Zijlstra: Ach, het is maar 4 procent

De liberalen zijn wel de laatsten die lichtzinning met het inkomensverlies aan de bovenkant moeten omspringen, maar volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is 4 procent acceptabel.

Zijlstra zweert dat van 10 procent inkomensverlies geen sprake zal zijn. “Dat gaat sowieso niet gebeuren.” Maar zijn leden zullen instemmen met een verlies van 4 procent.

Nog maar enkele dagen geleden sprak Mark Rutte over een maximaal koopkrachtverlies van 0,6 procent voor de hogere middenklasse. Dat is nu dus al tot 4 procent opgelopen. 10 procent gaat volgens Zijlstra niet gebeuren. Maar wat als blijkt dat de hogere inkomens er 5 procent op achteruit gaan? Of 6 procent? Gaan de liberalen dan alsnog overstag?

De VVD is de partij die zegt op te komen voor de hardwerkende Nederlander. Het is, of was, de enige grote partij die weet dat als burgers jarenlang hebben gestudeerd (iets waar zij voortaan, terecht, maar dat komt er nog eens bij, zelf voor gaan betalen), een stapje harder lopen om carrière te maken, risico nemen door te ondernemen, zij meer inkomen verdienen. Het was ook de partij die zich daarom verzette tegen alles dat inkomensafhankelijk is gemaakt in dit land. En het was de partij die pleitte voor marktwerking in de zorg, gestoeld op keuzevrijheid voor consumenten en concurrentie tussen private zorgverzekeraars. Die drie principes zijn nu overboord gezet.

Zijlstra doet alsof het wel meevalt, alsof VVD-kiezers de partij dankbaar zouden moeten zijn dat het niet met een inkomensterugval van 10 procent heeft ingestemd. Maar mensen hebben juist VVD gestemd om te voorkomen dat zij er überhaupt op achteruit zouden gaan. Zij hebben VVD-gestemd om te voorkomen dat er verder werd genivelleerd. Nu krijgen zij het toch. Zijlstra moet dat niet proberen goed te praten. Het enige dat hij kan doen, behalve alsnog tegenstemmen, is wijzen op wat de VVD hiervoor heeft teruggekregen. Het ziet er echter niet naar uit dat de winst voor de achterban opweegt tegen deze verschrikkelijke PvdA-maatregelen die de Rijksbegroting noch de kwaliteit van de zorg ten goede komt.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

45 reacties
 1. die lui allemaal zeg, het lijken wel sinterklazen. Maar goed ze hebben altijd waargemaakt wat ze beloofd hebben dus het zit wel snor.

 2. Hoe komt Swalbe Heilstaat aan die cijfers? Want volgens zijn glimlachende Premier zijn de cijfers helegaar nog niet bekent!

   

  RARARA… ohh ja Liegende VVD (zoals gewoonlijk)

 3. Weer zo’n huichelaar en leugenaar, die Halbe Zijlstra. Net een nieuw baantje van Führer Marx gehad en hij verloochent direct elk liberaal principe. Dus geen illusies over de marxistenclub die zich VVD noemt: er zijn uitsluitend ruggengraatloze en opportunistische baantjesjagers in deze door en door verrotte club.

   

  De middenklasse wordt de komende jaren definitief uitgeschakeld en volledig leeg gezogen.

   

  Maar het model van deze zieke staat met zijn almachtige regering is gedoemd tot de totale ondergang. Er komt geen economische groei meer, er komen nog veel meer EUSSR miljarden betalingen, alle prikkels tot werken verdwijnen, stijgende kosten van immigratie en door de nationalisatie van de zorg beschikt de regering naar eigen inzicht over inkomen en bezit van de burger. Deze is slaaf en vogelvrij. Geen enkel bezit of inkomen is nog veilig. Een armoedeval van tientallen procenten en echt niet die 4% van die vent Zijlstra.

   

  Met dank aan die VVD verraders.

   

 4. De man die voor de verkiezingen zijn onzichtbaarheid in de verkiezingen doorbrak door ons een worst van 1000 euro voor de neus te houden, dat was de Rutte waar we van hielden. Waar is hij toch gebleven?!

   


  VVD-LIJSTTREKKER RUTTE BELOOFT BELASTINGVOORDEEL VAN 1000 EURO


  Geschreven op: 22 augustus 2012

  Van onze politieke redactie DEN HAAG – VVD-lijsttrekker Mark
  Rutte belooft werkende mensen een belastingvoordeel dat kan oplopen tot
  1.000 euro per jaar. Deze toezegging doet de liberaal in De Telegraaf.

  Door zijn uitspraak doorbreekt hij de stilte en mengt hij zich ook
  in de verkiezingscampagne. Rutte, Roemer en Wilders kregen de laatste
  tijd het verwijt dat ze onzichtbaar zijn. Daar is nu een eind
  aangekomen, hoewel de VVD-campagne pas aanstaande zaterdag van start
  gaat.

   

  http://www.twenteactueel.nl/index.php?rubriek=landelijk&artikel_ID=6112

 5. Het is toch niet te geloven, al die mensen die strategisch hebben gestemd om vooral niet de PvdA los te laten gaan en dan dit doen het is werkelijk niet te geloven, dit verraad is te groot om te worden vergeten en het was al zo groot door alle toezeggingen aan de EU.

   

 6. Ik zag eerst het zinnetje en toen pas uw naam beste @Johanna

   

  Net als uw inzichten bij Romney en Obama vraag ik u waar de PvdA zijn geloofwaardigheid heeft verloren?

   

  Ik meende toch duidelijk te horen voor de verkiezingen dat Samsom geen beloften deed en dat iedereen het in zijn portemonnee zou merken…wel naar mijn bescheiden mening klopt dat wel aardig.

   

  En Wilders die houdt net als alle andere oppositie-partijen zijn rug recht toch?

  Bij de vorige formatie lag dat wel even anders…hoeveel beloften gingen toen niet van tafel?

   

  Ik zal u eens een politiek meetlint doen toekomen, dan hoop ik dat u niet langer met 2 maten zult meten.

 7. Zijn eigen politiek lijder heeft aangegeven dat er nog gerekend moet worden; de nog linksere lijder van deze coalitie is wel al met cijfertjes gekomen. En Halbe roept weer iets anders.

   

  In iets ‘simpels’ als het ESM-debat heeft een collega van Halbe laten blijken er mijlenver naast te zitten, zonder blikken of blozen iets roepen dat voor geen meter overeestemt met de feiten. Wie zegt mij dat Halbe nu niet hetzelfde overkomt? Heeft Halbe zelf dan geen gevoel bij zijn achterban en probeert het dit zo te verkopen of stuurt Halbe nu al aan op een breuk in de coalitie? Halbe leidt nu de fractie die eerst van harte instemt met het akkoord en pas een beetje begon te morren toen het publiek reageerde. En hun beste arguement? “in onderhandelingen is het een beetje geven en nemen.” Geen visie, geen goed bearguementeerd betoog hoe deze maatregel het beste voor dit land op dit moment is.

   

  Hoe dit ook zij, de VVD is op geen enkele wijze ook maar een beetje geloofwaardig, dus vergeef me als ik Halbe niet direct geloof. 

 8. Ja, deze regering is echt een unicum. Vroeger was het meestentijds of/of-kwestie: of je nou door de hond, of de kat gebeten zou worden.

   

  Halbe Zijlstra zou overigens zelf ook niet meer dan 20% gekort moet worden. Zijn hoofd lijkt me afdoende, dan is in ieder geval alvast de kop van deze regeringsperiode er af. 

   

   

   

   

 9. Dus zal de gemiddelde Nederlander er alleen al om die reden 6% op achteruitgaan. Vanwege het nivileren komt daar dus nog 4% gemiddeld bij, maar op microniveau zal een gezin met 2 studerende kinderen, een koophuis, een verzekering en inkopen in Nederlandse winkels er zeker meer dan 10% op achteruit gaan.

   

   

 10. Zal ooit echt bekend worden waarom wilders wegliep??????????

  Dit deed hij al een keer bij Dijkstal, van Aartsen en consorten; die waren hem toen al te links.

   

  En heriinner je hoe ze bij de VVD Fortuin demoniseerden…..

  Voor mij is (T)Rutte de nieuwe Dijkstal .

  Trouwens grappig die mogelijke anagrammen met Dijkstal en Zijlstra

   

   

   

   

 11. Dhr. Zijlstra kan zalvende woorden spreken maar het kwaad is geschied en het komt nooit meer goed. De VVD heeft zichzelf gediskwlificeerd en is nu voor generaties onbetrouwbaar. 

  Die betrouwbaarheid hebben ze totaal verloren door het samengaan met de PvdA en ook nog voor die partij op de knieen te zakken. Die partij heeft zijn verkiezingsprogramma met al zijn beloftes totaal verlocchend. 

  Die partij gaat de marge inzakken om daar heel lang en misschien wel nooit meer uit te komen. 

  Helaas voor alle totaal verbijsterde leden van de diverse gemeenteraden voor de VVD, hun baantjes staan zwaar op de tocht en velen van hun zullen de biezen moeten pakken!

  VVD is niet meer…de vrijheid en democratie zal door een andere partij overgenomen worden. 

   

 12. onbedoeld mooi uitgevonden “”geloogwaardigheid”” maar dat hebben ze nou juist niet verloren.

 13. Dan zegt ie, acht het is maar 4% van mijn inkomen als staatssecretaris. Geeft niets. Neem maar mee hoor.

 14. VVD en de PvdA hebben hun geloogwaardigheid  totaal verloren. 

  Wilders hield zijn rug recht, hij misbruikt niet de zorg voor inkomstennivellering.

  Deze regering is de Kat& Hond regering. Want vechten zullen ze.

 15. Karl Kraut 13.14

   

  Rutte zei er niet bij dat die 1.000 euro voor de veelverdiener bedoeld was.

 16. Atlee 13.23

   

  PvdA heeft zijn geloofwaardigheid verloren aangaande WW en ontslagrecht bovendien door  de zorg te misbruiken  om hun stokpaartje  inkomenspolitiek in te voeren.

  Wilders hield zijn rug recht en is de betrouwbaarste politicus. Hij koos nog tussen 65 en 67  AOW voor het midden 66 jaar.

 17. Zijlstra zal het niet voelen die zit ruim boven die grens van 70.000. Hoe zit het trouwens met die BTW verhoging , hoe gaat die gecompenseerd worden?

 18. U bent waarschijnlijk horende doof en ziende blind.

   

  U praat nogal wat mensen na en past uw mening daar naadloos op aan!

   

  Ik vergeef het u, dat zien we veel vaker op DDS…maar dom blijft het!

 19. “Zijlstra zal het niet voelen die zit ruim boven die grens van 70.000″

   

  Mag ik daaruit opmaken dat u nivelleren ook stiekem een feest vindt?

 20. Koning Ludwig 

  Dank je. Ik moest toch even lachen. Inderdaad een nieuw woord. Misschien kom ik in het woordenboek. Ha,ha.

 21. Ik herinner me nog een tijd, niet eens zo heel lang geleden, dat men zich in koopkrachtplaatjes druk maakte over 0,25% erbij of eraf. Inmiddels zijn we al zover dat het met meerdere hele procenten tegelijk gaat. Hoe komen die politici erbij dat dit de juiste weg is voor Nederland? Ze doen al jaren hetzelfde, maar verwachten nu toch echt eens een andere uitkomst. Misschien wordt het ondertussen tijd om het begrotingstekort weg te werken door uitgaven te verminderen, want vergroten van de inkomsten gaat echt niet lukken. Gezinnen zorgen namelijk wel altijd voor begrotingsevenwicht. Sterker nog, hoe meer schulden de overheid maakt, hoe meer de particulieren gaan sparen. Ik begin zo onderhand ernstig te twijfelen of onze politici echt zo dom zijn of dat ze bewust bezig zijn de burgers zo arm mogelijk te maken. 

 22. Ik zie niet in hoe de euro gered kan worden. Ik verwacht vanuit Duitsland niet meer geld dan de 190 mrd die het BVG heeft gefiatteerd. De publieke opinie in combinatie met aanstaande verkiezingen zal voorkomen dat het meer wordt. De ECB gaat nog proberen om door garanties af te geven er voor te zorgen dat Spanje toegang tot de kapitaalmarkt houdt. Maar ik neem toch aan dat kredietbeoordelaars hier korte metten mee zullen maken door de ratings van eurolanden te verlagen zodra de garanties het ESM te boven gaan. Bovendien gaat het ESM nooit op 700 mrd komen, aangezien een aantal landen zijn bijdrage niet kan voldoen en Duitsland ook niet meer betaald dan genoemde 190 mrd.

 23. Wat we na de beschamende vertoning de afgelopen week kunnen concluderen is dat Swalbe Heilstaat (zeer goed gevonden van Maen Tochrechts, die houden we erin) gewogen en te licht bevonden is. Hij komt op me over als een huilende kleuter die net zijn lolly op de grond zag vallen maar blijft volhouden dat ie nooit een lolly gekregen heeft. Onze communicatieve viertal laat verduiveld vele steken want naast Schwalbe horen we ook niks van Marx Rutte (heeft ie zijn onzichtbaarheids-pillen weer aangevuld?) Stef ‘E-Mail, Integratie alaaf !!’ Blok en Henk ‘hoe rap kan ik van mijn sokkel tuimelen’ SlapKamp. Het is een en al droevenis.

 24. Zoals we bezwendeld zijn met de EU,gaan Marx en zijn vriend Zwamson vrolijk lachend verder met het uitbenen van de Nederlandse burgers.Het is te gek voor woorden.Woedend wordt je op dat stelletje,alleen je kan er niets tegen doen.Alleen hopen dat gauw struikelen over deze plannen.

 25. ‘Kan’ was het cruciale woord, toen Rutte beloofde dat het belastingvoordeel voor werkende mensen kon oplopen tot 1.000 per jaar. En als iets zou kunnen, dan kan dat net zo goed ook niet. Als je mikt op de strategische kiezer, dan hanteer je de waarheid vanzelfsprekend strategisch. 

   

  witwas op 5 november, 2012 – 14:43: “Hoe komen die politici erbij dat dit de juiste weg is voor Nederland?”

   

  - Als je een pakt hebt gesloten, eentje zoals deze tussen VVD en PvdA à la HItler-Stalin, dan laat je alle schaamte achter je, en dan pak je knalhard door. Dan nivelleer ten bate van de laagstbetaalden en de hoogstbetaalden—maar de middenlaag, die mik je er tussen uit.

   

   

 26. E.T is boos. En besluit om alle socialisten, met vriend echt gelovige, per vliegende schotel over te brengen naar de planeet Mars. Ruimte zat om daar te doen waar zij goed in zijn. Niets, of bidden. Op aarde, we blijven in Nederland, merk je er in de eerste instantie niets van. Neem een productie van geef het een naam, gaat gewoon door. Drukte, overdag, op de weg, precies het zelfde. Het eerste wat merkbaar word is een immens overschot op welke begroting ook. Rutte en Zijlstra snappen het nu niet, maar dan helemaal niet meer. De NOS, P.V.D.A [ een buik ] in paniek. Er zijn geen zielige mensen meer. Wel eigen mensen die ook, zonder bom op buik, om respect vragen. Er is èèn socialist overgebleven om uitleg te geven, Spekman. Geintje van het Maya volk.

 27. De MSM is bezig met crisis management om hun sociliastisch kabinet te redden.

   

  U kunt overigens nog stemmen. De vraag: Ondanks de slechte start verdient Rutte II onze vertrouwen 

  http://www.stand.nl/

   

  ps. Beetje vreemd om dit scharlaken misbaksel het kabinet Rutte II te dopen. Noem het beestje gewoon bij de naam: Samson I, eventueel Den Uyl II

 28. VVD en de PvdA hebben hun geloogwaardigheid  totaal verloren. 

  Wilders hield zijn rug recht, hij misbruikt niet de zorg voor inkomstennivellering.

  Deze regering is de Kat& Hond regering. Want vechten zullen ze.

 29. Het natuurlijke electoraat van elite en regentenpartij VVD is amper 10 procent en 15 TK-zetels!  Dat is het perspectief voor deze grachtengordel club van regenten, baantjesjagers en eurofielen zonder enige binding met de hardwerkende Nederlander en de middenklasse.  De Puinhopen van Paars III zijn gezaaid door het verraad van het VVD-duo Rutte-Blok! De finale afrekening volgt bij de gemeenteraadsverkiezingen in  maart 2014 als honderden VVD-leden hun banen als raadslid of wethouder kwijt dreigen te raken!.

 30. Zojuist was op de kritische, objectieve nieuws-zender Radio1 een kort interview een willekeurige mevrouw te Zaltbommel: “Naar het zich laat aanzien ga ik er niet veel op achteruit maar was ik er wel veel op achteruit gaan dan had ik het ook fair gevonden”

  De schijnheiligheid duipt er weer vanaf.

  En Spekman en zijn liederlijke clique gaan jolig verder met hun bacchanaal, zichzelf vetmestende op- en ten koste(n) van anderen.

 31. ik hoorde die straatintervieuwtjes in Zaltbommel ook, de mensen die aan het woord kwamen vonden het allemaal prima en waren bereid om hun vertrouwen te geven aan het kabinet. En op zo’n moment vraag ik me echt af of ik nou gek ben. Denken ze bij de msm nu nog dat de boodschap van dit onheilskabinet onder de mat valt te vegen. En dat soort lui als in Zaltbommel wens ik dan maar veel sterkte als ze in 2014 ineens toch een stuk minder in de portemonee aan treffen, ze weten gewoon niet waar ze het over hebben.

 32. @ Johrij.

  Zie de casus Gerrie Eickhoff, de vet betaalde top-journalist van het onafhankelijke, objectieve en neutrale NOS-journaal die tot nu toe nog geen enkele boze VVD’rs heeft weten op te sporen.

  Die man verdient mijns inziens de Last Man on Earth-trofee. 

  Het bewijst wel dat de echte wereld voor de policor journalist een waar labyrinth is. Vandaar dat ze om de haveklap geschoktheid veinzen.

 33. Vóór donderdag wil de ‘oppositie’ de stukken gelezen hebben.

  Wat kunnen wij verwachten van:

  SP.

  D66
  GL

  SGP

  PVV

  CU

  CDA

  PvdD

   

  Op wat voor manier zullen die lui tégen zijn? 

 34. Eh, Nick?

  “En het was de partij die pleitte voor marktwerking in de zorg, gestoeld
  op keuzevrijheid voor consumenten en concurrentie tussen private
  zorgverzekeraars.”

  Het was de partij die in 2005 de zorg genationaliseerd heeft, met de huidige ellende als direct gevolg.
  Hans en Hans, weet u nog?

  Hoezo, ‘marktwerking’?

 35. Een mens vraagt zich af of het beruchte fietsenhokincident soms het voorspel voor deze coalitie was. Toen was de VVD ook al zo onderdanig.

 36. Johanna

  Attlee

  Wilders koos niet voor 66.

  .

  Op de avond van de verkiezingen toen duidelijk bleek hoeveel winst de PVV ging maken, maakten Jongerius en Wientjes bekend dat ze accoord waren met de verhoging van die leeftijd naar 66 jaar.

  Het had dus niets met de rechte rug van Wilders te maken maar met de truc van de sociale partners.

 37. Jawel hoor, 10% achteruitgang kan ook. Zijlsta heeft namelijk gezegd dat hij niet zal accepteren dat ‘grote groepen’ niet voldoen aan de afgesproken voor- of achteruitgang in koopkracht. Dus wanneer grote groepen hiervan afwijken zullen er aanpassingen zijn aan het akkoord. Maar hij erkent tegelijkertijd dat er individuele gevallen mogelijk zijn die er dus inderdaad 10% op achteruit gaan, en die hebben dus gewoon pech gehad, omdat zij niet tot de grote groep behoren. Maar daartegenover staat, zo stelt hij, dat er ook individuen mogelijk zijn die er 10% op vooruit gaan. Net alsof dat het leed van de achteruitgangers ook maar enigszins verzacht.

   

  De boodschap is duidelijk. Grote groepen moeten gelijk opgaan, en mogen niet te veel afwijken van de afgesproken koopkrachtwinst of – verlies, dat is er 0,5% op vooruit gaan of er max. 4% op achteruit gaan.

   

  Individuen die buiten de boot vallen, zijn en blijven gewoon de lul. Jammer maar helaas voor diegene die net dat individu is en er wel 10% op achteruitgaat, dan had hij maar in het plaatje moeten passen. Want mensen die gewoon altijd de lul zijn, is nu eenmaal onvermijdelijk volgens Zijlstra.

   

  Zie hier: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/353876/Zijlstra-aanpassing-bij-tegenvallende-koopkrachtcijfers.htm?cmpid=NLC|Elsevier%2520Dagelijkse%2520Nieuwsbrief|06-nov-2012|Halbe%2520Zijlstra:%2520aanpassing%2520bij%2520tegenvallende%2520koopkrachtcijfers

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.