De eerste stap naar Paars is gezet

Foto:

Glimlachend konden Mark Rutte en Diederik Samsom vandaag een deelakkoord aankondigen. De weg naar Paars is ingeslagen.

De langstudeerboete, het liggeld in ziekenhuis en de zogenoemde forenzentaks komen er niet. Ook de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg vervalt. Het terugdraaien van deze maatregelen is vooral leuk voor de PvdA, hoewel ook de VVD afwilde van het belasten van woon-werkverkeer.

Rutte zei tijdens de persconferentie vanmiddag dat de grootste winst voor zijn partij de financiële degelijkheid van het deelakkoord is. De twee onderhandelende partijen hebben voldoende dekking gevonden om de voorgenoemde maatregelen af te schaffen zonder daarmee het begrotingstekort verder te laten oplopen. Maar het betreft vooral lastenverzwaringen.

De forenzentaks had volgens Rutte 1,6 miljard euro moeten opleveren. Voor de langstudeerboete was een opbrengst van 250 miljoen beraamd. Over het liggeld in het ziekenhuis bestonden grote twijfels betreffende de opbrengst.

Daarvoor in de plaats wordt de assurantiebelasting verhoogd, de belasting op verzekeringen. Deze werd in 2011 al van 7,5 naar 9,7 procent opgehoogd. De burger betaalt de prijs in de vorm van hogere premies. En dan mag de politiek weer klagen dat die op geld beluste verzekeringsmaatschappijen hun klanten uitknijpen.

Ook wordt er gesleuteld in het vitaliteitspakket, een aantal maatregelen dat tot doel heeft ouderen langer aan het werk te houden. Het zogenoemde vitaliteitssparen gaat niet door, omdat dat volgens Diederik Samsom vooral rijkere ouderen ten goede kwam. In plaats daarvan worden de werkbonus voor zestigplussers en mobiliteitsbonus verhoogd.

Het deelakkoord betreft slechts maatregelen voor de begroting van 2013. Het is dus nog niet gezegd dat Paars er definitief komt, maar door nu naar buiten te treden met afspraken zou het toch wel een blunder zijn als PvdA en VVD er over een aantal weken of maanden alsnog de stekker uittrekken.

De verwachting dat de formatie nog maar een paar weken in beslag zou nemen, noemde Rutte echter optimistisch. Hij waarschuwde dat het nog wel een flink aantal weken kan duren voor er een regeerakkoord ligt. Als dat de lijn van het vandaag aangekondigde deelakkoord volgt, ziet het er naar uit dat de VVD vooral veel lastenverzwaringen moet slikken om het begrotingstekort binnen perken te houden. Laten we hopen dat de liberalen wat meer hun tanden laten zien en hun partners tot minstens enige bezuinigingen dwingen.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!