Islam en moslims: een bizar onderscheid

Foto:

De visie van Geert Wilders op de islam laat zich als volgt samenvatten. De islam is geen religie, maar een totalitaire ideologie die erop uit is de wereld te veroveren. Gelukkig zijn alle moslims zich deze opvattingen niet 100% bewust en handelen ze niet volledig naar de regels van de ideologie. Zo komt Wilders dus tot twee categorieën moslims. De (wat ik dan noem) gematigde moslims, en de 100% moslims. 

In zijn laatste boek Marked for Death. Islam’s War Against the West and Me werkt Wilders zijn gedachten verder uit. Hij stelt daarin dat gematigde moslims, zoals boven gedefinieerd, eigenlijk niet bestaan. Een echte moslim is alleen hij of zij die de agressieve ideologie van de islam voor de volle vernietigende 100% uitvoert. Daaruit zou je kunnen concluderen dat Wilders de gematigde moslims, die dus eigenlijk geen moslims zijn, niet meer viseert. Ze zijn niet interessant voor zijn politiek.

In zijn laatste hoofdstuk dat How to Turn the Tide (‘Hoe het tij te keren’) heet, komt Wilders in mijn perceptie echter op het onderscheid gematigde/geen moslims versus 100% moslims terug als hij zegt dat moslims (dus zonder bijvoeglijk naamwoord) de haatdragende Koran moeten afzweren en niet langer het voorbeeld van de profeet Mohammed volgen. Doen zij dat allemaal, dan wacht hen een glorieuze toekomst.

Dit is de redenering, zoals ik hem uit zijn boek begrijp. Ik vind dat hij op twee gedachten hinkt. De indruk wordt in eerste instantie gewekt dat het Wilders niet om moslims als mensen gaat maar om de verderfelijke ideologie die islam heet. Hoe vaak hebben we hem niet horen roepen dat hij alles tegen de islam heeft en niets tegen moslims.

Deze gedachte zie ik ook terug in het stuk van Blonde Mevrouw. Ze heeft een aardige moslimbuurman, maar hij is niet aardig vanwege de islam. Zij scheidt de (aardige) moslimbuurman van de (slechte) islam. Ze vindt dat als je een oordeel wilt geven over de islam je moet kijken naar samenlevingen met een islamitische meerderheid en een islamitisch politiek beleid zoals Iran. 

Blonde Mevrouw heeft niets met de islam, vindt islam een gevaarlijke ideologie net als Wilders dat vindt. Dat blijkt wel uit al haar stukken. 

Maar nu komt het. Mijn stelling is dat religies en ideologieën in de eerste en laatste plaats door mensen gedragen worden. Zonder menselijke steun is er geen religie of ideologie. De aardige moslimbuurman van Blonde Mevrouw is een drager van die ideologie en zal er zich ongetwijfeld in mindere of meerdere mate naar gedragen. En dan kom ik weer bij Blonde Mevrouw die in haar stukje ook het volgende zegt: De mens beoordeel je aan de hand van zijn handelen. Als zijn handelen is ingegeven door de leer, is het opnieuw de leer die te beoordelen is.

Je mag de moslimbuurman, is mijn conclusie, dus niet beoordelen op zijn moslim-zijn, precies wat ik zei tijdens de uitzending. Moslim-zijn is onderdeel van je identiteit, van je wezen. Je moet echter, zoals Blonde Mevrouw stelt, de leer beoordelen als iemands handelen door die leer wordt ingegeven en dus niet, in dit geval, het moslim-zijn.

Een vraag: stel, de aardige moslimbuurman houdt zijn dochters thuis, ja, soms hoort Blonde Mevrouw hem wel eens zijn dochters slaan. Wat doet ze? Ze beoordeelt de man niet persoonlijk (aardige moslim) maar veroordeelt wel de vreselijke leer van de islam.

Dat is volstrekt irreëel. En dat is precies mijn punt. Het kunstmatige onderscheid islam-moslims leidt ertoe dat ‘de islam’ constant ontzettend op zijn falie krijgt, maar is er dan niemand die beseft dat dat de mensen-moslims ontzettend pijn doet en hen in de gordijnen doet jagen, en het ressentiment onder sommige moslims doet toenemen? Precies wat mensen als Blonde Mevrouw niet (zouden moeten) willen. 

We mogen de aardige moslimbuurman dus niet beoordelen op zijn moslim-zijn. Het is een recept van haat. En het is laf: confronteer de aardige moslimbuurman met zijn gedrag als je dat niet bevalt (slaan van zijn dochters, slachten op balkon). Wees een wijf, Blonde Mevrouw. Ga de confrontatie met de MENSEN achter de islam aan. De ideologie van de PVV is een laf recept dat alleen maar tot grotere maatschappelijke polarisatie leidt. 

Tenslotte een persoonlijke opmerking. Ik ben er niet op uit Blonde Mevrouw en anderen onderuit te halen, haar woorden bewust te verdraaien. Integendeel. Ik interpreteer naar eer en geweten. De strategie van het verdacht maken van mijn persoon en anderen raakt me, en het raakt nog meer het maatschappelijke debat en verzuurt de sfeer in de samenleving. Ook vind ik het smakeloos mijn afbeelding te zetten naast het denigrerende plaatje op de site van De Dagelijkse Standaard. Ik zou zoiets nooit doen. En het zou het beste zijn het debat met elkaar met open vizier aan te gaan. Dus ik roep Blonde Mevrouw en ook anderen die onder pseudoniem werken, op zich te outen en aan te sluiten bij mensen als Peter-Frans Koops, Joost Niemöller en Yours Truly.

Jan Jaap de Ruiter is arabist aan Tilburg University en auteur van The Speck in Your Brother’s Eye waarin hij het laatste boek van Geert Wilders analyseert.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!