Heeft Wilders de grensrechter doodgetrapt?

Foto:

Geen probleem met Marokkanen, zegt Ali B. Wilders voert haatcampagne. Partijen willen geen debat.

Twee dagen werd er in de media gezwegen over het werkelijke probleem achter het ‘conflict’. Nergens viel het M-woord. Er was, zo begrepen we van de vele tv uitzendingen erover en de krantenberichten, iets met het functioneren van de KNVB. Snoeihard werden KNVB-bestuursleden geïnterviewd. De focus draaide weg van het incident. Ondertussen had een van de getuigen allang gezegd dat het ‘drie Marokkanen’ betrof. Ondertussen hadden we allang kunnen zien dat Marokkaanse jongeren het opnamen voor hun Marokkaanse maatjes. 

Iedereen wist waarover het ging. Maar het mocht niet in de discussie komen. De Nederlandse burger werd als een kleuter behandeld. Bij de KNVB-persconferentie sprak een journalist er zijn ontzetting over uit dat door het gedrag van ‘drie belhamels’ het amateurvoetbal voor een weekend werd stil gelegd. Deze journalist werd door niemand gecorrigeerd.

We hebben in Nederland dus een voetbalprobleem, en mogelijk een belhamelprobleem.

Dat het voetbal geweld op de Nederlandse velden voornamelijk allochtonengeweld is, mag niet benoemd worden. 

Toen verslaggever Jeroen Wollaars van het NOS Journaal op Twitter zijn bewondering uitsprak over de openheid van de KNVB, nadat er een hele personferentie over niets werd gepraat, had ik de volgende korte Twitter-uitwisseling met hem:

Jeroen Wollaars: hoe weet je dat dat het motief is???

Joost Niemoller: 3 Marokkanen trappen liggende blanke dood. als het andersom was had je gezegd dat het racistisch was. Nu zwijgen jullie.

Jeroen Wollaars: wat een onzin

?JoostNiemoller: Jullie zwijgen niet?

Jeroen Wollaars: niet over de feiten, wij speculeren inderdaad niet

?JoostNiemoller: Jullie vragen niets na, noemen alleen etniciteit als de dader blank is.

Waarna Wollaars zweeg. En met dat zwijgen gaan ze bij het NOS Journaal door. Ook bij RTL trouwens. Hele getuigenverslagen publiceren ze daar, waar geen Marokkaan in voorkomt.

Dader-etniciteit is in Nederland taboe, tenzij de dader blank is. Zoals bij Marianne Vaatstra, waar nog niet eens vaststaat dat die Jasper haar vermoord heeft, maar uit en te na wordt zijn blank-zijn, zijn boer-zijn, zijn gereformeerd-zijn in beeld gebracht, dag na dag.

Hoe zou je moeten vaststellen dat het hier ging om een racistische daad van Marokkanen tegen een blanke scheidsrechter? Ten eerste omdat het hier een patroon betreft. Marokkanen in groepen pakken nooit een Marokkaan aan in een autoriteitspositie. Maar wel een blanke treinconducteur, een blanke homofiele leraar, of, gewoon omdat het kan, een blanke oude man. Zoals in dit gruwelijke bericht valt te lezen. Zeker ook een voetbalprobleem. Of een belhamelprobleem. Groepsgewijs is er bij Marokkanen sprake van schaamte- en eercultuur. Als iemand in die groep wordt aangesproken, moet er dus gezamelijk worden opgetreden.Ten tweede vooral door er onderzoek naar te doen, mensen van het NOS Journaal. Door mensen te bevragen en problemen te benoemen. en niet door passief af te wachten tot een of andere advocaat met een voorgefabriceerde verklaring gaat komen. Want zo zal het gaan.

Hoe ging dat daar op dat voetbalveld? Er was sprake van een regelrechte, kille executie:

” Volgens een ingewijde die niet met zijn naam in de krant wil, is één van de verdachten een telg uit een Marokkaanse familie die bekend is bij hulpverlenersinstanties. […] Of de verdachte eerder in aanraking was met politie en justitie, is niet bekend. ‘Maar andere leden van het gezin wel. In dat opzicht is het een familie die geen rust kent.’ […] Na het laatste fluitsignaal gaat het alsnog mis. Vier tot zes jongens van de bezoekers molesteren Nieuwenhuijzen. Dat wekt woede en afgrijzen bij getuigen: de jongens lijken kil en berekenend te werk te gaan. Ze zien dat enkele spelers na de mishandeling snel lachend hun shirt uittrekken, opdat niemand ze kan herkennen aan hun rugnummers. “

En het had weinig gescheeld of er was een twee dode bij gevallen:

De keeper van Buitenboys B3 aarzelde geen moment toen hij zag dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd achterna gezeten door zijn bloeddorstige belagers, niet wetende dat hij daarmee ook zijn eigen leven in de waagschaal zou leggen om de geliefde clubman te redden.

“Toen ik dat deed, werkten ze mij ook op de grond. Met mijn handen over mijn hoofd heb ik zeven, acht seconden weerloos en kwetsbaar op de grond gelegen, terwijl die jongens op mij intrapten. Ze schopten me vol in mijn rug en op mijn benen. Toen kwam Ome Johan om me bij hen weg te trekken. Daarna heb ik alleen nog maar gehuild van woede”, blikt de havo 5-scholier terug op het traumatische incident.

Nu heeft Geert Wilders gezegd waar het op stond. Dat het geen voetbalprobleem is, maar een Marokkanen-probleem. Dat het een geval van racisme is. Dat er een debat over moet komen.

Ach wel nee, laat Ali B. horen. Wilders is het probleem. Hij is met een haatcampagne bezig. 

Ach wel nee, zeggen de andere partijen. Gaan we niet aan beginnen hoor, zo’n debat. Zwijgen is beter. Er zijn geen feiten. Er zijn geen haat-Marokkanen. Er is alleen maar een haat-Wilders. 

En daarmee heeft het probleem zich verplaatst van een KNVB-probleem, of een voetbalprobleem, naar ons favoriete Wilders probleem en hoeven we het nergens meer over te hebben. Ook bij Pauw & Witteman werd er gisteren weer de nadruk op gevestigd: we hebben een Wilders probleem en geen Marokkanenprobleem. Want: ‘Wilders heeft politiek voordeel.’ Punt. 

Wat zullen we ooit in opperste verbazing terugkijken op deze krampachtige periode in de Nederlandse geschiedenis. Als Nederland dan nog bestaat. 

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!