Mark Rutte maakt alweer een comeback

In de wekelijkse peilingen loopt de VVD uit: 26 zetels nu al weer.

Dit nieuws is een flinke opsteker voor de grootste regeringspartij. Na niet al te lang geleden finaal afgeschreven te zijn geweest (zei iemand daar ‘inkomensafhankelijke zorgpremie’?), lijkt 2013 vooralsnog tekenen te laten zien van voorzichtig herstel. Wonderbaarlijk en ongelofelijk als we zien hoe heftig het protest was afgelopen november, maar eigenlijk niet meer dan begrijpelijk voor wie bekend is met de politieke reputatie van partijleider Mark Rutte.

Onder het bewind van deze vrolijke Hollander kwamen de liberalen voor het eerst in het Torentje, en wisten voor het eerst boven de 40 zetels te scoren bij verkiezingen. Het is voor Rutte nooit vanzelfsprekend geweest; om daar te komen heeft hij keer op keer strijd moeten leveren.

Een kleine duik in de recente geschiedenis. De politieke carrière van Mark Rutte in de spotlights begon pas echt toen hij zich in 2006 na het opstappen van Van Aartsen kandideerde voor het partijleiderschap van de VVD. De journalistiek oordeelde over z’n kandidatuur toentertijd als een ‘uphill battle‘; zijn tegenstander was niemand minder dan de populaire minister Rita Verdonk. De leden mochten vervolgens gaan kiezen welke van de twee kemphanen in de voetsporen van illustere voorgangers als Oud, Wiegel en Bolkestein zou mogen treden. Verdonk is tot de avondvan de uitslag de titelfavoriet geweest, maar moest uiteindelijk met meer dan 5% achterstand haar meerdere erkennen in Rutte. Het werd – in weerwil van wat iedereen verwachtte – Rutte.

De problemen met Verdonk waren echter nog niet verdwenen. De machtsgeile politica bleef tot het allerlaatst proberen het partijleiderschap publiekelijk te heroveren op Rutte. Speelde voor de camera zelf de lijsttrekker, belegde in haar eentje een persconferentie om het leiderschap alsnog op te eisen en soleerde zich een weg door de VVD heen. Het bracht de partij aan de rand van de afgrond. Op 14 september 2007 was voor de huidige premier de maat vol: hij zette Rita Verdonk uit de partij. Vrijwel onmiddellijk schoten de peilingen voor “Groep Verdonk” (het latere Trots op Nederland) de lucht in. Mark Rutte ging echter onverstoorbaar verder met bouwen aan de VVD. Het resultaat was dat met de verkiezingen op 9 juni 2010 de VVD voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis de grootste partij werd. Verdonks nieuwe partij haalde 0 zetels. Het werd – in weerwil van wat iedereen verwachtte in 2007 – een comeback van Rutte.

In 2012, na een nieuwe verse VVD-verkiezingsoverwinning, pakten zich opnieuw donkere wolken samen boven de VVD. De genivelleerde zorgpremie kwam de VVD op een recordverlies te staan in de peilingen. Uit allerlei hoeken en gaten kwamen VVD-stemmers die de partij van zich af wierpen; collega Joost Niemöller schreef dat de VVD op weg ging naar 10 zetels. Maar of de soep ook zo heet zal worden gegeten zoals zij eind 2012 werd opgediend? Voorlopig ziet het er niet naar uit. De tekenen zijn nog broos, maar voorlopig leidt de VVD (met in het kielzog de PvdA) weer de wekelijkse peilingen. Het lijkt – in weerwil van wat iedereen eind vorig jaar verwachtte – wederom een comeback van Rutte te worden.

De volledige peiling: VVD 26 (+1), PvdA 26 (+1), PVV 23 (-1), SP 20 (-1), CDA 15, D66 18, CU 5, GL 3, SGP 3, PvdD 3, 50+ 8.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Tim Engelbart

Tim Engelbart (1988) is reeds sinds 2009 actief als blogger en online journalist. Van beroep is hij journalist, grafisch vormgever en webdesigner. Van politieke gezindte is hij klassiek-liberaal.
28 reacties
 1. Dit had ik niet gedacht. Ik weet dat het stemvee een korte termijn geheugen heeft, maar dit slaat toch wel alles. En zo stom het ‘rechtse’ stemvee is, zijn ze ook over links. Nederland is reddeloos verloren.

 2. Opiniepeilingen dienen niet om mensen te laten weten wat andere mensen denken, maar om de staat de gelegenheid te geven je te vertellen wat jíj moet denken.

   

  Overigens wel grappig, dat Rutte het (volgens Rutte II) wel aardig doet zolang hij de rol van de ‘onzichtbare man’ maar met verve blijft spelen.

   

   

 3. Als het waar is, mensen.

  Als het waar is.

   

  En mocht Nederland zich inderdaad zódanig in een toestand van hersenverweking bevinden,

  dat het zelfs nu nog bereid is op VVD en PvdA en huns gelijken te stemmen,

  dan zal de komende armoede hen daar waarschijnlijk van gaan genezen.

   

  Maar uiteraard zullen de regeringspartijen plus pers-paladijnen dan wel weer het sprookje doen rondgaan,

  als zou een vanzélf gekomen zijnde wereldwijde recessie ( soort natuurramp)

  BUITEN hun schuld om over de westerse wereld en Nederland gekomen zijn…..

  of zelfs nóg maar weer eens een keer de vergrijzing de oorzaak zijn

  ( ouderen zijn altijd een bijzonder gemakkelijke en zich nimmer verzettende groep zondebokken),

  maar nóóit natuurlijk de graaiende en op een krankzinnige manier in de fout gaande bankiers-kaste en nóóit natuurlijk het feit, dat half kansarm Islamia alreeds mee-eet uit de door óns bij elkaar verdiende vleespotten.

   

   

 4. Waar is die Rutte die terugkomt?

  Ik hoor niets steekhoudends van hem.

  Op punten waar Nederland grote behoefte heeft aan inspirerend beleid hoor je niks van die man.

  Van Europa heeft hij blijkbaar te weinig verstand want anders zou hij zich anders gedragen als premier van een nog zelfstandig land. Zelfs in Nederland hoor je niets van hem waar mensen iets blijer van worden.

  Ik vind het stuk van Tim hemelschrijverij dat niets met de werkelijkheid te maken heeft.

  En om u de waarheid te zeggen van peiling heb ik geen hoge pet op!

 5. De Hond kan het manipuleren niet laten en gaat onverdroten verder.

   

  Mensen trappen er weer met open ogen in en gaan WEER geloven dat hij de realiteit u voorhoudt.

   

  Niets is minder waar. Hij bedriegt iedereen en manipuleert deze 2 partijen weer naar voren.

   

  Mensen komen er steeds meer achter dat ze bedrogen zijn en met WARPSPEED richting de afgrond vliegen.

   

  De gepensioneerden (en dat zijn er toch een paar miljoen) voorop.

   

  Maar Maurice wil ons allemaal laten geloven dat en VVD en PVDA stijgen.

   

  Deze man en zijn buro zouden moeten worden aangeklaagd wegens valsheid in geschrift. Daar hebben ze hem al eerder op betrapt, toen was er iets met Deventermoordzaak, klusjesman etc.

   

 6. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar hetgeen Maurice Hond ontvangt voor het manipuleren van de peilingen.

  De werkende mensen en de gepensioneerden hebben hun nieuwe belastingen per 01-01-2013 al in de bus met daarop vermeld hetgeen zij moeten gaan inleveren vanwege Rutte I en Rutte II, en dan toch op de VVD en PvdA blijven stemmen? Nederlanders zijn wel gek, maar zo gek ook weer niet.

  Dag

 7. Twee weken achter elkaar een zeteltje erbij in de peilingen, terwijl voor de VVD nog steeds een gigantisch verlies van 15 zetels nadreunt, en dit dan presenteren als een ‘come back’  van Rutte. Dat is mij persoonlijk wat al te gortig.

 8. Caroline heeft gelijk: dit is gewoon een verhaaltje, “De Spannende Avonturen van Mark & Diederik, deel 2: Mark en Diederik Hebben Gelijk”. In dit deel leest u hoe Mark en Diederik moedige, zware beslissingen moesten nemen, en dat de Kiezers, een dom kaboutervolkje dat telkens precies het tegenovergestelde wil van wat Mark en Diederik weten dat goed voor ze is, nu eindelijk begrijpen dat de Vriendelijke Leiders echt het beste met ze voor hebben, en dat het allemaal goed komt als ze maar gehoorzaam doen wat Mark en Diederik zeggen. Hoe gek het ook klinkt.

   

  In dit deel wordt onder andere uitgelegd dat als je teveel goud geleend hebt en de rente niet meer kan betalen, je dat het beste kan oplossen door nog veel meer goud te lenen. Bovendien leggen Mark en Diederik uit dat zij echt de beste leiders zijn die de kabouters kunnen hebben, en dat ze daarom het leiderschap zo snel mogelijk aan Kabouter Herman overdragen. Dat is een vriendelijke oude man die net zo aardig lacht als Mark, en zelfs nog veel meer goud wil lenen dat hij dan uit gaat lenen aan andere kaboutervolken die al teveel geleend hebben, zodat die eindelijk uit de problemen komen.

   

   

 9. Dijsselbloem jaagt Europese baantjes na, terwijl hij de belastingbetaler tegen de rotte appel die SNS vastgoed heeft gekocht. Ondertussen is voor iedereen duidelijk dat de VVD corrupt is en te zeet verweven is met de bancaire sector en de particuliere risicodragers.

   

  Mocht SNS Reaal staatssteun krijgen, dan komt dat door de bancaire corruptie waar de VVD mee besmet is geraakt en door de persoonlijke Europese ambities van Dijsselbloem. En niets anders.

   

  SNS Reaal zal de drempel worden waarover dit kabinet struikelt, want dit dossier bewijst dat PvdA-politici er enkel voor zichzelf zitten en dat de VVD foute bankenjongens vertegenwoordigt in plaats van de vrije markt en de hardwerkende belastingbetaler.

 10. Nou Tim Engelbart dat mag je warempel een feest noemen. Hang jij vandaag alvast de vlag uit. Want het is natuurlijk ‘niet niks’ als je als VVD aanvankelijk finaal werd afgeschreven (jouw woorden en impressie) en ondanks dit alles nu toch maar mooi opkrabbelt in de peilingen en daardoor zowaar een zeteltje lijkt te stijgen in de gunst van lamlendig denkend Nederland.

 11.  

  Niet alleen de socialistische democraten (pvda) en de vvd lijken te willen voorsorteren op vervroegde verkiezingen, maar nu ook de aangehaalde peiler.

   

  Vervroegde verkiezingen zijn naar mijn mening onvermijdelijk geworden. Steeds meer wordt zichtbaar dat het kabinetsbeleid als los zand aan elkaar hangt. Zo zei Kamp vorige week bij P&W dat matiging noodzakelijk is, Asscher (pvda) zei nagenoeg gelijktijdig in het FD dat loonontwikkeling goed zou zijn om de koopkracht te vergroten (hij heeft deze uitspraak een dag later proberen te nuanceren), en Rutte zei (zoals wel vaker) met een flauw woordspelletje afgelopen vrijdag op tv bij “het wekelijkse gesprek met de premier” (om deze schuiver van Asscher ongedaan te maken), dat Asscher in het interview niet over loonsverhoging had gesproken. Nogmaals: los zand.

   

  Met stijgende verbazing zie ik Rutte steeds wegkomen met flauwe stukjes theater en woordspelletjes, de eerste keer dat ik het zag was in het bekende debat met de heer E. Roemer (over eigen risico zorgpremie), en als je er dan op gaat letten, zie je steeds hetzelfde patroon: eerst een verbaasd gezicht, dan nee schudden met het hoofd, vervolgens het voorgelegde weerspreken en daarna net even andere (voor z’n half waarachtige betoog cruciale) woorden gebruiken om z’n gelijk aan te tonen. Mijn verbazing bestaat eruit, dat het ook de niet geringste debaters en interviewers zijn, die zich door door dergelijke trucjes van Rutte laten overrompelen.

