Legalisering prostitutie is misschien toch niet zo'n heel goed idee

Geen categoriejul 14 2012, 17:44
Prostitutie werd gelegaliseerd omdat dit het gemakkelijker zou maken voor de autoriteiten om te controleren dat prostituees vrijwillig voor 'het leventje' kozen.
Jammer genoeg blijkt dit argument niet bepaald van realiteitszin te betuigen. Steeds meer oost-Europese en Aziatische vrouwen worden naar Nederland gelokt, alwaar ze door nietsontziende pooiers worden gedwongen om achter de ramen te zitten.
Maar dat is niet alles. Volgens De Telegraaf ronselen deze mensenhandelaren - want dat zijn het - nu ook verstandelijk gehandicapte meisjes.

Bij de politie zijn namelijk gevallen bekend waarbij deze meisjes werden ingezet als prostituee, bevestigde een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) in Maastricht zaterdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De politie wil nu met begeleiders van gehandicapten 'praten'. U weet wel: ze voorlichten over de praktijken van pooiers en andersoortig tuig dat in mensen handelt.
Een nog ineffectievere aanpak is nauwelijks denkbaar. Als ik niet beter wist zou ik bijna denken dat het OM een grap maakt.
Daarom rest de overheid slechts twee mogelijkheden: of de boel blijven legaliseren, maar mensenhandel en gedwongen prostitutie hard bestraffen of de boel weer illegaal verklaren en alle pooiers het leven bijkans onmogelijk maken. Beide mogelijkheden kosten veel geld en tijd, maar de eerste is ook nog eens onpraktisch omdat men dan per geval moet bewijzen dat er sprake is van dwang. Het is gemakkelijker om er met de botte bijl op los te hakken en alle pooiers in de bak te gooien.
Legale prostitutie heeft ons niet gebracht wat we hoopten. De overheid moet - net als dat in het bedrijfsleven gebeurt - haar daden regelmatig evalueren en bepalen wat wel en niet werkt. Ieder beleid dat ineffectief of zelfs contraproductief is moet veranderd worden. Dat geldt dus ook voor het prostitutiebeleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten