Daad bij het Woord: NL mag zijn vingers aflikken

Geen categoriejun 26 2012, 12:40
Met het lanceren van het verkiezingsprogramma ‘Daad bij het Woord’ heeft de SGP voldoende kiezersgoud in handen om de zo vurig gewenste derde zetel binnen te slepen. Een nadere beschouwing is dan ook op zijn plaats.
Het Europa van twee snelheden
Op de eerste plaats de consistente lijn die in het programma te ontwaren is. Neem het Europa-hoofdstuk. Waar Wilders (PVV) tot 2006 nog volmondig voor de euro was en tevens instemde om de Grieken bij de EU te voegen, was de SGP begin 2000 reeds mordicus tegen de toetreding van het paard van Troje. De tegenstem van de partij tegen de euro was profetisch, neemt overigens niet weg dat de SGP weet te dealen met de huidige moeilijke economische situatie waarin de EU vertoeft. Dit in tegenstelling tot de popie jopie’s van PVV en SP, die wel veel mekkeren, maar weinig zinvol blaten! Het Europa van twee snelheden ligt voor de hand, waarbij Noord-Europa de muntunie zoals deze nu is handhaaft en de zuidelijke landen op straffe van sancties uit de eurozone kunnen worden gezet.
Minder Brussel
Niet Brussel dicteert, maar de tweederde meerderheid vanuit beide Kamers beslist of er wel of geen extra soevereiniteit naar Brussel gaat. Daar past een een verdere afslanking van de financiele afdrachten naar de EU bij en een Europese ‘monster’ dat zich beperkt zich tot haar kerntaken, in navolging van nationale parlementen. Afspraken om tot een politieke- of muntunie te komen worden door de SGP met argusogen gevolgd.
Pro-Life, Pro-Israel
Het zijn er 30.000 teveel. Nederland en de politieke elite daarin, (lees: de nog altijd florerende grachtengordel) heeft de mond vol over mensenrechten en schreeuwt moord en brand wanneer er kritiek is op de doorgeschoten homorechten is, maar de schreeuwen-om-leven van ongeboren levens smoren we in de kiem. Met goedkeuring van de zogenaamde tolerante partijen GL, D66, PvdA en VVD. 30.000 abortussen per jaar zijn er dan ook teveel. Het liefst schaft de SGP de abortuswet af, maar daar is helaas geen parlementaire meerderheid voor. Voorlopig zet men dan ook in op een significante vermindering van het aantal abortussen.
Israel is de steen des aanstoots voor velen, maar niet voor Hem. In Egypte is de moslimbroederschap stormachtig gegroeid, men heeft nu zelfs een voorlopig vleugellamme ‘broeder’ als Egyptische president. In Tunesie en, Libie, maar ook Syrie zien we dat islamisten naar de alleenheerschappij toewerken. Inmiddels is de zogenaamde Arabische ‘lente’ dan ook verworden tot een kille zomerbries. En dan moet de herfst en winter nog komen. Deze en andere ontwikkelingen maken de positie van de enige democratie in het Midden-Oosten er niet gemakkelijker op. De negatieve bejegening jegens het land van melk en honing zal groeien. Dat ook de EU met onder andere Nederlands belastinggeld schoolboeken financiert waarin het bestaan van Israel wordt ontkent doet te meer beseffen dat we ons onlosmakelijk met Israel verbonden weten. Dat doen we wel met de juiste waardepapieren en niet als een kip zonder kop schreeuwen dat je joods-christelijk bent, maar tegelijkertijd meer koopzondagen, homohuwelijken en andere libertijnse vrijages omarmt. Opgemerkt: welke christen zou nog PVV willen stemmen, als de geestelijke bagage niet klopt ? Jij?
Kerntaken en de sociale vlaktaks
Als de overheid zich beperkt tot haar kerntaken, krijgt het maatschappelijk initiatief ruim baan. Dat betekent niet dat de overheid niet haar schouders onder initiatieven mag zetten, maar de samenleving organiseert zich op haar eigen grondvlak. Concreet houdt dit in meer ruimte voor ondernemers door te schrappen in het woud aan overheidsbemoeienis. Ook valt er te denken aan verlof voor mensen om de zorg voor een ander op zich te nemen. Het wettelijk inkaderen van zorgverlof en mantelzorg kan dan ook fiscaal worden gestimuleerd. Het belastingstelsel verdient een eenvoudiger benadering, waarbij de onderkant van de samenleving mag rekenen op een sociale vlaktaks.
Kinderopvang
De honderdduizenden euro’s die er nu naar de kinderopvang vloeien, worden omgebogen naar meer kinderbijslag. Ook hier geeft de SGP een voluit ideologische knipoog. Meer kinderopvang betekent meer ruimte voor de gedwongen carrierespurt van de vrouw de arbeidsmarkt op. Maar wat als die vrouw dat niet wil? Hier wordt terughoudendhed van vadertje staat verwacht. De SGP wil ruimte aan de vrouw zelf laten om te bepalen of ze wel of niet de arbeidsmarkt op wil gaan. Uit onderzoeken blijkt dat de vrouw minder geemancipeerd is dan de emancipatielobby zou willen, ga dat dan ook niet op oneigenlijke wijze afdwingen. Opzij, opzij, opzij, wij hebben ongelooflijke haast. Dikke pech voor de laatsten der feministen. En laten we reeel zijn: het is ook niet rechtvaardig de volledige kosten voor de kinderopvang op de samenleving af te wentelen.
Woningmarkt
De hypotheekrente welke samenhangt met een belastingherziening op de eigen woning wordt hervormd. De woningmarkt zit op slot, maar voor jongeren helemaal potdicht. Open gooien dus, o.a. door de overdrachtsbelasting af te schaffen. De SGP bepleit een starterslening voor beginners op de woningmarkt, dat geldt ook voor mensen met een tijdelijk contract. Banken moeten daarom welwillender omspringen met het verstrekken van hypoheken. Dat kunnen de banken ook, als ze zich weer eens zouden beperken tot hun kerntaken en ook in het besef geraken dat zij veelal door de belastingbetaler overeind worden gehouden. Bescheidenheid past die bankenjongens, onsje bonus mag er wel vanaf.
Algemeen, affiches kleuren Nederland oranje, die 3e zetel
Daad bij het Woord bestaat natuurlijk uit veel meer highlights dan hierboven beschreven, maar de teneur is dat de SGP hiermee grote groepen in de samenleving zal gaan aanspreken. Enerzijds een gezond portie conservatief denken (ethiek, visie op de overheid, Europa), anderzijds de duidelijk wil om te willen hervormen (woningmarkt), maar ook een versoepeling van het ontslagrecht.
De affiches zijn de deur uit en NL kleurt hopelijk SGP-oranje naar 12 september aanstaande. In de afgelopen 1,5 jaar Rutte is gebleken waarin een kleine partij groot kan zijn. Het minderheidskabinet liet zijn oren toch maar mooi hangen richting de partij. Terecht, omdat men zich in staatsrechterlijk opzicht altijd constructief opstelt, zowel naar links als naar rechts. Klakkeloos? Nee. Illustratief: bezuinigen op OS gaat er echt niet in. De gewetensbezwaarde ambenaar schrappen? Geen SGP’er die dat gaat meemaken! Een extra koopzondag erbij? Noppes, geef ons portie aan Fikkie! Consuminderen op zondag graag met ruimte op deze dag voor andere activiteiten. Da’s zondagsrust. Al meer dan tachtig jaar geven de staatkundig-gereformeerden als interkerkelijke (!) partij hun visitekaartje af in het Haagse en daarbuiten. Vriend en vijand weten de fractiegangen van de SGP te vinden als het bijvoorbeeld om inzicht in de staatkundige verhoudingen gaat, een welgemeend advies of simpelweg een welwillend oor en af en toe een natuurlijk een draai om de oren van onze fractievorlichter SGP’ers staan iedereen welwillend te woord. Fatsoenlijkheid troef en zo hoort het. Op naar de derde zetel dus. Die laten we ons niet aftroeven hoor!
De auteur van dit stuk is ook actief op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten