D66 maakt hartverscheurend organenbeleid

Geen categorieaug 12 2012, 10:15
D66 lijkt niet te willen begrijpen dat de burger in eerste aanleg zeggenschap over zijn lichaam heeft, en niet de overheid. Over verplichte donoren.
Een belangrijk rechtstatelijk principe luidt dat de overheid de ontastbaarheid van het menselijk lichaam erkent. Mocht de overheid toch besluiten zonder goedkeuring van de burger aan het lichaam te gaan zitten frunikken, dan geldt dat als één van de meest verregaande vrijheidsbeperkende maatregelen. Er moet dan ook echt een gegronde reden voor zijn. Natuurlijk kunnen die redenen er zijn, maar in dergelijke situaties heeft de betrokkene het er meestal stiekem wel zelf naar gemaakt. Er rust dan een zware strafrechtelijke verdenking op de persoon.
D66 gaat echter een stapje verder: ook onschuldige burgers moeten zonder vooraf verleende goedkeuring kunnen worden aangerand door de overheid. Er moet een verplichte orgaandonatie komen:

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) dient volgende week een initiatiefwet in waardoor iedere burger automatisch orgaandonor zou worden. Dat zei de D66-woordvoerster voor Volksgezondheid zaterdagnacht in het programma De Overnachting op Radio 1.

Op dit moment moeten mensen die orgaandonor willen worden, zichzelf registreren. Met het initiatiefwetsvoorstel wil Dijkstra het huidige systeem vervangen door het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR). In dat systeem is iedere burger automatisch donor en moet zelf in actie komen als hij niet wil dat zijn organen na zijn dood worden gebruikt.

Ik wil D66 nooit meer horen over welke partij nu de 'echte liberale partij' is, want dit is zo onliberaal dat wel tien coalities met de SGP hier niet tegenop kunnen. De burger zou nooit, maar dan ook nooit zélf in actie hoeven komen om claims van de overheid op zijn eigen lichaam tegen te kunnen gaan. Het is de overheid die vriendelijk kan vragen om orgaandonatie; maar nooit de overheid die zonder te vragen gewoon neemt. Dergelijke stappen maken een dermate grote inbreuk op de rechten van het individu dat ze nooit toe mogen worden gepast op onschuldige burgers.
Direct naar de prullenbak dus, met dit onzinnige D66-orgaandonatieplan.
En voordat u aanneemt dat ik zo'n enge conservatief ben: ik ben zelf volledig orgaandonor, en geloof niet dat ik mijn ingewanden nodig heb voor een zogenaamd hiernamaals.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten