De eerste stap naar Paars is gezet

Glimlachend konden Mark Rutte en Diederik Samsom vandaag een deelakkoord aankondigen. De weg naar Paars is ingeslagen.

De langstudeerboete, het liggeld in ziekenhuis en de zogenoemde forenzentaks komen er niet. Ook de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg vervalt. Het terugdraaien van deze maatregelen is vooral leuk voor de PvdA, hoewel ook de VVD afwilde van het belasten van woon-werkverkeer.

Rutte zei tijdens de persconferentie vanmiddag dat de grootste winst voor zijn partij de financiële degelijkheid van het deelakkoord is. De twee onderhandelende partijen hebben voldoende dekking gevonden om de voorgenoemde maatregelen af te schaffen zonder daarmee het begrotingstekort verder te laten oplopen. Maar het betreft vooral lastenverzwaringen.

De forenzentaks had volgens Rutte 1,6 miljard euro moeten opleveren. Voor de langstudeerboete was een opbrengst van 250 miljoen beraamd. Over het liggeld in het ziekenhuis bestonden grote twijfels betreffende de opbrengst.

Daarvoor in de plaats wordt de assurantiebelasting verhoogd, de belasting op verzekeringen. Deze werd in 2011 al van 7,5 naar 9,7 procent opgehoogd. De burger betaalt de prijs in de vorm van hogere premies. En dan mag de politiek weer klagen dat die op geld beluste verzekeringsmaatschappijen hun klanten uitknijpen.

Ook wordt er gesleuteld in het vitaliteitspakket, een aantal maatregelen dat tot doel heeft ouderen langer aan het werk te houden. Het zogenoemde vitaliteitssparen gaat niet door, omdat dat volgens Diederik Samsom vooral rijkere ouderen ten goede kwam. In plaats daarvan worden de werkbonus voor zestigplussers en mobiliteitsbonus verhoogd.

Het deelakkoord betreft slechts maatregelen voor de begroting van 2013. Het is dus nog niet gezegd dat Paars er definitief komt, maar door nu naar buiten te treden met afspraken zou het toch wel een blunder zijn als PvdA en VVD er over een aantal weken of maanden alsnog de stekker uittrekken.

De verwachting dat de formatie nog maar een paar weken in beslag zou nemen, noemde Rutte echter optimistisch. Hij waarschuwde dat het nog wel een flink aantal weken kan duren voor er een regeerakkoord ligt. Als dat de lijn van het vandaag aangekondigde deelakkoord volgt, ziet het er naar uit dat de VVD vooral veel lastenverzwaringen moet slikken om het begrotingstekort binnen perken te houden. Laten we hopen dat de liberalen wat meer hun tanden laten zien en hun partners tot minstens enige bezuinigingen dwingen.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

26 reacties
 1. Voor het afschaffen van de eigen bijdrage in de GGZ is alleen voor 2013 dekking gevonden; vanaf 2014 is er geen dekking voor!

   

  De werkgeverslasten worden ook nog eens met 0,7% verhoogd: dat was de voorgenomen verlaging van de AOF premie die nu wordt ingezet om dit akkoord te dekken.

   

  En vanaf 2014 gaat de assurantiebelasting nog veel meer opleveren. Dus die 21% is niet het eindstation. In 2014 is het gewoon 350 euro per gezin (175 euro per nederlander die kan werken).

   

  Maar die details zijn verstopt in vage toelichtingen, en zul je niet op de persconferentie horen.

 2. Lees paars, lees lasten verzwaringen hardwerkende NL-er en ouderen….

  Studenten kunnen naast het feestvieren een studie erbij doen, zolang als men wil…

  Zuid-Europa profiteert van onze welverdiende en vooral zuur verdiende centen… Over Griekenland hoor ik trouwens bitter weinig… Stilte voor de storm Rutte? Gaan we toch weer overstag met water naar de zee dragen?

  En de hand op de knip met de overheidsuitgaven, waar vinden we die
  Terug?

  Assurantiebelastingen omhoog Erg makkelijk gevonden in een warboel van bureaucratie…. Ze creeren een verplichte papierhandel die erg onoverzichtelijk is en dan mag je er als klant zijnde nog flink voor betalen ook…

  Heel het systeem stinkt….

 3. De ambivalentie van een politicus, eerst over ‘rechts’ (echt rechts was het niet door toedoen van het CDA) en dan vrolijk over links, of eigenlijk over rood; paars wordt niet iets waar rechts zijn vingers bij kan aflikken, maar gewoon Tien Over Rood, maar verder is onze Marcx gewoon een liberaal, heur.

   

 4. Het Catshuisakkoord van VVD/PVV/CDA bestond uit ouderen pakken waar je ze raken kan, en werkende mensen mochten zich blauw betalen. En dat terwijl er een fooi bij ontwik.samenwerking werd weggehaald om het CDA te pleasen. Ik vond het echt niet gek dat Wilders daar niet mee wilde instemmen. Had hij dat wel gedaan, dan had hij nu alleen samen met Fleur in de 2e kamer gezeten. Misschien is het eens goed om te melden dat  de VVD daar toen dus WEL mee instemde. ‘t Is maar even dat u het weet. De VVD stemde na het Catshuis-mislukken in met het Kunduz-akkoord. En we weten allemaal wat daar min of meer in stond. Dat was zo mogelijk nog een graadje erger dan wat het  Catshuisakkoord in petto had. Als er voor deze 5 partijen  na de verkiezingen een meerderheid voor was geweest had de VVD die weg gewoon ingeslagen. Maar ook straks als er een PvdA/VVD akkoord ligt zal de VVD dit echt bezuren. De VVD had in het Catshuis niet de kant van het CDA moeten kiezen. Maar daar komen ze nog wel achter.

 5. Deelakkoord is voorlopig nog wel prematuur.

  Een deelakkoord refereert immers aan een ophanden zijnde regeringsakkoord.

  Met het door de policor NOS RTL media gebruikte woord deelakkoord wordt de suggestie gewekt dat een PvdA VVD regering eigenlijk al aanstaande is. 

  Maar Rutte sluit niet uit dat er geen regering met de PvdA komt in deze onderhandeling. 

  Dit deel akkoord is ook de acceptatie van de PvdA van het Kunduz akkoord (SP = tegen) voordat de PvdA in de Rutte II regering zit en uitgevoerd door de demissionaire minister Jan Kees de Jager van het CDA. 

  Geert Wilders is benieuwd of de Jager van het CDA deze maatregelen ook gaat uitvoeren of uit de regering stapt. 

  De presentatie van het schrappen van een deel van het Kunduz akkoord door de Greenpeace clown naast Groen rechtser Rutte is meer een lakeien poppen dienst aan Pechtold.

  De Pvda maloten pop was na het einde van de mededeling meteen vertrokken naar majesteit. 

  De woordvoerder van Ton Heerts van de FNV namens de vakbonden begrijpt de politieke duiding blijkbaar nog niet want de FNV vind het deel Kunduz akkoord beter dan het hele Kunduz akkoord.

  Blijkbaar denkt de FNV dat het Kunduz akkoord van tafel is maar door deze onderhandeling heeft de PvdA zich gecomitteerd aan de rest van het Kunduz akkoord. 

  Het is duidelijk dat de PvdA met een als twee druppels water look alike Socialistische Partij program welicht veel meer linkse kiezers heeft getrokken (van de CDA he he) maar nu al het PvdA verkiezingsprogram weg gooit en met de VVD over rechts gaat onderhandelen om de PvdA maffia in het pluche te krijgen. 

   

 6. Ja Willemijn en dat noemt Diederik Samsom dan het EERLIJKE VERHAAL.

   

  Ik schreef een korte reactie bij de Elsevier over het EERLIJKE VERHAAL en de censuurmachine dondert me er weer eens uit. Dat heet vrijheid van meningsuiting.

   

  Alleen maar schrijven dat Diederik een EERLIJK VERHAAL moet vertellen is dus al voldoende om censuur in deze dictatuur toe te passen.

   

  Maar ja de pvda kiezers krabben zich straks nog wel achter hun oren. Want ook zij hebben een auto of meerdere en een inboedelverzekering, een ziektekostenverzekering, en nog meer van die dingen.

   

  En oh ja, sinds vandaag is bij iedereen het geld met 2% gedevalueerd. We kunnen met ons geld al weer minder kopen.

   

  Dat is echt EERLIJK, volgens de pvda. Ben ik blij dat ik me iedere dag in de spiegel kan aankijken.

   

  Voor mij is het onbegrijpelijk dat het domme volk zich heeft laten sturen door Maurice de Hond in deze hype rondom Samsom en Rutte.

   

  En ik krijg steeds meer bewondering voor Geert Wilders om niet akkoord te gaan met die Catshuisakkoorden.

 7. @ Prinse

   

  ‘met de VVD over rechts….’ U moet mij toch eens uitleggen,wat de VVD met rechts te maken heeft

  De VVD is de grootste verzaker van het rechtse politieke gedachtengoed;op hun flesje ideologische wijn is al een oceaan aan water losgelaten.De partij is erger dan de PvdA,want de VVD bedriegt haar kiezers keer op keer en in veel ernstiger mate dan de vlijtig ons geld  uitdelende rojen.De VVD schrijft verkiezings-programma’s,waarvan de (gedeeltelijke)uitvoering niet serieus wordt genomen.Naar de verkiezingsretoriek -we zijn het wellicht vergeten- behoort de VVD helemaal niet om tafel met de PvdA te gaan zitten,maar integer terug te gaan naar de kiezer en te bekennen,dat met deze verkiezingsuitslag de door haar gewenste rechtse regering niet gerealiseerd kan worden,daar hoort ze immers voor te staan, en niet om een PvdA(vorige keer een CDA) programma uit te voeren.  Dat soort zuiverheid is ook niet meer nodig:de kiezer is toch een beetje massaal tegen een deur aangelopen,en via je boys bij de media in den brede,kneed je ze toch wel in je knevel.

  Los hiervan heb ik het idee ,dat von Amsberg wel zou willen aftreden,en dat daarom zo vreemd gesmeerd

  een kabinet in elkaar wordt getimmerd van (kennelijk: schijn) opposanten.Het komende regiem zelf,ligt helemaal niet in de rede,na deze verkiezingsuitslag,waarin door de kiezer op zijn manier tegengestelde blokken (PvdA en VVD) zijn gevormd;dat blijkt nu vrijwel één partij te zijn,geen maskers meer:één grote politiek correcte multiculti EU fanclub.Met wat verschil van mening over hier en daar wat centjes,en misschien zelfs dat nog voor de bühne….

 8. Nee. Daar heeft u een punt. Ik bedoeldaar te zeggen met over rechts gaan voor de achetrban van de PvdA. Je kon het al horen bij de binnensmondse lachbuien bij D66 Koolmees en Arie Slob CU die bij resp. Nieuwsuur van Twan Huys en Pauw & Witteman zeggen dat het in wezen gaat om een aanpassing van een deel van het Lente (Kunduz) akkoord … en dat de achterban van de PvdA niet wordt voorgelicht dat ze met hun linkse PvdA verkiezings programma worden uitgekleed. 

  Uit het begin van uw comment begrijp ik dat u (terecht) onder rechts verstaat: no taxation without representation !

  Hier wat ijkpunten. 

  1. De  verkiezing is gemanipuleed door de policor media van NOS – RTL

  2. Houd maar voor ogen dat ruwweg de 8 zetels van de marxistische bevrijdings theologische CDA naar de PvdA is gegaan en dat de 9 zetels van de PVV naar de VVD zijn gegaan

  3. De regering is mogelijk totin 2013 gewoon de demissionaire regering van VVD en Jan Kees de jager CDA\

  4. Het is niet ondenkbaar dat het weldegelijk vastloopt tussen de VVD en PvdA en er na lang doormodderen nieuwe verkieizingen moeten komen.

  5. In wezen is de uitslag een pyrrhus overwinning voor PvdA en Rutte is geworden

  6. In wezen is er weing verandert. De PVV is nog steeds de 3e partij. De 31 – 30 is nu 41 – 38 

  7. De Nederlandse politiek is niet meer soeverein. Den Haag is wingewest geworden van Europa. 

  8. De Nederlandse burger en economie wordt gechanteerd door de Nederlandse export industrie.

  9. De Amerikaanse verkiezingen zullen met Obama Rutte onder druk zetten en met Romney de PvdA. 

  10. Europa (Griekenland en Spanje) is niet houdbaar en dat zal dePVV enkel in het gelijk stellen. 

  11. Rutte’s troefkaart is (voorlopig) dat hij een monarchist is en enkel voor de instandhouding van de monarchie aan de top staat. Zijn 2e stokpaardje is het herstel van de Thorbeckiaanse orde. 

 9. Nu word de hard werkende nederlander dubbel zo hard genaaid. Aangezien Samsom staat voor de niet werkende mens en Rutte voor de rijke mens. Wie gaat de hard werkende nederlander helpen ??

 10. Ach ja, en wederom hoor en lees je niets over snijden in eigen vlees, korten op ontwikkelingshulp (wilde VVD toch?)en subsidies.

  Het blijven gewoon een stel incompetente lui, die ballen verstand hebben van hoe een land te regeren, pffff je zal toch overgeleverd zijn aan dat zooitje, dan ben je klaar;-).

 11. Theo Prinse

   

  Ik ben het helemaal met u eens.

   

  Over de verkiezingsuitslagen gesproken!

   

  3 jaar lang ga ik bijna dagelijks naar een verzorgingstehuis om voor een familielid te zorgen.

  Elke bewoner krijgt via de gemeente een stembiljet, de gemeentes weten niet hoe het met de gesteldheid van de bewoners is. Veel bewoners krijgen nauwelijks bezoek, of helemaal niet. Nu ben ik tot de ontdekking gekomen dat er op alle afdelingen biljetten waren verdwenen.(dus gebeurt dat in andere tehuizen ook)

   

  75% van het verplegend personeel is van Surinaamse afkomst en hebben toegang tot de medische gegevens van de bewoners, omdat er bij het inteken gesprek een kopie van je ID wordt gemaakt.

   

  Het stemburo was in het tehuis aanwezig, ook voor buurtbewoners.

   

  Er waren in de korte tijd dat ik daar was, heel wat personen die twee  machtigingen hadden, met andere woorden, er is daar behoorlijk gefraudeeerd!

   

  Ik heb het gemeld aan mijn partij in de tweede kamer en ook in mijn gemeente.

   

  Eerdaags komen de gemeenteraads verkiezingen, de gemeente zou alle biljetten van de bewoners naar de manager moeten sturen, die daar zorgvuldig mee om moet gaan, samen met familie etc!!!!

   

   

   

   

 12. Ik heb nog een goede tip voor RoofRidderRutte: Waarom geen 21% BTW
  heffen op het storten van je salaris,  uitkering of pensioen? Kijk, dát
  tikt tenminste aan. Wat zal het gemiddelde nettobedrag zijn dat
  maandelijks wordt gestort? € 2000? Nou, als je daar dan maandelijks zo’n
  € 420 van kunt “vangen”, tikt dat behoorlijk aan en laat dán
  Griekenland, Spanje etc maar komen! Je bent een dief van je eigen
  staatsportemonnaie, als je zo’n gelegenheid laat liggen!

  Ik zeg Rutte: Doen! Je ben nu tóch de schaamte voorbij, je masker is
  gevallenen en van je liberale principes blijkt nu, dat je die eigenlijk
  nooit gehad hebt, dus gá ervoor! Maak kapot die economie, je kúnt het!

  De PvdA zal het welwillend aanschouwen en het glimlachend goedkeuren!

 13. De schaamte voorbij. Zo is het.

   

  Net zo makkelijk als de VVD met rechts in zee gaat, kruipen ze nu met links in bed.

 14. Laat die lachende leugenaars nou eerst eens bezuinigen op dingen zoals ontwikkelingssamenwerking en cultuur.Het gaat er bij mij maar moeilijk dat er op zo’n rigoureuze manier je zakken gerold wordt.Wel miljarden voor Brussel,maar voor hun eigen burgers niente,nada,niks.

  Het heeft allemaal niks met bezuinigen te maken maar met een ordinaire lastenverzwaring voor de burgers.

  Ik ben benieuwd hoelang de mensen dit nog pikken en de pleuris uitbreekt. Ik hoop dat dit kabinet er niet komt of in ieder geval de rit niet uitzit.

 15. Dit vergat ik even.Is het geen aardig idee om de mensen verder te beroven door invoering van het fietsplaatje?

  Levert al snel honderden miljoenen op.

 16. Uit de vragen en antwoorden in het debat over het Kunduz II akkoord blijkt dat Rutte geen nieuwe maatregelen zal nemen.

  Geert Wilders noemt Rutte de grote verliezer en spreekt van het kabinet Samsom 1 terwijl Roemer omgekeerd zegt dat de PvdA een enorme draai heeft gemaakt naar de VVD.  Wilders doelt op de door hem gevreesde knieval van Rutte voor de multiculti agenda van de PvdA. 

  Wilders en Roemer positioneren onderling dus tegengesteld naar de VVD PvdA en Roemer positioneerd weer tegengesteld aan de PvdA rond het begrip rechts in de visie van de PvdA achterban die lastenverzwaring doorvertaald als een verrijking van de Brusselse Europese ambtenaren elite. 

  http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/

 17. Kat en hond in één hok, en dàt wil ons gaan regeren? Daar krijg je het toch Paars benauwd van?

  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 18. Als je als VVD zo makkelijk naar beide kanten kunt draaien heb je de facto de positie van middenpartij overgenomen. Het CDA is in de marge gedrongen en gaat het pad op van Groenlinks. Sp/PvdA is de linkervleugel en voor het liberale gedachtengoed moeten we bij de PVV zijn.

 19. De liberalen hun tanden laten zien ? De PvdA onder Samson zal ze alras eruit slaan. In dat opzicht is Rutte wel een fel blaffend schoothondje, maar wel eentje die uit angst alle bevelen opvolgt. En de assurantie belasting weer omhoog ? Wat gaat dat wel niet worden in combinatie met die 21 % BTW ? Deze maatregelen zijn niet meer dan brood en spelen. Eerst het volk blij maken met het afschaffen van een aantal zaken, om het in de nabije toekomst de meest vreselijke oren aan te gaan naaien. Alleen Vincent van Gogh zou jaloers geworden zijn met zijn afgesneden oor. Hij zou de enige zijn die baat zou hebben gehad om een oor aangenaaid te krijgen.

 20. Prima… Of we het er nou mee eens zijn of niet, er wordt een bestuurlijke daadkracht ten beste gegeven die we al zo lang missen… 

 21. “We koppelen de AOW aan de levensverwachting. De AOW leeftijd gaat in 2017 omhoog met een half jaar, in 2020 en 2022 opnieuw met een half jaar en in 2025 naar 67 jaar. Dat biedt toekomstige

  gepensioneerden ruimschoots de tijd zich voor te bereiden op verandering.”.. verkondigde de PvdA in zijn verkiezingsprogramma. Ben je mooi ingestonken als je PvdA gestemd hebt om deze reden.

 22. Ik snap de kritiek totaal niet op het afzien van de forenzentaks.

   

  Kritiek dat je per saldo dezelfde lastenverhoging hebt: De ene lastenverhoging is de andere niet. Probleem van de forenzentaks is dat een relatief kleine groep voor extreme bedragen (wel 300 euro per maand in mijn geval) getroffen zou worden. Mede door de gevolgen voor inkomensafhankelijke toeslagen e.d. Verhuizen is geen optie, banen liggen ook niet voor het oprapen. Geen enkele overgangsregeling. Dat is onbehoorlijk bestuur. Zo iets moet van de baan, ongeacht het alternatief.

   

  Kritiek dat het milieu er onder lijdt: Grootste milieuprobleem is overbevolking. Doordat Nederland zo vol is, is er geen natuur meer in dit land. Juist de partijen en organisaties die het hardst huilen om de milieu-effecten van forenzen, doen er tevens alles om het nog voller te krijgen. GroenLinks spant de kroon: Open grenzen, kinderpardon, nog zwangerschapsverlof langer, gratis verlof voor vaders, geen bezuinigingen op kinderopvang, etc.. Als je het milieu wilt helpen, zorg dan voor lagere geboortecijfers. Om te beginnen in eigen land, maar ook ontwikkelingshulp uitsluitend bestemmen voor landen waar de bevolking daalt. Het leuke is, dat dit ook nog eens miljarden oplevert. Forenzen vervuilen het milieu per saldo amper. Een gezin met 3 kinderen (=consumptie!) is belastender voor het milieu dan een alleenstaande forens. Daarnaast hebben veel forenzen moderne schone auto’s.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.