   

  Vervroegde verkiezingen zijn in verband met de trend in de peilingen (nog niet echt gunstig voor pvda en vvd, wel voor de PVV) zeer wel denkbaar.

   

  Bovendien Paars III licht is onder valse voorwendselen tot stand gekomen en zal daarom eerder barsten dan bruggen kunnen slaan. 

   

   

   

   

   

   

   

 12. Je moet echt even de verklaring lezen op http://www.peil.nl. VVD heeft nog stemmers omdat het hoogopgeleide jonge mannen betreft die zich geen zorgen maken over hun inkomen. Het hele plaatje is zorgelijk. Er is geen partij die iedereen vertegenwoordigt. De PVV is opvallend omdat er geen verschil tussen man en vrouw is, als enige. Maar de PVV heeft weinig steun onder hoogopgeleiden. Dat vind ik dan wel weer opvallend omdat het niet zo is dat de partijen die wel steun onder hoogopgeleiden hebben, het nou zo geweldig doen in de praktijk.

 13. Peilingen zijn waan van de dag. Wat telt zijn verkiezingen. Als het kabinet de rit uit zit en er dan voelbare economische groei is, komt de VVD ermee weg. Als het kabinet valt terwijl de crisis voortduurt en ze al hun beloften gebroken hebben, worden ze weggevaagd. De eerste indicatie zijn de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

 14. Een frituurpan die te heet is gaat eerst alleen maar roken en vliegt daarna plotseling in de fik.

  Zoiets gaat gebeuren als teveel mensen zich in hun bestaan aangetast voelen door de maatregelen van onze dappere leiders Marx en Zwamsom

 15. Zoals ik bij de enerlaatste peiling al vermelde, kijk bij ” wekelijkse peiling voor de tweede kamer verkiezingen 11 Mei 2016, geeft een heel andere score!!!!!!!!!!!!!!!!!

 16. In totaliteit is deze coalitie 27 (!!) zetels kwijt sinds september. De VVD -15 en de PvdA -12.

  Daartegenover staat dat de PVV van alle partijen het meest profiteert van de teloorgang van de regeringspartijen.

   

  En zoals Johan T hierboven al zei, hoogopgeleiden (en vooral jongere hoogopgeleiden) met een dikke portemonnee blijven de VVD trouw. Deze groep (onder de 34) kiest ook heel vaak voor D66. Het was te verwachten van de arrogante ik-ik-ik-ik-ik-ik links-liberale generatie.

   

  De PVV is overigens de best scorende grootste partij onder mensen tussen 34 en 55. Voorlopig moet het politieke jaar eigenlijk nog beginnen, en zullen Rutte en co ook hun gezicht moeten laten zien. Met name als er (weer) slecht nieuws te melden is (lees: burgers financieel uitkleden) .

   

   

   

   

 17. Ik dacht voor de verkiezingen ook dat het een verhaaltje was.. maar of dit is zo gemanipuleerd door mede de Tim Engelbarts en consorten of het Nederlandse volk is echt te dom voor woorden.

   

  Het laatste bleek tijdens de laatste verkiezingen het geval. Hoe je het ook wendt of keert, de invloeden van de media op de kiezer zijn beangstigend omdat diezelfde kiezer uiteindelijk geen enkel idee heeft waar het om gaat.

   

  Conclusie: de media informeert de kiezer niet naar behoren waardoor de elite zijn gang kan gaan en de grootste oorzaak daarvan is dat de media wordt gesubsidieerd door diezelfde elite.

   

  De vraag is hoe we dat beter tegen kunnen gaan!

  Een nog grotere vraag is waarom ‘onze’ politici dit doelbewust bewerkstelligen.

  Daar komen genoeg anwoorden op hier op DDS, maar waarom bereikt de waarheid het grote publiek niet en hoe kan het bestaan dat wie ik ook spreek mijn mening deelt en toch de PvdA en de VVD opnieuw winnen?

  Soms denk ik oprecht dat er niet alleen sprake is geweest van kiezersbedrog maar ook van fraude met het stemmen. Of zijn we in Nederland al zo ver heen dat de allochtone stem de overhand heeft?

 18. VVD staat op 15 zetels verlies. Da’s de realiteit, PVV op 8 zetels winst, een record. Gordijnbonus unmeasured.

  What the heck, de VVd, met een kleine ‘d’ is foregone. Intussen danst pater Pechtold met Samsom op  het ijs, Ain’t it a shame, Nederland?

 19. Ik hou die site al een tijdje bij, helaas sla ik het niet op, maar soms ben ik met de stomheid geslagen als nota bene de SP en ook de PVV een opmars maken, dat met 1 pennestreek van het weektotaal teniet wordt gedaan. Waar De Hond dan die wijsheid vandaan haalt als zijn thermometer de hele week wat anders zegt, is me een raadsel! Ik zag afgelopen week overigens ook de CU wat omhoog kruipen bij de thermometer. Apart, is foets.

   

  Maar och gezien de afgelopen verkiezingen is de voter heel gemakkelijk te manipuleren.

 20. Zodra Rutte zijn gezicht weer op TV laat zien worden de kiezers vanzelf onpasselijk. Zullen dus weer van de VVD wegdraaien.Ik denk dat Rutte naar een plastisch chirurg is gegaan om zijn permanente glimlach die bijna een grimas is, te laten verdoezelen.Er is ook een cursus gaande. ‘Vertel altijd de waarheid’.

  De reden dat Rutte nog niet in het openbaar verschijnt is het mislukken van die cursus. 

 21. De regeringspartijen hebben zelfs virtueel meer dan een derde van de zetels. 50plus doet het ook goed, de ouderen voelen de klappen al. De rest van nederland bevindt zich nog in winterslaap. Zodra daar de pijn zich ook gaat voelen is het gauw over met de jubelstemming.

 22. Terwijl Marx Rutte en co miljarden weggooien in de bodemloze putten van Brüssel en Frankfurt, er vijf miljard euro zonder onze toestemming wordt gegeven aan het nieuwe Egypte van de sharia, groeit in ons land onnodig het aantal mensen dat gebruik moet maken van de voedselbanken, is het leger gemarginaliseerd, staat de verlening van zorg onder druk en kunnen ouderen de kolere krijgen.

  En de lamgeslagen mensen maar blijven stemmen op deze leugenachtige en regenteske minkukels, die weigeren om referenda in te stellen, zodat we de gelegenheid krijgen om te kunnen stemmen over deze gang van zaken.

   

 23. Ach wel nee, dat is de manipulatie van M de Hond en consorten. Waarom zal de VVD en PvdA stijgen, Waardoor in hemelsnaam??

  Rutte zit ergens in een kast en verder gaat het alleen maar slechter. Ik hoor om mij heen niets anders dan vreselijk gemopper en zelfs kwaadheid.

  Dit is gewoon niet waar, een duidelijker teken dat de Hond gewoon de peilingen naar zijn hand zet is er niet.

   

   

 24. Eigenlijk wel opmerkelijk, de VVD leden zijn veel linkser dan de gemiddelde VVD kiezer. Uit peilingen bleek dat Verdonk met twee vingers in haar neus zou winnen als de VVD kiezer zou moeten kiezen. Maar de VVD leden kozen Rutte.

   

  Weinig mensen weten dat een belangrijkst agendapunt van Rita Verdonk was de terugkeer van de gulden. Dat werd angstvallig door de MSM onder de pet gehouden.

   

  Ze was  haar tijd ver vooruit, maar helaas had ze haar krediet verspeeld. Ik behoorde tot één van haar kiezers. Ik heb ook nooit begrepen waarom al die EU-kritische Nederlanders op de VVD doch niet op Verdonk stemde, maar gedane zaken nemen geen keer.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.