Is de islam de grootste hoax ever?

Foto:

Het Engelse kanaal Channel Four zond een eerlijke docu uit over de islam. Dat was eens maar nooit meer.

Er zijn drie manieren op kritiek te leveren op de islam:

1. Wat de koran ons vertelt, is verschrikkelijk. Zo’n godsdienst gun je niemand.

2. Wat er in de praktijk gebeurt in de naam van de islam, daar zijn haast geen woorden voor.

3. Er klopt niets van de geschiedenis van de islam, zoals die verteld wordt door de moslims. Althans, er bestaat geen enkel bewijs voor, en dat is toch wel heel vreemd voor een verhaal dat slechts zo’n 1400 jaar oud is.

De historicus Tom Holland past in de laatste traditie. Hij is het opgewekte soort wetenschapper met de aanstekelijke grondhouding van een rechercheur: Er wordt iets beweerd. Klopt dat?

Holland schreef drie imposante boeken over grote beschavingen die met elkaar in botsing kwamen: De Romeinse, de Perzische en de Arabische. Holland is een  goede verteller en dat maakt dat hij veel succes had met zijn boeken. Maar met dat laatste boek, over de Arabische cultuur, en over de islam, kwam hij in gevaarlijk vaarwater. Dat begon trouwens pas echt goed toen hij het ging verfilmen, met zichzelf in de hoofdrol. Dappere man, die Holland. 

De film, Islam, the untold story,  werd eind augustus uitgezonden op de Engelse tv. Er volgden zo’n duizend bedreigingen, en het gevolg was dat Channel Four besloot geen herhaling uit te zenden. Gelukkig is de documentaire nog wel via het internet te bekijken. Ik raad iedereen aan dat te doen, al is het alleen maar om de schitterende beelden uit het sprookjesachtige Midden Oosten en uiteraard vooral om het fascinerende verhaal dat erin verteld wordt.

Hier een link naar de docu.

(Bij sommigen blijkt de link niet te werken. Probeer dan deze link.)

Waarom werden de moslims zo kwaad om deze film?  Holland doet iets wat heel erg voor de hand ligt, en wat trouwens meerdere wetenschappers al voor hem deden: Er wordt ons een mythe gepresenteerd als waarheid; Dat er een figuur leefde, genaamd Mohammed, en dat in de buurt van Mekka Allah tot hem sprak en dat hij dit noteerde, en dat werd de Koran waarin de enige waarheid in staat.

Right.

Holland stelt zich enkele simpele vragen, zoals: Waar wordt in de koran gesproken over dit Mekka? Antwoord: Nergens. Zijn er getuigenissen over deze belangwekkende figuur Mohammed van tijdsgenoten? Antwoord: die zijn er niet. Sinds wanneer is er eigenlijk sprake van deze godsdienst, genaamd de islam? Antwoord: de eerste verwijzing naar de figuur Mohammed staat op een munt die stamt van zestig jaar na de dood van Mohammed. Maar eerder al, bij de eerste veroveringen van de Arabieren, onder andere van Jeruzalem, was er helemaal geen sprake van zoiets als ‘islam.’ Integendeel: de Christenen van die tijd, die toen nog de dienst uitmaakten in Jeruzalem, dachten dat deze Arabieren het Jodendom weer terugbrachten.  Dat zagen ze met wantrouwen tegemoet.

Tom Holland stelt dus: Het was niet de islam die de drijvende kracht was achter het succes van het Arabische rijk, maar het was het Arabische rijk dat met terugwerkende kracht de islam uitvond.

Tom Holland komt tot de constatering dat wie zich verdiept in de ontstaansgeschiedenis van de islam, terecht komt in een zwart gat. Er zijn geen feiten. Hier telt alleen het geloof kennelijk. Dit verwart hem, en hij laat uiteindelijk de kijker achter met slechts die verwarring, want hij wil ook niet de waarheid van de wetenschap opdringen aan de waarheid van het geloof.

Dat is een beetje een dubbelslachtige boodschap natuurlijk, want de feiten die Tom Holland heeft aangedragen, maken al genoeg duidelijk dat er nooit zoiets bestaan heeft als een figuur Mohammed die iets deed in een plaats genaamd Mekka. Maar hij laat wel de Deense professor Patricia Krone aan het woord die stelt dat we weinig weten, eigenlijk alleen dat er een figuur Mohammed was, en dat er iets was met Mekka. Door haar niet te weerspreken wordt de verwarring alleen maar groter. 

Voor iemand als Tom Holland, die zo dapper is zelf te figureren in een film over de islam, ligt het natuurlijk voor de hand dat hij niet zegt: Mensen, er klopt niks van, het is allemaal één grote hoax, die hele islam. Dan kan hij zich de rest van zijn leven nergens meer vertonen. Hij houdt het dus in het midden, maar wel op zo’n manier dat de goede verstaander vat hoe het echt zit. 

Voor het gemak laat Holland ook maar na te vertellen dat er inmiddels al zoveel verschillende versies van de koran zijn gevonden, dat deze tekst nooit, zoals de moslimoverlevering wil, in één keer gedicteerd kan zijn door Allah, of door een engel namens Allah. Je kunt namelijk ook te ver gaan in je eerlijkheid.

Voor wie trouwens het echte ontrafelende verhaal wil lezen over de islam, raad ik eerder het boek De omstreden bronnen van de Islam aan, geschreven door de Arabisten Mulder en Milo. Een boek dat in de kranten nauwelijks besproken werd, maar dat werkelijk een eerlijke zoektocht is naar de rafelranden van de waarheid over de islam. Die waarheid zie ik voorlopig nog helemaal nergens op de televisie verschijnen. 

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!