Klik hier als u meer wilt lezen over ons privacybeleid en gebruik van cookies.

(Niet meer tonen)

D66 wil tweede staatssecretaris van Financiën

Geplaatst door Frank Verhoef op 12 januari, 2013 - 17:45

Nog even en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem krijgt ook een functie in Europa. D66 wil er een tweede staatssecretaris van Financiën bij. Een slecht plan.

Het is allang niet spannend meer; het kan 'onze' Dijsselbloem niet meer ontgaan, de 'prachtige' topfunctie van voorzitter van de eurogroep, als opvolger van Jean-Claude Juncker. 21 januari is de dag dat Dijsselbloem naar Brussel mag. En hij is als een kind zo blij. Tegen de pers zegt hij dat we rustig moeten wachten tot de 21e, maar intussen treft hij alle voorbereidingen die nodig zijn om de overstap te maken.

Alleen is het geen echte overstap. Dijsselbloem, koud een paar maanden minister van Financiën, blijft ook in Den Haag. En dat is in ieder geval de SP en PVV een doorn in het oog. Ook D66 lijkt er toch een beetje moeite mee te hebben, vooruitlopend op het debat dat de Tweede Kamer volgende week zal hebben met Dijsselbloem en minister-president Mark Rutte.

Voor Pechtold gaat het er natuurlijk niet om dat de twee functies niet te combineren zijn, maar dat Dijsselbloem in Brussel zijn handen vrij heeft om écht Europees te gaan denken. Pechtold wil daarom een tweede staatssecretaris van Financiën, die dan de Nederlandse begroting doet. Zo heeft Dijsselbloem in Europa meer speelruimte voor een echt Europees geluid (die fundamenteel anders is dan het Nederlandse geluid).

Wat zou Pechtold eigenlijk willen? Een D66-staatssecretaris? Even zonder dollen, dit is een bijzonder slecht plan. Wat blijft er dan nog over van het ministerschap? Niets, nada, noppes. Beter is het als Dijsselbloem dan maar kiest voor Europa, als zijn hart daar ligt (en daar ligt het, reken maar). Dijsselbloem zei dat zijn functie als minister in Nederland "zwaar zal zijn" om te combineren met het voorzitterschap van de 17 eurolanden. Gelukkig ziet hij het zelf ook. Er moet dus niet een extra staatssecretaris bij komen, maar een geheel nieuwe minister van Financiën.

21 januari wordt aldus de dag dat wij afscheid moeten nemen van Dijsselbloem. Het kabinet-Rutte II zal voor de twee keer in korte tijd een nieuwe bewindspersoon moeten zoeken. Wat ontzettend leuk is het toch, regeren met de PvdA.

Reacties

N.O.Brains op 12 januari, 2013 - 18:01

Opheffen

Gezien de prestaties van de afgelopen kabinetsperiodes lijkt het mij het beste voor de Nederlandse Economie om het Ministerie van Financiën maar gewoon op te heffen.

petrossa op 12 januari, 2013 - 18:24

Eerste Wet van Petrossa

In de politiek gebeurt alles tegenovergesteld aan wat het beste voor het land zou zijn.

Caroline op 12 januari, 2013 - 18:33

Wat Pechtold zegt is dat

Wat Pechtold zegt is dat Dijsselbloem er niet meer is voor het Nederlands belang als hij eenmaal ook in Brussel zit. Als hij dat vindt, dan had hij in de Kamer moeten pleiten dat Dijsselbloem de betreffende functie niet zou aanvaarden. Maar ja, dat deed hij niet, en dat terwijl (blijkt nu) hij er wel het probleem van in ziet, van de voorgestelde functie-combinatie.

En dan nu dit: iemand die er vooreerst voor de EU is, en die dan een staatssecretaris zou hebben (die moet luisteren naar wat Dijsselbloem als minister en als voorzitter van de Raad zegt), om het 'optisch' te laten lijken of er nog wel een onafhankelijk bewindspersoon over 'onze financiën' gaat?

Je vraagt je wel eens af wat er in zo'n bolletje omgaat. Koop je van zo iemand een Vermeer dan kan je er gif op innemen een Vermeegren in je handen gefrommeld te krijgen.

Ik heb niets tegen luchtjes op de trap, maar dit stinkt wel erg.

Hilterman op 12 januari, 2013 - 18:41

Nog zo een klungel artiest

Nog zo een klungel artiest erbij die net als de rest niets presteert? Asjeblief niet.

Deze ploeg ontbreekt het niet alleen aan visie, dit stelletje prutsers heeft niets eens in de gaten dat hun beleid Nederland regelrecht afstuurt op een depressie.

Rutte roept nog wat over herstelmaatregelen zonder te begrijpen dat er zonder zijn beleid helemaal geen herstelbeleid nodig is.

Daar komen dan de roeptoeter verhaaltjes bij over de zorg die onbetaalbaar wordt, de AOW die niet meer betaald kan worden, de pensioenen die gekort moeten worden.

De feiten liggen anders maar worden helaas overschreeuwd door de onzin van dit kabinet.

De zorg onbetaalbaar?

Zelfs met de toename van het aantal ouderen wordt nu nog niet de helft aan zorg besteed vergeleken met de jaren tachtig.

AOW niet meer betaalbaar?

Er is nog steeds een overschot aan premie tov de hoeveelheid geld die uitgekeerd wordt aan AOW pensioen. Vraag het de Rekenkamer.

Pensioenen korten?

Als daar al sprake van zou zijn is dat voor een groot deel te wijten aan de roofridders waaronder vorige kabinetten en werkgevers die overvolle pensioenkassen hebben geplunderd.

Mijn pensioenfonds heeft bewust de reserves toen kleiner gemaakt om een overval van de minister van financieen tegen te gaan. Nu dreigt er een korting van 5%, dank u wel.   

Ik zie uit naar de dag dat Rutte II bijgeschreven kan worden in de geschiedenis boeken.

Zelfs bij VVD kiezers is nu doorgedrongen dat Rutte slechts een gladde praatjesverkoper is die zonder

enig verantwoordelijkheidsgevoel of visie het land naar de afgrond helpt.

rien op 12 januari, 2013 - 18:57

Helemaal niks wat D66 wil is

Helemaal niks wat D66 wil is goed.  Als ik een stemwijzer invul staat deze partij steevast onderaan met ongeveer 0 % overeenkomst.

Als ik die foto bovenaan  zie begin ik binnenin al te koken.

Eurofoob op 12 januari, 2013 - 19:13

Flutpoliticus

Zie je ineens weer dat arrogante hoofd van mannetje Peggold.Hij heeft nog nooit iets zinnigs gezegd en dat geldt voor deze opmerking van hem ook weer.Hij had met zijn rubberen ruggegraat zich aan moeten sluiten bij de kamervragen van de SP en PVV.Dijsselbloem moet gewoon aftreden als minister,want je kan geen 2 heren dienen.Bij de salonsocialisten van de PvdA moet je lang zoeken naar ethische normen,hetgeen wel blijkt uit de vele bestuurlijke beerputten die opengaan.Voor mij mag het Kabinet Rutte 2 zo snel mogelijk naar huis en dan hopen dat het stemvee het kiezersbedrog van Rutte en Samsom niet snel vergeet.

geweta op 13 januari, 2013 - 00:40

Dijsselbloem moet aftreden

Dijssebloem moet als Minister van Financieren aftreden, hij mag zich, vanwege zijn eed aan de raad, niet inzetten voor Nederland.

De leden niet hun natiestaten of hun kiezers vertegenwoordigen wordt aangetoond door de eed van de Raad: de leden zweren trouw aan de EU en aan het 'gemeenschappelijk Europees belang,' niet aan hun eigen natie.

Een voorbeeld:

En ex-werknemer van EURATOM ( European Atomic Energy Community) vertelde ooit, hoe commissievoorzitter Jacques Delors zich tijdens een vergadering kwaad maakte tegen een Griekse commissaris: 'U bent hier niet om Griekenland te dienen, maar wel Europa.'

Een citaat van de huidige voorzitter van de raad:

“Wij beslissen iets. We brengen het dan in het midden en wachten enige tijd om te zien wat er gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit- want de mensen begrijpen toch niet wat er werd beslist- dan gaan we weer wat verder. Stap voor stap, tot er geen terugkeer meer mogelijk is”.

( Jean Claude Juncker, christendemocraat, premier van Luxemburg en president van de Europese raad)

Aftreden dus!

Dag

Spaarndammerbuurter op 13 januari, 2013 - 01:26

Een pakketje stront

werd mij laatst aangeboden. De bel ging, zondag'sochtends om 12 u. Voor mij is dat  bij nacht en ontij, "Vroege Vogels" is allang niet meer aan mij besteed, de teringherrie die het gevleugelde geteisem mij aan mijn uitslaapkater wreed ontrukt kan ik nog billijken, de Jehova's zijn 'r allang achter dat de WachtToren niet aan mij besteed is, dus dit was wat anders, vermoedde ik. 

En jawel hoor!. Het was Buitenhof, op de Staats. Plus Pechtold, beneden aan de trap. Met 'n geschenksverpakking "Tolerantie". 

Heeft nog dagen geduurd voor die D66-meur uit 't trappenhuis verdwenen was. En dat Buitenhof heb ik onmiddelijk opgezegd.

En toen werd ik wakker....

JC op 13 januari, 2013 - 01:35

Een Rijk, een Leider

Het valt zeer te betwijfelen, dat deze dubbelrol door de eurofielen gezien wordt als "het dienen van twee heren". Het gaat hen immers om het vasthouden aan hun geloof in de zaligmakende euro, de heilbrengende euro, de reddende euro, de verbindende euro, de christelijke euro, de socialistische euro, de liberale euro, de groene euro, de duurzame euro, de bruggenslaande euro....... het tot religieuze hoogte verheven middel om te komen tot een Rijk, een Leider. De euro is van de Griekse god Zeus. (Einde cynisme). 

ik denk dat op 13 januari, 2013 - 09:02

slecht voor het hart

@rien 

"Als ik die foto bovenaan  zie begin ik binnenin al te koken."

Daar hebben meer mensen last van.

Johanna op 13 januari, 2013 - 10:53

PVV staatssecretaris v Financiën

Een heel slecht plan  van D66 om  een tweede staatssecretaris in te zetten tenzij het een tweede staatssecretaris van Financiën zou worden van de PVV.

Om tegenwicht te bieden aan eurofielen PvdA   Dijsselbloem en D66 Pechtold.

Maar, PVV regeert niet mee. Dus?

Een zeer slecht plan want dan wordt de  eurofielen-regering  PvdA en VVD nog extra  versterkt.

D66 haar zin.

petrossa op 13 januari, 2013 - 12:25

Dat hele anti-EU is een

Dat hele anti-EU is een gepasseerd station. Alle lidstaten hebben hun sovereigne rechten overgedragen aan Brussel. Die krijg je nooit meer terug behoudens een gewapende opstand tegen de centrale regering in Brussel.

We hadden het kunnen  weten al bij het verdrag van Maastricht, en al helemaal Lissabon. Toch bleven we braaf hokjes aankruisen.

Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.

Pavlov op 13 januari, 2013 - 12:49

Kroonjuwelen?

D66 is haar (voor zover mogelijke) geloofwaardigheid definitief verloren door haar 'Nee' tegen het ESM referendum voorstel van de PVV. De Pechtoldianen hebben een opmerkelijke opvatting qua inspraak en demoratie, moralisten pur sang, weg ermee.

clemens op 13 januari, 2013 - 15:21

d66 - 2 e staatssec. financien

Pechthold gaat eea uit eigen zak financieren, tezamen met zijn fijne D66 grachten-gordel gabbers

clemens op 13 januari, 2013 - 15:40

d 66 - 2e staatssecr. financienn

vervolg: eindelijk , eindelijk eens eens D66 beslissing, waaraan de mensen iets hebben!!

© 2009 - heden Dagelijkse Standaard. Alle rechten voorbehouden.