Banken aan banden leggen? Begin maar eens bij de universiteiten!

Geen categoriejul 23 2012, 20:30
De VU heeft 200 miljoen euro geïnvesteerd in risicovolle financiële producten.
Mijn alma mater heeft het flink verpest. De Vrije Universiteit zit voor 200 miljoen in zogenaamde renteswaps, die geen donder opleveren omdat de rentes momenteel erg laag zijn. Iets met financiële crisis. De universiteit staat voor tachtig miljoen in het rood. Er zullen docenten ontslagen worden, het onderwijs zal nog verder achteruit hollen en het College van Bestuur zal er geen donder van leren.
Wat we hier zien zijn de uitwassen van een volstrekt gecorrumpeerde vorm van onderwijs besturen. Ik heb het al vaak gezegd: universiteiten worden bestuurd door Colleges van Bestuur die geen hart voor onderwijs hebben en in de regel nauwelijks academische ervaring hebben (Voorzitter van het VU-CvB is Rene Smit is een omhooggevallen doctorandus).
Deze uiterst kostbare episode illustreert mijn punt eens te meer: bestuurders en managers zien de universiteit niet als een onderwijsinstelling, maar als een kostenvraagstuk. En dan ga je dit soort dingen doen. Dan lijkt het je goed om in renteswaps te gaan, gewoon all in. Mooi man, gokken met geld dat niet van jezelf is en besteed had moeten worden aan wat simpelweg omschreven moeten worden als de Goede Zaak.
Het College heeft gegokt met geld dat niet van hen is. En reken maar niet dat ze, zoals sommige banken, een bailout krijgen. Het College blijft zitten en zal met dezelfde arrogantie als de afgelopen twee jaar saneren. Dat het geld weg is, is niet hun probleem, dat is het probleem van al die excellente studenten en onderzoekers die geen geld meer krijgen om te promoveren of een postdoc te doen. Faculteiten moeten inkrimpen, we zetten kennis op straat, want het bestuur wilde zo graag meedoen aan De Grote Sprong Voorwaarts. Tegen elke prijs.
Dit moet een halt toegeroepen worden. Besturen van Nederlandse universiteiten, hbo's en roc moeten aan banden worden gelegd. Strengere regelgeving, geen megalomane nieuwbouwprojecten, geen dubieuze investeringen en geen verdere deconstructie van ons onderwijs. Breng het onderwijs terug naar onze universiteiten en verlos ons van het Kwade. Amen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten