Zijlstra: Ach, het is maar 4 procent

Foto:

De liberalen zijn wel de laatsten die lichtzinning met het inkomensverlies aan de bovenkant moeten omspringen, maar volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is 4 procent acceptabel.

Zijlstra zweert dat van 10 procent inkomensverlies geen sprake zal zijn. “Dat gaat sowieso niet gebeuren.” Maar zijn leden zullen instemmen met een verlies van 4 procent.

Nog maar enkele dagen geleden sprak Mark Rutte over een maximaal koopkrachtverlies van 0,6 procent voor de hogere middenklasse. Dat is nu dus al tot 4 procent opgelopen. 10 procent gaat volgens Zijlstra niet gebeuren. Maar wat als blijkt dat de hogere inkomens er 5 procent op achteruit gaan? Of 6 procent? Gaan de liberalen dan alsnog overstag?

De VVD is de partij die zegt op te komen voor de hardwerkende Nederlander. Het is, of was, de enige grote partij die weet dat als burgers jarenlang hebben gestudeerd (iets waar zij voortaan, terecht, maar dat komt er nog eens bij, zelf voor gaan betalen), een stapje harder lopen om carrière te maken, risico nemen door te ondernemen, zij meer inkomen verdienen. Het was ook de partij die zich daarom verzette tegen alles dat inkomensafhankelijk is gemaakt in dit land. En het was de partij die pleitte voor marktwerking in de zorg, gestoeld op keuzevrijheid voor consumenten en concurrentie tussen private zorgverzekeraars. Die drie principes zijn nu overboord gezet.

Zijlstra doet alsof het wel meevalt, alsof VVD-kiezers de partij dankbaar zouden moeten zijn dat het niet met een inkomensterugval van 10 procent heeft ingestemd. Maar mensen hebben juist VVD gestemd om te voorkomen dat zij er überhaupt op achteruit zouden gaan. Zij hebben VVD-gestemd om te voorkomen dat er verder werd genivelleerd. Nu krijgen zij het toch. Zijlstra moet dat niet proberen goed te praten. Het enige dat hij kan doen, behalve alsnog tegenstemmen, is wijzen op wat de VVD hiervoor heeft teruggekregen. Het ziet er echter niet naar uit dat de winst voor de achterban opweegt tegen deze verschrikkelijke PvdA-maatregelen die de Rijksbegroting noch de kwaliteit van de zorg ten goede komt.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!