De PVV is een crypto-fascistische partij

Foto:

Schrijft Joris Luyendijk in The Guardian.

NRC Journalist en VPRO gezicht Joris Luyendijk, meer dan gemiddeld behept met het superioriteitsgevoel van de grachtengordel, schaamt zich voor Nederland, zegt hij, en dat vent hij uit in de Engelse krant The Guardian. Gisteren schreef hij over de wedstrijd Nederland-Duitsland, en daarbij herhaalt hij de vaak verspreidde, maar nooit bewezen ‘gedachte’ dat Nederland zich vroeger superieur voelde aan de Duitsers, maar dat dit nu voorbij zou zijn, omdat we er achter zouden zijn gekomen dat we minstens zo slechts zouden zijn als de Duitsers. Een obligaat lulverhaaltje natuurlijk, een theorietje van niks waarmee je makkelijk columns vult, en er nog voor betaald krijgt ook.

Het zondagskind Luyendijk, waarvan de zelfingenomen arrogantie van het gezicht spat, mag met dat gezever een heel stuk in The Guardian schrijven. Kennelijk vinden ze dat daar erg interessant. Dan komt Luyendijk tot de drie redenen waarom we ons in Nederland niet alleen horen te schamen voor wat er met de Joden in de oorlog is gebeurd, maar dat we ons, in het verlengde daarvan ook nog dienen te schamen voor wat er heden ten dage gebeurt:

1. Theo van Gogh noemde moslims ‘geitenneukers.’

2. Theodor Holman had begrip voor de ideeën van Breivik.

3. Veel Nederlanders stemmen op de ‘crypto-fascistische partij’ PVV.

Mocht u mij niet geloven, het staat er echt:

And as Germany is becoming a country to look up to, the Netherlands is fast becoming a country to be ashamed of – making anti-German feelings even harder to harbour. For years now the majority in my country has been looking on helplessly as a very loud minority tears up centuries of co-existence and enlightened pragmatism (always cleverly sold to foreigners as “tolerance”). A jihadist murdered film director and columnist Theo van Gogh, who in turn never used the term “Muslims”, preferring “goat fuckers” instead. Recently, Theodor Holman, one of the most prominent columnists and playwrights in the country wrote that he felt great affinity with the goals of Norwegian mass murderer Anders Breivik – though not with the means Breivik chose to use. The crypto-fascist PVV party of Geert Wilders is consistently polling in the top three.

Het is van een peilloze slechtheid om Theo van Gogh, afgeslacht als een varken op straat, te verwijten dat hij grapjes maakte over moslims. De enige juiste constatering daarover is natuurlijk dat de islam kennelijk geen humor toestaat, ook niet in een niet-islam land als Nederland. De constatering is natuurlijk niet dat we ons moeten schamen voor Nederland omdat we de Joden niet gered hebben en omdat Theo van Gogh over de schreef ging met zijn grapjes. 

Het kan ook niet anders of Luyendijk is echt te dom/te slecht om enig besef te hebben van de finesse van het verhaal van Holman, die eerlijk genoeg was om zijn verwarring te uiten over het feit dat je het eens kan zijn met iemand die iets verschrikkelijk doet. In de ogen van een benepen fatsoensrakkertje als Luyendijk ben je dan dus een slecht mens, aangezien hijzelf namelijk een goed mens is.

En zo’n zelfde narcisme zit er achter de oerdomme vaststelling dat de PVV, die gewoon meedoet aan de Nederlandse democratie en ook geen intenties heeft dat anders te willen, een crypto-fascistische partij zou zijn. Je hebt het met zo’n misser dan zo goed met jezelf getroffen dat je niet eens meer de moeite wenst te nemen om dat nog uit te leggen. 

Dit is onze culturele elite.

En dit is de reden waarom ik me soms voor mijn land schaam. 

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!