Klik hier als u meer wilt lezen over ons privacybeleid en gebruik van cookies.

(Niet meer tonen)

Auteur 'Marokkanen hebben racismeprobleem': mag niet over Marokkanen spreken!

Geplaatst door Michael van der Galien op 20 januari, 2013 - 21:00

Uh, wat?<--break-><--break-><--break-><--break->

Bart Schut pende onlangs een column voor de Volkskrant met als titel "hebben Marokkanen een racismeprobleem?" De conclusie loog er niet om: ja, dat hebben ze. Ik citeer:

Hebben Marokkanen een racismeprobleem? Het lijkt erop, in ieder geval wel op het grondgebied van 'Allah, al-Watan, al-Malik' (God, Vaderland en Koning; de wapenspreuk van het Koninkrijk Marokko) zelf.

En: 

Het racisme van de 'Arabische' Marokkanen tegenover de Amazighcultuur is wijdverbreid en geïnstitutionaliseerd, hoewel koning Mohammed VI op dit gebied verbeteringen heeft beloofd en aangebracht.

Je zou denken: een moedige, on-Volkskrantachtige column. Zowaar!

Mjah. Helaas heeft meneer Schut in de tussenliggende periode een soort van openbaring gehad. Hoe anders dit te verklaren?

Toegegeven, ik zit niet in de hoek van multiculturaliteit bejubelende Joop-scribenten. Sterker, de beschuldigingen van islamofobie en zelfs racisme (het één hoeft niets met het ander van doen te hebben, maar dit terzijde) door enkele reageerders van deze site, zijn voor de eeuwigheid stille getuigen van mijn politieke incorrecte reputatie. Toch ben ik van mening dat politici termen als ‘Marokkanenprobleem’ niet dienen te gebruiken en zeker niet moeten debatteren over hele groepen allochtonen (een rotwoord, ik weet het) als een probleem, als waren alle leden ervan potentiële criminelen. Ten eerste omdat het gewoon niet klopt. 

En ten tweede, gaat hij verder, omdat het niet helpt.

Juist. Zo schrijf je dus een stuk waarin je Marokkanen er, terecht, van beschuldigt met een racismeprobleem te kampen, en vervolgens stel je dat je niet over Marokkanen als groep mag spreken.

Bart Schut: van alle markten thuis.

Reacties

Energya op 20 januari, 2013 - 21:17

Zo zonde

En dat is nu een van de problemen die we in dit land hebben, je mag een probleem niet benoemen als het allochtone groepen betreft.

Hoe kun je dan ooit een probleem oplossen, zolang je blijft praten over incidenten zal er nooit iets veranderen. Aan incidenten kun je weinig doen, maar tegen structurele problemen wel.

En de grootste slachtoffers van deze "fatsoensnormen" zijn de goed willende in de betreffende groep. Die zullen nooit van de stigmas afkomen want men weigert het probleem aan te pakken.

Knarsman op 20 januari, 2013 - 21:23

Mozems

Vroeger hadden we nozems (nederlandse onderdaan zonder enige moraal) en nu mozems (marokkaanse onderdaan zonder enige moraal). Dat mag vast wel.

hlschouten op 20 januari, 2013 - 21:39

Mocroprobleem

Ik heb alleen het eerste stuk gelezen, toen begon het gewauwel van Bart Schut me de keel uit te hangen.

dwarshout op 20 januari, 2013 - 22:08

Net gezien

Net gezien bij 'Wegmisbruikers'. Grote controle in Limburg. Aantal Marokkaanse gastjes langs de kant gezet.

Moeten boete betalen wegens verboden zaken. Liefst 340 euro. Wordt even contant betaald. Meeste mensen hebben dat niet op zak. Uiteraard weer een grotebek, iets anders leren ze thuis niet kennelijk.

pieterszoon op 20 januari, 2013 - 22:28

Discriminatie Marokkanen

Er was een Marokkaans jongetje die wilde Nederlander worden. Hij zei tegen zijn meester:'Hoe kan ik Nederlander worden??'De meester zei:'dan moet je goeie cijfers halen voor taal en spelling.
Dat jongetje deed goed zijn best en haalde het. De meester zei:'Je bent nu officieel een Nederlander!
Het jongetje was heel blij en ging het tegen zijn ouders vertellen. Hij zei:'Mam, pap ik ben Nederlander geworden..!!Ze ouders sloegen hem in elkaar en het jongetje moest naar z'n kamer,,Hij zei: Ik ben nog niet eens 10 minuten Nederlander en ik heb nu al ruzie met die kut marokkanen

Cathja op 20 januari, 2013 - 23:42

Waarom niet?

Waarom mogen we tegenwoordig het woord 'allochtoon' niet meer gebruiken, maar heeft men geen moeite met het woord 'zigeuner'? Als er bijvoorbeeld problemen zijn met de Roma, dan wordt dit gewoon gemeld in het nieuws! Is er iets aan de hand met jonge Marokkanen, dan heeft men het over 'jongeren'.

Blijkbaar wordt ons 'van hogerhand' de mond gesnoerd. Democratisch, nietwaar?

Fatima op 21 januari, 2013 - 02:55

de kracht van haarkloverij

Bart Schut verdraagt het woord marokkanenprobleem niet. Misschien lijkt het een beetje op Judenfrage.

"Maar noem het beestje dan bij zijn ware naam: problemen met mannelijke
(jeugd)criminelen van Nederlands-Marokkaanse komaf. Kijk serieus naar
oorzaken, komt met realistische voorstellen voor aanpak en preventie,
betrek de groep, hun ouders en hun familie bij het debat."

Dus liever een acronym: PmMJvNMk.

Wat is eigenlijk het verschil? Het zijn nog steeds dezelfde knapen. Joop.nl heeft niets bereikt. Herformulering brengt ons niet dichter bij de oplossing. Is dat nu eigenlijk waar ze scherp in zijn? Tegenstribbelen door middel van haarkloverij? Leven we soms in het decadente Athene van de Oudheid? Er is geen kracht en daarom geen macht. Hooguit wat koopkracht en ouwehoerkracht.

Overigens is dit een Europees probleem. En de combinatie van "probleem" met "jeugdcriminelen" is een pleonasme. Laat ik nog dus nog verder haarkloven: Jeugdcriminaliteit van Marokkaanse Immigranten. Punt. En nu echt aan de slag. En laat je niet zo makkelijk onder tafel lullen door die gewiekste Hassnae Bouazza. Kom maar op.

toetssteen op 21 januari, 2013 - 04:45

@Joop

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/18148_marokkanengezeik/

Gezien de commentaren heeft Schut straks een ander probleem. En denk eraan, belastingontduiking is 100% toe te schrijven aan de autochtonen..... Mjah.

Johanna op 21 januari, 2013 - 10:38

Marokkanenprobleem?   Slaan

Marokkanenprobleem?

Slaan deze groepen   (nooit  alleen)  hun islamitische  moslim  opa's en oma's  ook in elkaar na het beroven van hun tasjes?

Niehielist op 21 januari, 2013 - 12:11

1 Het woord allochtoon is in

1 Het woord allochtoon is in de jaren 80 door de PvdA geintroduceerd omdat het woord "buitenlander" te stigmatiserend was.

2 Iedereen het het over Islamofobie. Dat betekend angst voor de Islam. Islamofiel is liefde voor de Islam. Ik reken mijzelf tot geen van beide. Ik heb een hekel aan de Islam. Ik haat de Islam. Is daar ook een woord vor/

Energya op 21 januari, 2013 - 14:47

@niehielist

volgens mij is dat woord verstandig.

witwas op 21 januari, 2013 - 14:59

We hebben een 'aanpakprobleem'

Het Nederlands rechtssysteem heeft alleen maar oog voor de dader, die moet weer reïntegreren, en richt zich daarnaast hoofdzakelijk op preventie. Wanneer gaan we eens inzien dat deze aanpak niet werkt? Ik heb geen probleem met een jeugdige crimineel die een tweede kans krijgt, maar vervolgens moet gewoon duidelijk zijn dat het bij twee kansen blijft. Na de tweede veroordeling moet iemand gewoon heel lang uit de maatschappij verwijdert worden, de preventieve werking die daarvan uitgaat wordt door onze rechters zwaar onderschat ;-)

© 2009 - heden Dagelijkse Standaard. Alle rechten voorbehouden.