Mark Rutte maakt alweer een comeback

Foto:

In de wekelijkse peilingen loopt de VVD uit: 26 zetels nu al weer.

Dit nieuws is een flinke opsteker voor de grootste regeringspartij. Na niet al te lang geleden finaal afgeschreven te zijn geweest (zei iemand daar ‘inkomensafhankelijke zorgpremie’?), lijkt 2013 vooralsnog tekenen te laten zien van voorzichtig herstel. Wonderbaarlijk en ongelofelijk als we zien hoe heftig het protest was afgelopen november, maar eigenlijk niet meer dan begrijpelijk voor wie bekend is met de politieke reputatie van partijleider Mark Rutte.

Onder het bewind van deze vrolijke Hollander kwamen de liberalen voor het eerst in het Torentje, en wisten voor het eerst boven de 40 zetels te scoren bij verkiezingen. Het is voor Rutte nooit vanzelfsprekend geweest; om daar te komen heeft hij keer op keer strijd moeten leveren.

Een kleine duik in de recente geschiedenis. De politieke carrière van Mark Rutte in de spotlights begon pas echt toen hij zich in 2006 na het opstappen van Van Aartsen kandideerde voor het partijleiderschap van de VVD. De journalistiek oordeelde over z’n kandidatuur toentertijd als een ‘uphill battle‘; zijn tegenstander was niemand minder dan de populaire minister Rita Verdonk. De leden mochten vervolgens gaan kiezen welke van de twee kemphanen in de voetsporen van illustere voorgangers als Oud, Wiegel en Bolkestein zou mogen treden. Verdonk is tot de avondvan de uitslag de titelfavoriet geweest, maar moest uiteindelijk met meer dan 5% achterstand haar meerdere erkennen in Rutte. Het werd – in weerwil van wat iedereen verwachtte – Rutte.

De problemen met Verdonk waren echter nog niet verdwenen. De machtsgeile politica bleef tot het allerlaatst proberen het partijleiderschap publiekelijk te heroveren op Rutte. Speelde voor de camera zelf de lijsttrekker, belegde in haar eentje een persconferentie om het leiderschap alsnog op te eisen en soleerde zich een weg door de VVD heen. Het bracht de partij aan de rand van de afgrond. Op 14 september 2007 was voor de huidige premier de maat vol: hij zette Rita Verdonk uit de partij. Vrijwel onmiddellijk schoten de peilingen voor “Groep Verdonk” (het latere Trots op Nederland) de lucht in. Mark Rutte ging echter onverstoorbaar verder met bouwen aan de VVD. Het resultaat was dat met de verkiezingen op 9 juni 2010 de VVD voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis de grootste partij werd. Verdonks nieuwe partij haalde 0 zetels. Het werd – in weerwil van wat iedereen verwachtte in 2007 – een comeback van Rutte.

In 2012, na een nieuwe verse VVD-verkiezingsoverwinning, pakten zich opnieuw donkere wolken samen boven de VVD. De genivelleerde zorgpremie kwam de VVD op een recordverlies te staan in de peilingen. Uit allerlei hoeken en gaten kwamen VVD-stemmers die de partij van zich af wierpen; collega Joost Niemöller schreef dat de VVD op weg ging naar 10 zetels. Maar of de soep ook zo heet zal worden gegeten zoals zij eind 2012 werd opgediend? Voorlopig ziet het er niet naar uit. De tekenen zijn nog broos, maar voorlopig leidt de VVD (met in het kielzog de PvdA) weer de wekelijkse peilingen. Het lijkt – in weerwil van wat iedereen eind vorig jaar verwachtte – wederom een comeback van Rutte te worden.

De volledige peiling: VVD 26 (+1), PvdA 26 (+1), PVV 23 (-1), SP 20 (-1), CDA 15, D66 18, CU 5, GL 3, SGP 3, PvdD 3, 50+ 8.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!