras erin om Griekenland in de euro te houden? Hij zal het in ieder geval proberen.
Heel Europa haalde na de Griekse verkiezingen van gister vandaag en gisteravond opgelucht adem. Goddank, Syriza heeft niet gewonnen. Nieuwe Democratie, de conservatieve partij geleid door Antonis Samaras, gaat met de overwinning aan de haal.
Samaras zou normaal gesproken niet bepaald de favoriet zijn van Brussel. Hij is namelijk gewoon echt rechts. Hij werkte weliswaar samen met het sociaaldemocratische PASOK, maar dat deed hij alleen maar omdat hij eigenlijk geen andere keus had.
Wat wil Nieuwe Democratie precies, zult u zich misschien afvragen?
Nou, anders dan sommige technocraten in Brussel begrijpt hij dat zijn land economische groei nodig heeft. Ja, ze moeten bezuinigen, maar daar redden ze het niet mee. Als je wilt dat mensen meer uitgeven - en dat heeft Griekenland nodig - dan moet je ervoor zorgen dat ze meer geld overhouden. De makkelijkste en snelste manier om dat te doen is door de belastingen te verlagen.
Samaras begrijpt dat. In zijn woorden: "We moeten de belastingen verlagen en de boel hervormen om het herstel te bespoedigen".
Toch is er niet alleen maar goed nieuws te melden. Zoals Alexis Papachelas onlangs uitlegde in de conservatieve Griekse krant Kathimerini moet Samaras er namelijk wel in slagen om een goed, degelijk en vooral ook verstandig kabinet in elkaar te flansen. In het verleden heeft het de Grieken daar nogal eens aan ontbroken. Als ze niet totaal bankroet willen gaan moet Samaris daar verandering in brengen.
Lukt hem dat? Ik ben bang van niet. Morgenochtend loopt hij namelijk meteen al tegen een gigantisch probleem aan: het wordt bijzonder lastig om een goede coalitie in elkaar te zetten. Zoals de eerder genoemde krant Kathimerini gisteravond berichtte:

PASOK could be another coalition partner for ND but Socialist leader Evangelos Venizelos spoke of his preference for a government of “shared responsibility.” This suggested he would like SYRIZA to join a unity administration as well. Speaking on local television last night, PASOK’s former Education Minister Anna Diamantopoulou suggested that the Socialists would not enter a government if SYRIZA did not join as well. Venizelos went as far as suggesting that no party leader should attempt to form a government and that they should all proceed directly to talks chaired by President Karolos Papoulias with the aim of forming as broad a coalition as possible.

En Syriza heeft al laten weten niet van plan te zijn om regeringsverantwoordelijkheid te nemen - nu niet, en ook niet als Nieuwe Democratie er niet in slaagt om een coalitie samen te smeden met andere partijen.
Dan kan Samaras nog kijken naar Onafhankelijke Grieken en Democratisch Links. Die laatste club is jammer genoeg een verklaard tegenstander van de door Brussel opgelegde bezuinigingsplannen, wat inhoudt dat een samenwerkingsverband tussen DL en ND niet bepaald voor de hand ligt.
Kortom, ja, het gezond verstand overheerst... maar alleen maar tot op zekere hoogte. Samaras - en met hem het Griekse volk - staat nog altijd voor een buitengewoon zware opgave. Griekenlands toekomst in de euro is dus nog lang niet veilig gesteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten