Immigratie uit Midden Oosten neemt hard toe (met filmpje)

Foto:

Demografische effecten Arabische lente worden in Europa zichtbaar.

Lange tijd klonk het geruststellende geluid dat de ‘islamimmigratie’ in Europa en Nederland praktisch tot stilstand is gekomen, dus Wilders overdreef schromelijk met zijn angstbeelden over de massamigratie. Dat laatste woord zou sowieso een stukje bedenkelijke retoriek zijn, grenzend aan het nazisme.

Welnu. Laten we eens kijken naar recent binnen gekomen cijfers, die de Nederlandse media niet gehaald hebben.

Enkele dagen verscheen er een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie, over de immigratie. Op de site van Eurostat kon ik dit laatste rapport nog niet vinden, maar hier en daar verschenen er wel berichten over. Zo verspreidde The Associated Press het bericht Report: Arab Spring increases migration to EU.  

Daarin staat dat er sprake is van een toename van asielzoekers naar Europa (dus niet alleen uit het Midden Oosten) van meer dan zestien procent:

A new report says applications for asylum in the European Union increased 16.2 in 2011 over the previous year, in part because of turmoil surrounding the Arab Spring uprisings in North Africa and the Middle East.

De aantallen asielzoeker zijn nog niet zo hoog als in het topjaar 2001, maar de lijn is dus sterk stijgend:

The report, issued Friday by the European Commission, the EU’s executive branch, says just over 302,000 people applied for asylum in 2011. That is still far fewer than the peak of 425,000 applications received in 2001.

Bij iets minder recente statistieken die Eurostat publiceerde is al te zien dat het aantal migranten uit het Midden Oosten sterk aan het toenemen is. Het gaat dan over verzevenvoudigingen en vervijfvoudigingen, al is het in absolute getallen nog bescheiden. Zo leren we uit het overzicht van het tweede kwart van 2011 (PDF):

Due to civil and political conflicts in North Africa, Tunisian and Libyan asylum applicants recorded by far the largest increases during the second quarter of 2011. Tunisians increased sevenfold and Libyans fivefold, recording 1 030 and 1 135 asylum applications respectively.

Ook in dit rapport van Eurostat werd trouwens al geconstateerd dat het aantal asielzoekers uit alle landen sterk stijgt:

The number of asylum applicants increased by 23 % in the second quarter of 2011 compared with the same quarter of the previous year

Die stijgende lijn wordt dus doorgezet.

En hoe is het op dit moment? Daarover hebben we uiteraard nog geen betrouwbaar statistisch materiaal. Maar wat we weten stelt ons niet gerust. Malta bereidt zich voor op ‘een uitdagende zomer’ nu daar, met wat meer rustige zee, de scheepjes met vluchtelingen, voornamelijk uit Somalië, via Libië en Tunesië weer binnen beginnen te varen. Ook blijven er berichtjes verschijnen over schepen met tientallen migranten die aankomen op Lampedusa. 

Hieronder een verontrustende reportage over de demografische gevolgen van de Arabische lente voor Italië. Ook met beelden uit het nu aan verval onderhevige Lampedusa als gevolg van de migratiestromen en het ontstaan van verpauperde Tunesische migrantenbuurten in dorpjes op Sicilië:

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!