Maassen is een lafbek

Foto:

“Ik speelde maar wat met spanningsvelden.”

Theo Maassen is een cabaretier met uitgesproken, serieuze meningen over de in zijn ogen domme en slechte PVV aanhang. Uiteraard krijgt hij alle gelegenheid om die voor de VARA tv uit te kunnen venten. Ze kunnen er daar geen genoeg van krijgen. Zoals bijvoorbeeld hier bij De Wereld Draait door, waarin hij de  PVV vergelijkt met de Ku Klux Klan:

Knappe jongen als je blijft volhouden dat het hier slechts om humor zou gaan en dat hij er niks van zou menen. Betekent dit nu dat Maassen geen grappen over Wilders kan maken? Nee, dat betekent dat niet. Neem nu onderstaand fragment uit een eerdere show. Daarin speelt hij met het idee ‘harde grappen maken over Wilders’, draait hij het om, gaat hij verder als Wilders, enzovoort. Zeker, de achterliggende gedachte is er een van dedain, zoals bij alle Nederlandse cabaretiers als het over Wilders gaat. Maar ook met dat dedain speelt Maassen hier. En eigenlijk best knap. 

Maar was van zoiets nu echt nog sprake bij het bewuste fragment waarin Theo Maassen opriep de beveiliging van Wilders op te heffen? Dan moest je vooral kijken naar de context, vond Theo Maassen gisteren bij Pauw & Witteman. Juist, ja de context van dat programma. En die context was er nu juist een van PVV-ers bashen. Bijvoorbeeld door te citeren uit krantenberichten waarin PVV-stemmer belachelijk werden gemaakt:

 

Of bij de zeer beledigende en totaal niet grappige opmerkingen over de Volendamse slachtoffers van de cafébrand. Ook dat waren in de eerste plaats anti-PVV ‘grappen’, met als ondertoon: PVV stemmers weten niet waar ze het over hebben. Ze zijn dom. En als ze niet dom zijn, dan zijn ze wel slecht. Om die harde opmerkingen te maskeren, plakte hij er maar snel wat flauwe grappen achteraan, om net te doen alsof hij alleen maar grapjes zat te maken, zonder enige intentie of bedoeling.

Mag Maassen dit nu allemaal doen? Zijn de PVV stemmers te snel op hun teentjes getrapt? Dat is nu de kritiek die klinkt uit het VARA kamp. De verdedigingslijn is: Maassen maakt gewoon humor en PVV-ers hebben geen gevoel voor humor. Gisteravond was de meest geretweette opmerking er een van Wouke van Scherrenburg:

t is toch wel erg hier als cabaretiers zich moeten verantwoorden voor hun grappen #penw

En dat vertelde het hele verhaal. Theo Maassen maakt gewoon grappen, en daar hoeft hij zich niet voor te verantwoorden. Toch? Als hij het nu eenmaal leuk vindt om harde grappen te maken over de PVV, dan moet dat kunnen, toch? Ja, tuurlijk moet dat kunnen. En dan kun je nog honderdduizend keer zeggen dat dit moment waarop Theo Maassen zei dat de persoonsbeveiliging van Wilders opgeheven moest worden helemaal geen grap was, en dat het publiek dan ook niet lachte, maar deftig klapte. Dat dringt allemaal niet door tot de botte VARA koppen. 

Mag Theo Maassen dan geen ernstige opmerkingen maken over de opheffing van de persoonsbeveiliging van Wilders? Tuurlijk mag dat. Sterker nog: Er wordt hem geen stroobreed in de weg gelegd. 

Maar nee hoor, het zijn nu ineens grappen. 

Sterker nog, de Maassen verdedigers gaan nu zelfs vertellen dat Theo Maassen zich kwetstbaar opstelt door dit soort dingen te roepen. Zich kwetsbaar opstelt? Hoe haal je het in je hoofd! Theo Maassen bevindt zich in de warme koestering van de VARA en de complete publieke omroep! Hij is volkomen vrij om elke opmerking over de persoonsbeveiliging van Wilders niet alleen te maken, maar krijgt daarvoor ook nog eens maixmale exposure. En instemming. 

En daarna krijgt hij, en dat is dan nog wel de lafheid ten top, alle gelegenheid om bij het VARA programma Pauw & Witteman uit te kunnen leggen dat hij het allemaal niet zo meende, dat je het in zijn context moet zien, namelijk vanuit het standpunt van een dictator en niet als Theo Maassen zelf, en dat hij heus niet vindt dat de persoonsbeveiliging opgeheven moet worden, en dat niemand dat zou vinden natuurlijk. Ook die zaal niet die klapte, want ja, misschien klapte die zaal wel om de een of andere hogere reden, die Theo Maassen ook niet zo goed zelf kon uitleggen toen hij dat ging proberen.

Ja hoor.

De feiten blijven staan. En die zijn:

Theo Maassen zei heel serieus, niet als cabaretier, dat het een goed idee zou zijn om de persoonsbeveiliging van Wilders op te heffen. Hij liet deze gedachte even bezinken. Er was genoeg tijd voor de hele zaal om zich een beeld te kunnen vormen van de gevolgen van het opheffen daarvan. Het gevolg is dat Wilders onthoofd zou worden door moslims. Bij dat beeld klapte de zaal instemmend.  

Het is dus helemaal zoals ook Nausicaa Marbe dat schreef in de Volkskrant:

Men klapte niet omdat Maassen daarin zo verdomd geestig was, want dat was hij niet. Men klapte in een opwelling van agressie en jolige bloeddorst. Lachen: politicus straks vermoord, nog verdiend ook – applaus. In feite verschilt dit klapvee weinig van figuren die op straat of op het voetbalveld iemand doodtrappen omdat hij iets zegt wat hun niet aanstaat. Datzelfde haatmechanisme treedt in werking.

Wie het slappe draaikontverhaal van Maassen gisteren bij P & W gemist heeft moet het hier dan maar eens zien:

 

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!